Dnes je 25.10. – svátek slaví Beáta

BV-Technika se blýskla na veletrhu TECHAGRO a představila novinky

Zveřejněno: 20. 5. 2024

Letos obnovený trojlístek veletrhů SILVA REGINA, BIOMASA a TECHAGRO obsadil čtyři pavilony brněnského výstaviště a přilehlé volné plochy. Celkem se představilo 430 vystavovatelů, mezi nimi BV-Technika se svojí nejmodernější zemědělskou technikou. Za pět dní si veletrhy prohlédlo bezmála 65 tisíc návštěvníků.

Největší pozornost návštěvníků přitahoval samojízdný aplikátor Vervaet Quad 550.

BV-Technika působí na trhu již od roku 1994 a je přítomna na území Moravskoslezského, Olomouckého, Zlínského, Pardubického a Královéhradeckého kraje. Na trh dodává zemědělskou techniku různých značek.

BV-Technika se na veletrhu TECHAGRO prezentovala pod hlavičkou nově vzniklé společnosti ForPlants. Jde o společný projekt firem BV-Technika a HM Hodonín. ForPlants je novým autorizovaným dovozcem rozmetadel umělých hnojiv německé firmy Rauch a samojízdných aplikátorů nizozemského výrobce Vervaet pro celou Českou republiku.

ForPlants pro dovoz, prodej a servis techniky Rauch a Vervaet

Vzhledem ke klimatickým změnám a zpřísňujícím se podmínkám v oblasti aplikace umělých hnojiv začínají být stále častěji poptávány ze strany zemědělců pneumatická rozmetadla. Proto se na stánku ForPlants s.r.o. představil model Rauch Aero 32.1, který také poslouží k přesnému rozprostření aplikovaného hnojiva nad plodinu, což je způsob aplikace, který většinou vyžadují pěstitelé zeleniny.

Rauch Aero 32.1 se svými rameny poslouží k přesnému rozprostření aplikovaného hnojiva nad plodinu.
Rauch Aero 32.1 se svými rameny poslouží k přesnému rozprostření aplikovaného hnojiva nad plodinu.

Rozmetadlo se vyznačuje vysokou přesností dávkování a precizností při aplikaci hnojiv. Dokáže přesně rozmetat směs hnojiv, hnojiva s problematickými letovými vlastnostmi, jako je síran amonný nebo močovina, i hnojiva s rozdílnou zrnitostí (i za větrného počasí a v přesně definované zóně na poli), a to od okraje k okraji, aniž by docházelo ke ztrátám nebo překryvu na pozemku. Rauch Aero 32.1 lze využít nejen k hnojení, ale i k rozmetání směsí meziplodin a podsevů. Jelikož hnojení, na rozdíl od talířových rozmetadel, u tohoto modelu probíhá přes ramena v jedné linii, lze snáze a rychle reagovat na změny dávek (pokud jde o hnojení realizované přes aplikační mapy v rámci tzv. precizního zemědělství). Výhodné je to zejména po každém přerušení rozmetání na souvratích – díky uvedenému systému je po zapnutí možné pokračovat přesně v místě, kde jste skončili.

Představila se také vlajková loď nesených rozmetadel Rauch, model Rauch Axis M (mechanický pohon) a Rauch Axis H (hydraulický pohon). Modely pokrývají pracovní záběry od 12 do 50 metrů a účinně, i při vysokých pracovních rychlostech, aplikují jakýkoliv typ hnojiva. Pro nastavení bodu výpadu a změnu dávky hnojiva slouží servomotory SpeedServos. Systém Rauch Axis GranuSafe minimalizuje lámání zrn a vznik prachových částic. K dispozici je několik variant ovládání hradítek. Nejpokročilejším řešením je systém EMC pro kontrolu a regulaci průtoku hnojiva pravého i levého dávkovacího hradítka vzájemně i nezávisle.

Představila se také vlajková loď nesených rozmetadel Rauch, model Rauch Axis M (mechanický pohon) a Rauch Axis H (hydraulický pohon).
Představila se také vlajková loď nesených rozmetadel Rauch, model Rauch Axis M (mechanický pohon) a Rauch Axis H (hydraulický pohon).

