Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Ještě blíže k uživatelům strojů Horsch, STAGRA otevřela u Strakonic nové středisko

Zveřejněno: 5. 12. 2022

Dne 20. října 2022 proběhlo slavnostní otevření zcela nového střediska společnosti STAGRA, které se konalo v Řepicích u Strakonic. Zákazníci měli možnost prohlédnout si nově otevřené prostory. Celé započetí této akce zahajoval proslov spolumajitele a jednatele společnosti Ing. Karla Dvořáka.

Nové středisko HORSCH společnosti STAGRA se nachází v Řepicích u Strakonic

Každý zákazník dostal na uvítanou malý dárek jako pozornost. Pro všechny hosty bylo též přichystáno bohaté pohoštění z produkce společnosti STAGRA. Pro zákazníky byl připraven také zábavný program, sestavený z vystoupení hudebníka a tomboly. K dobré náladě všech pozvaných přispělo hudební vystoupení a bohatá tombola. Všichni si na toto nové středisko připili šampaňským. „Středisko zajistí servis zemědělské techniky. Nachází se zde sklad náhradních dílů a kancelářské prostory. Středisko mají na starosti kolegové Jaroslav Alexa, Vojtěch Otta a Richard Toman,“ uvedla Ing. Tereza Kašparová, koordinátorka obchodu ve společnosti STAGRA.

Společnost STAGRA byla založena v roce 1992 s cílem provozovat rostlinnou i živočišnou výrobu. Vedle toho se zabývá prací ve službách a obchodem se zemědělskými stroji. Techniku značky Horsch společnost dováží do České republiky od roku 1992. Karel Dvořák během svého proslovu zavzpomínal na začátky spolupráce s firmou Horsch a na první dodané secí stroje Horsch Exaktor svým zákazníkům. Aby si mohli návštěvníci představit, jak bohatý výrobní sortiment v současnosti má firma Horsch, ukázal Karel Dvořák ceník z 90. let a ceník ze současnosti. Zatímco starý ceník měl jen pár desítek stran, současný ceník už jich má stovky. Horsch má v sortimentu techniku na zpracování půdy, setí a ochranu rostlin. Stroje jsou vhodné jak do konvenčního, tak ekologického a hybridního zemědělství.

Ing. Tereza Kašparová a Ing. Karel Dvořák ze společnosti STAGRA.
Ing. Tereza Kašparová a Ing. Karel Dvořák ze společnosti STAGRA.

Společnost STAGRA měla v počáteční fázi podnikání hlavní sídlo v Horních Němčicích. V roce 1994 se přestěhovala do nedaleké obce Studená, kde má dodnes moderně vybavené pracoviště s kvalifikovanými zaměstnanci pro zajištění prodeje a servisu zemědělské techniky. STAGRA působí na území, které začíná na Vysočině na Třebíčsku a Havlíčkobrodsku a směrem na západ pokračuje přes jižní a západní Čechy až k Aši.

Diskový podmítač a radličkový kypřič Horsch

Na poli nedaleko nového střediska na návštěvníky čekala ukázka techniky Horsch. Jaroslav Alexa jako první představil nejnovější diskový podmítač Horsch Joker 6RT. Podmítač používá disky o průměru 520 mm. Nově lze podmítač vybavit pěchem RollFlex nebo RingFlex. Podvozek se ze střední části posunul více dozadu, aby byl podmítač kratší.

Diskový podmítač Horsch Joker 6RT používá disky o průměru 520 mm.
Diskový podmítač Horsch Joker 6RT používá disky o průměru 520 mm.

Horsch Joker RT se vyrábí s pracovním záběrem od pěti do osmi metrů. Podmítač je schopen zpracovat půdu do hloubky pěti až patnácti centimetrů. V šesticentimetrové hloubce je možné dosáhnout celoplošného podříznutí půdy. Podmítač je tak vhodný pro provádění podmítky po sklizni. Uplatnění nalezne i při podříznutí půdy s řepkovým výdrolem. Na každé slupici jsou uchycené dva disky, aby byla zajištěna vysoká průchodnost. Před řadu disků lze umístit například hydraulicky nastavitelný smyk, který nalezne uplatnění při předseťové přípravě. Další možností je nožový válec určený pro narušení řepkového nebo kukuřičného strniště.

