AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Dobré životní podmínky zvířat podpořeny částkou vyšší než 757 milionů korun

Zveřejněno: 10. 4. 2023

3. dubna 2023 zahájil Státní zemědělský intervenční fond vydávání rozhodnutí v rámci dotačního titulu označovaného jako Welfare, a tak více než 900 žadatelů může získat až 757,39 milionů korun. Podpora je směřována do chovů dojnic a prasat s cílem podpořit přirozené potřeby zvířat při konvenčním způsobu chovu.

Dobré životní podmínky zvířat podpořeny částkou vyšší než 757 milionů korun.

„Žádost o dotaci podalo více než 800 chovatelů dojnic, dotační prostředky jsou určeny na zvětšení lehacího prostoru a zlepšení stájového prostředí a v případě suchostojných krav se jedná o zajištění přístupu do výběhu,“ upřesnila Pavla Štěchová vedoucí Oddělení metodiky vybraných opatření PRV a SOT s vínem. Chovatelé dojnic tak mohou v rámci dotačního titulu získat až 619,76 milionů korun.

V případě chovatelů prasat podalo žádost 157 zemědělců, kteří mohou získat až 137,63 milionů korun. Podpora je zaměřená na zlepšení životních podmínek prasniček a prasnic a zvětšení plochy pro odstavená selata. Žadatelé musí pro získání dotace chovat minimálně 5 VDJ skotu (velkých dobytčích jednotek) a 3 VDJ prasat (velkých dobytčích jednotek) ke dni podání žádosti. Dále musí například zabezpečit desinsekci, tedy hubit hmyz chemickou nebo biologickou metodou u dojnic, u prasat v porodnách musí provádět dezinfekci, která představuje ničení mikroorganismů chemickými metodami či musí provádět mechanickou očistu. „Chovatel musí také celoročně dodržovat podmínky Cross compliance představující minimální standardy na zdraví zvířat a na chovatelské podmínky. Zároveň platí, že se nesmí u chovu dojnic ani u chovu prasat jednat o ekologický chov,“ řekla Pavla Štěchová.

Dotační titul dobré životní podmínky zvířat patří mezi tzv. nenárokové dotační tituly, a je součástí komplexní jednotné žádosti 2022, kterou žadatelé podali loni v dubnu či v květnu. Podpora typu Welfare žadatelům umožňuje zlepšovat každodenní podmínky vybraných chovaných zvířat, jejím primárním cílem je snižování stresu a tím zlepšování životních podmínek zvířat. Motivací pro chovatele je nejenom vyšší standard péče o zvířata, ale také vytvoření podmínek pro lepší ekonomické výsledky chovu a kvalitnější produkty, a tím i uspokojování stále rostoucích požadavků samotných spotřebitelů na kvalitu živočišných produktů.

Příručka jednotné žádosti 2022, kurz 24,858 Kč/€ k 31. 12. 2021, Metodika k provádění nařízení vlády č 74/2015 Sb.
Příručka jednotné žádosti 2022, kurz 24,858 Kč/€ k 31. 12. 2021, Metodika k provádění nařízení vlády č 74/2015 Sb.