Na ještě vyšší úroveň lze rozmetání hnojiva posunout volbou systému Rauch VariSpread Pro, který při dohnojování klínů pozemků nastavuje pracovní záběr plynule a přesně podle hranice pozemku. Doplněn může být o funkci Section Control. Rozmetadla Rauch Axis s ovládacím terminálem QUANTRON-A a manuálním nastavením bodu výpadu jsou vybaveny 8stupňovým spínáním dílčího záběru. Jde o alternativu k VariSpread Pro. Dálkově lze nastavovat polohu dávkovacích hradítek a hnojit po čtyřech částečných záběrech na každé straně rozmetadla. Systém OptiPoint se zase stará o automatické otevření nebo zavření dávkovacích hradítek během otáčení na souvrati a přitom bere ohled na zvolený druh hnojiva a rozsah pracovního záběru.

Automatickou regulaci pracovního záběru provádí systém AXMAT duo se softwarem, jenž za pomoci radarových snímačů umístěných okolo disků analyzuje obraz rozmetání. Dojde-li za provozu k negativnímu ovlivnění obrazu rozmetání, například sklonem terénu, systém ve zlomku vteřiny vypočítá nové nastavení rozmetacího ústrojí. Prostřednictvím změny bodu dopadu hnojiva na rozmetací kotouče pak dojde k regulaci rozmetacího obrazce vlevo i vpravo (nezávisle na sobě). Nastavení rozmetadla pak provádějí velmi rychlé servomotory, čímž je zajištěna maximální preciznost aplikace hnojiva.

Největším vystaveným rozmetadlem byl tažený model Rauch Axent ve spojení s adaptérem na aplikaci minerálních hnojiv Rauch Axis.
Největším vystaveným rozmetadlem byl tažený model Rauch Axent ve spojení s adaptérem na aplikaci minerálních hnojiv Rauch Axis.

Dalším představeným rozmetadlem byl model Rauch MDS. Největším vystaveným rozmetadlem byl tažený model Rauch Axent ve spojení s adaptérem na aplikaci minerálních hnojiv Rauch Axis. S rozmetadlem lze aplikovat i vápno a prášek, přestavba je jednoduchá. Vymění se během pěti minut pouze rozmetací jednotka, demontují plnicí síta a v terminálu se zvolí aplikace vápna. Stroj se poté automaticky seřídí na požadovaný záběr. To je zejména výhodné pro ty, kteří neaplikují vápno často a rozmetadlo je u nich primárně využíváno pro granulovaná minerální hnojiva. U rozmetadla lze však nastavit hraniční hnojení zvlášť na pravou, ale i levou stranu. To umožňuje plynule ovládat sekce a přihnojovat i klíny na poli. Během jízdy lze měnit jakékoliv parametry. Nachází-li se ve výbavě GPS jednotka, je možné automatické ovládání rozmetadla v závislosti na jeho poloze.

Největší pozornost návštěvníků přitahoval samojízdný aplikátor Vervaet Quad 550. Jeho třináctilitrový šestiválcový motor Volvo Penta s výkonem 550 koní se chlubí točivým momentem 2 650 Nm při nízkých otáčkách motoru pouhých 1 200 ot/min. Snadný servis a údržba se vztahuje také na zcela novou převodovku ‒ hydromechanická převodovka vyrobená společností Vervaet. Stroj disponuje chladicím systémem vhodným pro práci při teplotách až 45°C. Koncept pohonu a chlazení byl vyvinut ve spolupráci s firmou Volvo Penta. Stroj má svůj chladič umístěný v přední části stroje, takže je dostatečně daleko od prachu a zbytků plodin. Nejzajímavějším prvkem s největším přínosem pro uživatele strojů Vervaet je systém precizní aplikace a řízení dávky. Pomocí NIR senzoru dokáže Vervaet Quad 550 aplikovat kejdu nebo digestát s přesnou dávkou dusíku dle aktuální koncentrace aplikovaného kapalného hnojiva. Rovněž vytvoření aplikační mapy dusíku může být výsledným podkladem s užitečnými daty pro precizní pěstování plodin. Vervaet Quad 550 je opatřen zadním závěsem, na něhož lze zavěsit různé nářadí pro zapravení hnojiv. Na veletrhu byl k vidění diskový aplikátor firmy Volmer. Všechny ovládací prvky stroje jsou snadno dosažitelné: joystick a terminál jsou umístěny v nastavitelné loketní opěrce.

Na veletrhu byl k vidění diskový aplikátor firmy Volmer.
Na veletrhu byl k vidění diskový aplikátor firmy Volmer.