Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Motory Deutz jsou kompatibilní s biopalivem HVO

Zveřejněno: 26. 12. 2022

Společnost Deutz s okamžitou platností uvolňuje celou řadu motorů Deutz TCD pro použití alternativních dieselových paliv. To znamená, že všechny motory emisní třídy Stage V až po novou řadu Deutz TCD 5.2 jsou schváleny pro provoz s parafínovou naftou, jako je HVO (hydrogenovaný rostlinný olej).

Motor Deutz AG.

HVO je tzv. pokročilé biopalivo, které se vyrábí z biologických odpadních materiálů, kejdy, použitých kuchyňských olejů a použitých tuků. Použití paliv HVO zlepšuje bilanci CO2 motorů Deutz až o 95 %.

Parafínová paliva jsou ideální pro snížení emisí motorů ve srovnání s běžnou naftou, protože neobsahují prakticky žádnou síru ani aromatické sloučeniny a umožňují účinnější spalování (mají vysoké cetanové číslo). HVO je nový způsob výroby vysoce kvalitních obnovitelných bioplynových motorových paliv prostřednictvím specializovaných procesů syntézy, které zajišťují významné snížení skleníkových plynů bez kompromisů motorů, zařízení pro následnou úpravu výfukových plynů nebo emisí výfukových plynů. Splnění specifikací EN 15940 je povinné pro parafínové palivo, které se bude používat v naftových motorech, protože je to jako záruka požadovaných technických vlastností paliva.

Parafínová motorová nafta je podobná standardní naftě, kromě toho může být smíchána se zimním palivem v různých procentech, čímž se zachovávají vysoce kvalitní vlastnosti motorové nafty.