Pozvánka na Polní den společnosti HORSCH. Ždírec 26. 6. 2024 od 9:30 hod.
Dnes je 2.5. – svátek slaví Zikmund

Kuhn dovolil Irům používat legendární sekačku. Vznikl tak jedinečný stroj pro chovatele

Zveřejněno: 22. 9. 2018

Irská společnost Grass Technology podepsala s firmou Kuhn exkluzivní smlouvu, která umožňuje vyrábět víceúčelové stroje ve spojení s bubnovým žacím strojem PZ od společnosti Kuhn. První takový stroj se představil na akci National Ploughing Match v Irsku.

Irský vůz Grass Technology

Všechny vozy společnosti Grass Technology jsou nyní vybaveny žací jednotkou PZ, která byla speciálně upravena výrobcem Kuhn. Řada vozů obsahuje čtyři modely. Všechny modely jsou vybaveny sekačkou PZ220 o šířce 2,20 m, která se skládá ze dvou bubnů, z nichž každý je osazen osmi rychloupínacími noži. U tří větších modelů GT120, 140 a 160 zůstává šířka sečení stejná.

Dříve byly vozy k dispozici pouze se sekačkou o šířce 1,85 m, nejmenší model GT80 musel být přepracován, aby nyní mohl využít i širší sekačku PZ. V rámci faceliftu vozu GT80, model nyní využívá stejný podvozek jako modely GT120 a 140. Nabídne tak lepší stabilitu.

Celý víceúčelový vůz funguje tak, že integrovaná sekačka poseče trávu, která putuje do ložné plochy s hydraulicky poháněným posuvným dopravníkem. Oj se vychyluje, aby traktor nejezdil po neposečené trávě. Specifikace vozů zahrnuje centrální mazání, snímač plného zatížení a zadní kameru. Vozy mohou být vybaveny i bočním dávkovacím dopravníkem, který přijde vhod ve stájích při krmení.

Aby bylo možné snížit hmotnost a udržet věci mechanicky jednoduché, všechny hydraulické funkce má na starosti traktor. Požadovaný výkon činí od 75 koní pro GT80 až 130 koní pro GT160.

PZ bubnová sekačka je ve výrobě již 42 let a nebyla vybrána náhodou. Je totiž vhodná pro sečení těžkých travních porostů.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Grass Technology

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.