Na poli byl k vidění i nejnovější kypřič Horsch Terrano 6.3 GX určený pro zpracování půdy do hloubky 25 cm.
Na poli byl k vidění i nejnovější kypřič Horsch Terrano 6.3 GX určený pro zpracování půdy do hloubky 25 cm.

Na poli byl k vidění i nejnovější kypřič Horsch Terrano 6.3 GX určený pro zpracování půdy do hloubky 25 cm. Vyrábí se v šesti variantách s robustními radličkami TerraGrip s pružinovým jištěním. Jaroslav Alexa poznamenal, že největší výhodou stroje je mimo jiné jeho ovládání – hloubka zpracování půdy se nastavuje pohodlně hydraulicky z traktoru. Ke kypřiči je k dispozici celá řada radliček v nejrůznějším provedení.

Secí stroje Horsch

Mezi zákazníky společnosti STAGRA se těší velké oblibě secí stroj Horsch Focus, který se nejčastěji uplatňuje při zakládání porostů řepky a meziplodin. Na akci byl prezentován model Horsch Focus 4 TD.

Mezi zákazníky společnosti STAGRA se těší velké oblibě secí stroj Horsch Focus, který se nejčastěji uplatňuje při zakládání porostů řepky a meziplodin.
Mezi zákazníky společnosti STAGRA se těší velké oblibě secí stroj Horsch Focus, který se nejčastěji uplatňuje při zakládání porostů řepky a meziplodin.

Hlavní část stroje Horsch Focus tvoří radličky sloužící pro hluboké kypření půdy a uložení hnojiva. Půdu zpracují do hloubky až 30 cm a dokážou uložit hnojivo ve dvou horizontech – na povrch, do hloubky nebo jako kombinaci obojího, což je výhodné právě při setí řepky. Zadní výsevní sekce stroje může být v provedení s roztečí řádků 30 cm pro řepku nebo 15 cm pro obilniny. Jaroslav Alexa uvedl, že se Focus vyrábí i ve verzi s tříbodovým závěsem, na který lze zavěsit secí stroj na kukuřici. Stroj lze nakonfigurovat tak, aby se uplatnil při zpracování půdy a setí metodou strip-till. Součástí výbavy stroje bylo i zařízení Horsch MiniDrill G&F o objemu cca 400 litrů, které plní funkci třetího zásobníku pro osivo. Díky němu je také možné při výsevu a aplikaci hnojiv oddělit fosfor od dusíku. Účinnost stroje při setí řepky se tak téměř zdvojnásobí.

Dlouholetou stálicí v portfoliu firmy Horsch je secí stroj Horsch Pronto 6 DC. Firma stroj vyrábí od roku 2004, letos přišla na trh jeho modernizovaná verze.
Dlouholetou stálicí v portfoliu firmy Horsch je secí stroj Horsch Pronto 6 DC. Firma stroj vyrábí od roku 2004, letos přišla na trh jeho modernizovaná verze.

Dlouholetou stálicí v portfoliu firmy Horsch je secí stroj Horsch Pronto 6 DC. Firma stroj vyrábí od roku 2004, letos přišla na trh jeho modernizovaná verze. Secí stroj využívá dvě řady disků o průměru 460 mm. Tyto disky, které pracují do hloubky 10 cm mají za úkol domíchání a otevření půdy. Za diskovou sekcí se nachází kolový (pneumatikový) pěch a za ním secí botky s roztečí 15 cm. Za každou pneumatikou pěchu se nachází dvě secí botky. Nejvíce strojů Horsch Pronto se prodá s děleným zásobníkem, který umožňuje během setí přihnojovat nebo provádět výsev meziplodiny. Výsevní ústrojí lze pro každou část zásobníku nastavit zvlášť, možné je dokonce volit i rozdílné výsevní válečky. Secí stroj Horsch Pronto má také upravený rám tak, aby nedocházelo k jeho kroucení. K provozu stroje není potřeba příliš výkonný traktor. Stroj je stále věrný své koncepci, která spočívá v kvalitním zpracování půdy, jejího utužení a přesného setí.

