Pozvánka na Polní den společnosti HORSCH. Ždírec 26. 6. 2024 od 9:30 hod.
Dnes je 6.5. – svátek slaví Radoslav

Belarus chystá hybridní traktor, dojde i na elektrický Kirovets. Po skoro 10 letech vývoje se ho máme dočkat letos

Zveřejněno: 27. 3. 2018

Už na veletrhu Agritechnica 2009 představil Belarus svůj první prototyp traktoru na hybridní pohon. Tehdy předběhl dobu. Nyní většina výrobců traktorů už ukázala stroj na jiný, než naftový pohon, byť třeba jen ve formě prototypu. Belarus chce nyní traktor začít nabízet zemědělcům.

Na Agritechnice 2009 Belarus ukázal model 3023 o výkonu 295 koní.  Kromě vznětového motoru, traktor disponoval elektrickým generátorem. Ten byl schopen dodat 172 kW výkonu kolům pomocí elektrických motorů. Přední vývodový hřídel byl poháněn také elektricky, tudíž nebyl závislý na motoru a jeho otáčkách. Vznětový motor pracuje konstantně, mechanicky pak pohání elektrický generátor, který pohání další součásti traktoru.

Společnost Minsk Tractor Works na vývoji hybridního traktoru pracuje od roku 2009, a to velmi diskrétně. První kusy hybridního traktoru, ve spolupráci s americkou společností MTZ Equipment Ltd, by se měly dostat do USA a Kanady letos v září. Cílem je výrazně snížit spotřebu paliva. Časem by traktor mohl ukládat elektrickou energii za pomocí baterií. Dalším důvodem je, že elektrické systémy vyžadují menší údržbu, než mechanické a tepelné systémy.

Nejnovější hybridní traktor Belarus bude nést označení MTZ 3623 a bude na výběr mezi dvojicí vznětových motorů - Cummins QSL9 nebo Mercedes OM470 – oba o výkonu skoro 370 koní a plnící emisní normu Tier 4f. K motorům pak bude umístěn elektrický generátor o výkonu 270 kW. Elektrický generátor bude pohánět elektrické motory kol. K dispozici budou dva rozsahy rychlostí – polní (0-18 km/h) a silnice (0-50 km/h), které poskytne převodovka „CVT“. Pro zajištění trakce bude hydraulická uzávěrka diferenciálu synchronizována s elektromotory kol.

V budoucnu se chystá i výkonnější hybridní traktor na základě modelu 4522 o výkonu 450 koní. Ve spolupráci s výrobcem Kirovets má dojít i k elektrifikaci kloubového modelu Kirovets o výkonu 455 koní! Belarus totiž do Ameriky dodává traktory Kirovets  pod svojí značkou, aby tamnímu trhu nabídl ucelený sortiment traktorů všech výkonů.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Belarus

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.