Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Bednar na letošní sezónu chystá záplavu novinek, některé ukáže na Simě v Paříži

Zveřejněno: 20. 2. 2019

Český výrobce zemědělské techniky Bednar FMT pro letošní rok představuje celkem sedm nových strojů na zpracování půdy, setí a přihnojování. Některé z novinek uvidí návštěvníci veletrhu Sima v Paříži.

Řádkový kypřič STRIP MASTER EN narušuje utužené vrstvy a zároveň ukládá hnojivo do dvou vrstev

Jednou z novinek je diskový podmítač ATLAS AO_PROFI, který disponuje elektrohydraulickou regulací. Nový systém ovládání stroje umožňuje vedle snadného nastavení pracovní hloubky diskové sekce i řadu dalších pomocných funkcí, jako je skokové snížení pracovní hloubky disků pro překonání stoupání a opětovné vracení na původní pracovní hloubku, korekci opotřebení disků a jiné.

Dále je to diskový podmítač ATLAS AO_PROFI, kterým je možné pracovat do hloubky až 16 cm. Má integrovanou nápravu. Možností je stroj vybavit řezacím válcem Trash Cutter, samozřejmě v celém pracovním záběru stroje. Z nabídky je také možné vybrat podpěrná kola v provedení double, která zajišťují stabilitu bočních rámů.

Po náročných testech přichází do běžného prodeje těžký, široko-záběrový diskový podmítač ATLAS AE_PROFI. Velkou předností tohoto stroje je jednoduché a pohodlné elektrohydraulické ovládání všech funkcí přímo z kabiny traktoru. Připojení k traktoru je realizováno pouze pomocí tří hadic k Load Sensing hydraulickému výstupu traktoru. Samotné řízení stroje je kompatibilní se standardem ISOBUS. Rozkládání či skládání stroje je plně automatizováno. Tento stroj je určený pro obrovské denní výkony.

Od studie do finální výroby se též dostal univerzální radličkový kypřič VERSATILL VO_PROFI. Mezi přednosti stroje patří uspořádání radlic do 5 řad. Toto uspořádání zajišťuje dokonalé překrytí radlic, což zajišťuje rovnoměrné podříznutí půdního profilu. Stroj se vyznačuje vysokou průchodností materiálu. Každá radlice je vybavena horizontálním non-stop jištěním. Integrovaná náprava zlepšuje manévrovatelnost stroje při průjezdu zatáčkami, snižuje poloměr otáčení na souvratích a umožňuje práci bez zadních utužovacích válců.

Nový řádkový kypřič STRIP MASTER EN vyplňuje dosavadní mezeru v portfoliu. Je určený pro zpracování půdy v pásech s možností aplikace hnojiva do dvou vrstev. Tento kypřič zpracovává půdu v pásech 75 cm (70 cm) do hloubky až 35 cm. V celé šíři pásu je půda nakypřená na zvolenou hloubku a pás je vyčištěn od rostlinných zbytků. Vyčistit řádky od rostlinných zbytků zvládne i ve velkém množství.

Novinkou mezi secími stroji společnosti BEDNAR je odlehčená verze OMEGA OO_FL o záběru 4 m umožňující výsev různých typů plodin a aplikaci hnojiv s velkou variací výsevku. Tento secí stroj prošel v roce 2018 rozsáhlými testy v různých půdních podmínkách. Velkou výhodou secího stroje je zajištění držení stopy za traktorem pomocí uložení diskových sekcí do X.

Vlastní secí jednotka ALFA DRILL je další novinkou společnosti BEDNAR. Může být namontována na různé typy strojů z portfolia společnosti BEDNAR. Slouží pro výsev meziplodin, přísevy travin nebo plošnou aplikaci hnojiv. Pomáhá ke zvýšení podílu organické hmoty a zlepšení půdní struktury díky využití meziplodin.

Poslední novinkou je nesený čelní zásobník pro hnojivo FERTI-BOX FB_F DUAL, který má dvoukomorový přetlakový zásobník o celkovém objemu 2200 l v poměru 70:30. Má dvě dávkovací ústrojí s elektropohony umožňujícími měnit velikost dávek dle agronomické potřeby. Dávkování je řízené přes systém ISOBUS.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Bednar

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.