Secí stroj Horsch Maestro 8 CV disponuje centrálním zásobníkem na osivo o objemu 3 000 litrů a zásobníkem na hnojivo o objemu 800 litrů.
Secí stroj Horsch Maestro 8 CV disponuje centrálním zásobníkem na osivo o objemu 3 000 litrů a zásobníkem na hnojivo o objemu 800 litrů.

Na akci nemohl chybět ani secí stroj Horsch Maestro 8 CV, který disponuje centrálním zásobníkem na osivo o objemu 3 000 litrů a zásobníkem na hnojivo o objemu 800 litrů. Centrální provedení zásobníku ve srovnání s menšími zásobníky u každé výsevní jednotky (i tuto možnost Horsch nabízí) má výhodu v případě, pokud chce majitel dosahovat vysokých denních výkonů. Secí stroje Maestro využívají dávkovač Horsch AirSpeed nebo AirVac. Horsch AirVac pracuje s podtlakem, zatímco AirSpeed s přetlakem. AirVac, jenž nejlépe pracuje při pracovních rychlostech do 12 km/h, je proto vhodný pro zemědělce, kteří provádí se secím strojem Maestro výsev vícera mnoha druhů plodin (řepka, cukrová řepa, jemná zrna apod.). U podtlakového systému opouští osivo vakuový segment volným pádem. Naproti tomu v případě Horsch AirSpeed je osivo vystřelováno do trubky a za pomocí proudu vzduchu (o rychlosti až 60 km/h) aktivně transportováno do země. Přetlakový systém je tedy vhodné využít, operujeme-li s větším osivem. Výhodou přetlakového řešení je přesnost výsevu kukuřice i při vysokých pracovních rychlostech.

Prutové brány, meziřádkový a radličkový kypřič Horsch

Vojtěch Otta se ujal představení prutových bran Horsch Cura ST, které se vyrábí s pracovním záběrem od 6 do 24 metrů. Prutové brány vynikají vysokým hektarovým výkonem, výraznou stabilitou a pevnou konstrukcí odolnou proti zkroucení. To je dáno především uzavřenou rámovou konstrukcí z jeklů.

Prutové brány Horsch Cura ST se vyrábí s pracovním záběrem od 6 do 24 metrů.
Prutové brány Horsch Cura ST se vyrábí s pracovním záběrem od 6 do 24 metrů.

Prutové brány Horsch Cura ST se od ostatních bran na trhu odlišují odpruženými pruty. Systém odpružení je umístěn nad rámem stroje. Díky tomu je dosaženo světlé výšky rámu 45 cm. Horsch Cura ST tak dokáže pracovat i ve vyšším porostu. Jednotlivé mechanicky zavěšené pruty se vyznačují vysokou boční stabilitou. Jejich poloha se nastavuje pomocí výškově nastavitelných opěrných kol, zatímco nastavení přítlaku prutů probíhá hydraulicky. Pružinový systém zajišťuje regulaci tlaku na špičce prutu, aby bylo možné zpracovávat půdu do hloubky pouze 2 cm. Prohřátá půda pak lépe podporuje vsakování vody. Uvnitř velké pružiny, jež pohlcuje větší síly, se nachází ještě jedna malá pružina, která pohlcuje menší síly. Na špičky prutů lze přenést celou váhu stroje. Výhodou tohoto řešení je možnost brány uplatnit i v tvrdých až těžkých půdách. Navíc ať už se prut nachází v jakékoli poloze, je na něj vyvíjena stále stejná síla. Každý prut je zakončen 8mm hrotem, který může být na přání opatřen tvrdokovem, který jeho špičky udrží neustále ostré. U prutů lze nastavit agresivitu práce. K dispozici je komfortní hydraulické nastavení přítlaku od 300 do 5 000 kg. Vojtěch Otta se strojem uskutečnil předváděcí jízdy u zákazníků. Pracoval v porostech obilnin, hrachu i bobu. Prezentovaný stroj měl odpracováno 500 ha a jeho pruty neměly téměř žádné opotřebení.

