Dnes je 22.10. – svátek slaví Sabina

10. ročníku Železnohorského traktoru se zúčastnila stovka traktorů

Zveřejněno: 24. 8. 2024

V sobotu 17. srpna 2024 se ve Žďárci u Seče konal již 10. ročník tradiční a oblíbené akce Železnohorský traktor, která opět přilákala velké množství návštěvníků. Pod záštitou radního Pardubického kraje Miroslava Krčila se na této události představilo mnoho zajímavostí spojených s traktory, zemědělskou technikou a rodinnou zábavou.

10. ročníku Železnohorského traktoru se zúčasntila stovka traktorů.

Program začal již v dopoledních hodinách registrací traktorů a postupně nabíral na obrátkách. Velkou pozornost přitahovala výstava traktorů, kde návštěvníci mohli obdivovat historické i moderní stroje včetně modelů domácí výroby. Nechyběly ani závody traktorů, ve kterých se soutěžilo v jízdě zručnosti slalom a rychlostní jízdě sprint.

Spanilá jízda traktorů přes Seč a zpět byla jedním z hlavních taháků dne. Přes mírnou dešťovou přeháňku, která se během odpoledne přehnala, zůstala atmosféra na akci plná nadšení a radosti. Dobrovolní hasiči z Třemošnice, spolu s pořádajícími hasiči ze Žďárce u Seče, zajišťovali bezpečný průjezd strojů přes náměstí v Seči, což přispělo k bezproblémovému průběhu celé jízdy.

Jedním z překvapení letošního ročníku byl příjezd dvou traktorů z dalekých končin – jeden dorazil až ze Šenova u Ostravy a druhý z Hodonína na jižní Moravě. Traktor z Moravy dorazil dokonce už den předem, což podtrhlo význam této akce i na celorepublikové úrovni. Traktorů dorazilo celkem 100.

Železnohorský traktor 2024 se opět ukázal jako událost, která spojuje milovníky traktorů a zemědělské techniky z celé České republiky.
Železnohorský traktor 2024 se opět ukázal jako událost, která spojuje milovníky traktorů a zemědělské techniky z celé České republiky.

Pro návštěvníky byly připraveny různé soutěže, včetně populárního koulení balíků slámy. Nechyběla ani foto soutěž Miss Traktor, kde mohli účastníci zasílat své povedené a originální fotografie traktorů. Pro nejmenší návštěvníky byly připraveny skákací hrady, které byly neustále plné nadšených dětí.

Moderování akce se ujal Tomáš Kadlec, který se postaral o skvělou atmosféru a plynulý průběh programu. Na místě byly k zakoupení trička a kelímky s potiskem Železnohorský traktor, což jistě potěšilo mnohé sběratele a nadšence.

Občerstvení na akci bylo více než bohaté, návštěvníci si mohli pochutnat na kýtách, klobásách, párkách v rohlíku, hranolkách, langoších, cukrovinkách a samozřejmě také na točené zmrzlině, která přišla vhod zejména v teplejších chvilkách dne. Každý traktorista navíc obdržel tričko jako poděkování za účast.

Železnohorský traktor 2024 se opět ukázal jako událost, která spojuje milovníky traktorů a zemědělské techniky z celé České republiky. Dlouholetá tradice a stále rostoucí popularita této akce slibují, že i v příštích letech bude na co se těšit.