AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Jak bude vypadat kabina traktorů v budoucnosti?

Aktualizováno: 2. 12. 2016

Německá firma Rafi na veletrhu Agritechnica 2015 představila koncept kabiny, která znázorňovala, jak by mohly v budoucnu vypadat kabiny traktorů. V první řadě by měla být větší soudružnost mezi systémem ISOBUS a funkcemi traktoru, spolu s terminály v kabině.

Rafi

V dnešní době, kdy existuje stále více funkcí v moderních traktorech, se snaží výrobci ovládacích zařízení stále zdokonalovat a zjednodušovat jejich obsluhu. Stále přibývá mnoho dalších tlačítek a funkcí, proto v budoucnu musíme počítat s tím, že se změní nejen interiér kabin, ale i ovládací zařízení. 

Firma Rafi, která spolupracuje s korporací AGCO, představila konkrétní kabinu na veletrhu Agritechnica 2015. Jak jste si jistě všimli, v dnešní době se monitory a displeje mobilů a tabletů stále zvětšují. Tento trend se podle Rafi nevyhne ani u ovládacích panelů v budoucích traktorech. Na veletrhu byl v kabině, přesněji v loketní opěrce, připevněn obrovský dotykový terminál, který fungoval jako tablet. I ovládání měl shodné - jedním prstem přesouvání stránek (vpravo a vlevo), zvětšování roztažením a naopak atd. Měl však zajímavou funkci, a to i ovládání rychlosti traktoru jedním prstem (nahoru a dolů - změna rychlosti).

V kabině byl samozřejmě i volant se středovým sloupem, kde přímo ve středu volantu byl umístěn další displej, který měl za úkol promítat veškerá důležitá provozní data.

Stále více strojů je vybaveno systémem ISOBUS, proto je otázkou času, kdy bude tento systém standardem. Proto je systém ISOBUS přirozenou součástí nové kabiny, která byla představena na veletrhu. 

Autor: Milan Jedlička
Foto: Rafi

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.