Meziřádkový kypřič Horsch Transformer 6 VF s pracovním záběrem šest metrů. Horsch Transformer VF je unikátní v tom, že všechny pracovní segmenty jsou na rámu posuvné a lze je vybavit různými pracovními orgány.
Meziřádkový kypřič Horsch Transformer 6 VF s pracovním záběrem šest metrů. Horsch Transformer VF je unikátní v tom, že všechny pracovní segmenty jsou na rámu posuvné a lze je vybavit různými pracovními orgány.

Dalším představeným strojem byl meziřádkový kypřič Horsch Transformer 6 VF s pracovním záběrem šest metrů. Vojtěch Otta s ním rovněž projel celý region, kde STAGRA působí. Traktor, který nesl kypřič, měl v předním závěsu zavěšen čelní dvoukomorový zásobník na hnojivo Horsch Partner 2000 FT, který slouží pro přihnojování až dvou druhů hnojiv. Vystavený kypřič byl osazen radličkami pro mělké podříznutí půdy. Za radličkami se nacházely pruty, které provádí vytahování plevele na povrch půdy. Horsch Transformer VF je unikátní v tom, že všechny pracovní segmenty jsou na rámu posuvné a lze je vybavit různými pracovními orgány. Každý pracovní segment je odpružen a dokáže v případě potřeby vyplečkovat až tři řádky plodiny. Prezentovaný stroj měl ve výbavě také naváděcí kameru. Pístnice se dokáže na základě údajů z naváděcího systému posouvat s rámem s pracovními segmenty až o 45 cm. Zajímavostí je, že Horsch Transformer VF na rozdíl od jiných řešeních na trhu nevyužívá k posuvu žádný mezirám. Těžiště stroje se tak nachází blízko traktoru a kultivace probíhá velmi přesně. Stroj lze vybavit i systémem RowControl, který umí postupně zvedat jednotlivé pracovní segmenty při jízdě po zpracované části pozemku.

Horsch Finer 7 SL určený pro mělké obdělávání půdy do čtyř centimetrů. Spolehlivě zpracuje celý půdní profil. Zvládne upravit půdu se strništěm, výdrolem, slámou i plevely.
Horsch Finer 7 SL určený pro mělké obdělávání půdy do čtyř centimetrů. Spolehlivě zpracuje celý půdní profil. Zvládne upravit půdu se strništěm, výdrolem, slámou i plevely.

Přítomné zemědělce mohl zaujmout i Horsch Finer 7 SL určený pro mělké obdělávání půdy do čtyř centimetrů. Spolehlivě zpracuje celý půdní profil. Zvládne upravit půdu se strništěm, výdrolem, slámou i plevely. Je tak vhodný pro použití u zemědělců, kteří se snaží redukovat spotřebu chemických látek. Stroj je složen ze čtyř řad křídlových radliček opatřených karbidovou úpravou, jež prodlužuje jejich životnost. Rozestupy mezi jednotlivými řadami (50 cm) a radličkami (22 cm) navíc poukazují na fakt, že se radličky překrývají. Na akci se prezentovala sedmimetrová verze vybavená čtyřmi předními opěrnými koly. Část stroje, jež se nachází za segmentem radliček, opěrných kol či za packer válcem, disponuje dvěma řadami prutů, u kterých lze hydraulicky nastavovat přítlak. Ve výbavě může mít i pérovou lištu CrossBar sloužící především k urovnávání povrchu půdy.

Postřikovače reprezentoval tažený model Horsch Leeb 4 AX s plastovou nádrží o objemu 3 800 litrů, rameny s pracovním záběrem 30 metrů a jednoduchým ovládáním.
Postřikovače reprezentoval tažený model Horsch Leeb 4 AX s plastovou nádrží o objemu 3 800 litrů, rameny s pracovním záběrem 30 metrů a jednoduchým ovládáním.

Postřikovače reprezentoval tažený model Horsch Leeb 4 AX s plastovou nádrží o objemu 3 800 litrů, rameny s pracovním záběrem 30 metrů a jednoduchým ovládáním. Postřikovač využívá aktivní systém řízení ramen BoomControl v základním provedení – umí přizpůsobovat ramena v jedné úrovni po celém pracovním záběru. Na konci ramen se nachází senzory hlídající výšku a naklápění.