Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Kos a zobákovitý tvar, to je charakteristika zbrusu nového aplikátoru Vogelsang

Zveřejněno: 1. 7. 2019

Vogelsang, výrobce aplikátorů hnojiv a čerpadel, uvádí na trh nový botkový aplikátor "BlackBird" v pracovní šířce 12 a 15 m, který je doplněn o nový rozdělovač ExaCut ECQ.

Nový aplikátor BlackBird od Vogelsang.

Letos se koná na podzim mezinárodní veletrh zemědělské techniky Agritechnica. Vogelsang již nyní představuje jednu ze svých novinek. Tím je nový aplikátor hnojiva nesoucí název BlackBird, což v překladu znamená Kos černý, ano, jméno známého ptáka žijícího v celé Evropě. Takový název nebyl zvolen náhodou, neboť právě botky aplikátoru mají speciální nový zobákovitý a protáhlý tvar. Aktivním tlakem pronikne hrana aplikátoru BlackBird do půdy, přičemž se vytvoří úzký proužek pro přímé uložení hnojiva. Speciální tvar zajišťuje řízené a rovnoměrné proudění tekutého hnojiva do půdy.

Na rozdíl od předchozích modelů od firmy Vogelsang umožňuje nový BlackBird přítlak až 12 kg. Podle výrobce váží přibližně 1 800 kg při pracovní šířce 15 m. Dále bylo upraveno uspořádání hadic. Samotné hadice jsou černé a jsou instalovány poprvé na novém závěsu. Použity byly také nové listové pružiny a technologie pro potlačení vibrací, které zajišťují stabilitu aplikátoru, ochranu celé konstrukce před nadměrným zatížením a snižování vibrací během přepravy po silnici. Nosná konstrukce splňuje přísné požadavky na robustnost, měla by vydržet každodenní namáhání.

Obě pracovní šířky aplikátorů lze složit až do přepravní šířky 2,99 metru. Sklopením do přepravní polohy se aktivuje systém DropStop, který zabraňuje úniku hnojiva z hadic během přepravy.

Rozdělovač se snadnou údržbou a delší životností

Aplikátor nově disponuje též novým rozdělovačem Vogelsang ExaCut ECQ, který je umístěn uprostřed bočních ramenou. Nový rozdělovač svým provedením by měl zajistit hladké proudění hnojiva. Pro rychlejší a snadnější údržbu má rozdělovač přepracován servisní koncept (leccos se už nemusí složitě odmontovávat). Kromě toho byl snížen požadavek na výkon. Podle firmy Vogelsang až o 50 %. Životnost by měla být také prodloužena až o 50 %.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Vogelsang

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.