50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Mulčovače Elho pro nenáročné i náročné uživatele. Uplatní se téměř v jakýchkoli podmínkách, i kamenitých

Zveřejněno: 22. 11. 2021

Mulčovače nalézají široké uplatnění v zemědělství. Na finském trhu je jedničkou mezi jejich výrobci společnost Elho se svými robustními modely. Na český trh dodává mulčovače této značky společnost P & L, spol. s r.o. Jde o stroje v rotorovém a řetězovém provedení.

Rotorové mulčovače jsou v portfoliu Elho zastoupeny dvěma modely, které se od sebe liší pouze maximálním stranovým dosahem a pracovním záběrem.

Stranové mulčovače ELHO se využívají k likvidaci náletových dřevin, mulčování okrajů silnic, pozemků ležících ladem, mulčování podél polních a lesních cest. Pro jeho jednoduchost je mulčování v poslední době také velice oblíbenou metodou údržby trvalých travních porostů. Rovněž je to velice účinný způsob, jak zpracovat rostlinné zbytky, které zůstávají na poli po sklizni.

Mulčování je také velice důležitou součástí ošetřování pole po sklizni. Dochází při něm k mechanické likvidaci škůdců a jejich larev a k destrukci jejich přirozeného prostředí. Další výhodou je, že posklizňové zbytky nasekané na malé kousky se mnohem rychleji a kvalitněji rozkládají. Všechny operace, které pak následují, mohou být rychleji a kvalitněji provedeny s efektem v podobě lepší přípravy seťového lůžka a úspory pohonných hmot.

Mulčovače Elho Side Chopper mají stranový dosah přes čtyři metry od středové osy traktoru a rozsah vychýlení 45° směrem dolů a 90° nahoru.
Mulčovače Elho Side Chopper mají stranový dosah přes čtyři metry od středové osy traktoru a rozsah vychýlení 45° směrem dolů a 90° nahoru.

V tomto článku si představíme nabídku finského výrobce mulčovačů Elho, který je jedničkou na domácím trhu. Na český trh tyto mulčovače Elho – v rotorovém a řetězovém provedení – dodává společnost P & L, spol. s r.o..

Rotorové mulčovače Elho

Rotorové mulčovače Elho jsou v portfoliu Elho zastoupeny dvěma modely Side Chopper 420 Pro a 460 Pro, které se od sebe liší pouze maximálním stranovým dosahem (4,2 m a 4,6 m) a pracovním záběrem (2,1 m a 2,4 m). Mulčovače Elho mají stranový dosah přes čtyři metry od středové osy traktoru a rozsah vychýlení 45° směrem dolů a 90° nahoru.

Rotorové mulčovače Elho Side Chopper jsou osazeny velkým rotorem o průměru 500 mm, který je standardně vybaven odolnými kladívky.
Rotorové mulčovače Elho Side Chopper jsou osazeny velkým rotorem o průměru 500 mm, který je standardně vybaven odolnými kladívky.

Oba mulčovače Elho jsou osazeny velkým rotorem o průměru 500 mm, který je standardně vybaven odolnými kladívky o hmotnosti 1,3 kg upevněnými pomocí 20mm šroubů. Rotor s výměnnými hřídelemi je uložen v dobře chráněných, promazávaných, dvouřadých a naklápěcích ložiscích. Pohání jej kloubová hřídel spolu se čtveřicí klínových řemenů a převodovkou s kuželovým ozubením. Aktivní napínák řemenů je i bez použití nářadí snadno přístupný z vnějšku stroje, a při servisních zásazích tak odpadá montáž krytu a odstavování stroje.

Pro mulčování trávy a křovin Elho poskytuje účinné sady nožů v provedení YI. Princip spočívá v tom, že nože uchycené na kovaných držácích trávu nasekají na malé kousky, načež ji vmetou zpět na pozemek. Je to nejlevnější metoda údržby nejen travnatých ploch. Tlející tráva navíc působí jako hnojivo, do půdy navrací vláhu a dusík. Vlivem mulčování zároveň dochází k částečnému vyrovnání povrchu pozemku. Mulčovače Elho Side Chopper si dokonce poradí i s kamenitým povrchem.

Oba stranové mulčovače Elho jsou sériově vybaveny protinárazovou pojistkou. Zatímco model 420 Pro je proti nárazu jištěn střižným šroubem, model 460 Pro disponuje komfortním automaticky fungujícím hydraulickým jištěním.

Mulčovač ELHO je opatřen stavitelným opěrným válcem, který lze přestavět. Dále je vpředu i vzadu vybaven ochrannými gumovými clonami.

Řetězové mulčovače Elho

Další kategorii v nabídce finského výrobce tvoří řetězové mulčovače Elho, zastoupené dvěma modely Side Chopper Tornado 450 a Side Chopper Tornado 560. Vzájemně se odlišují maximálním stranovým dosahem (4,4 m a 5,5 m) a hmotností. Pracovní záběr 1,6 m a hydraulický stranový posun 1,8 m je u obou modelů shodný. Oba mulčovače Elho se také vyznačují nízkou hmotností mulčovací jednotky a odolností v náročných, dokonce i v kamenitých podmínkách. Konstrukce rámu a bočního posuvu byla převzata z řady kladívkových mulčovačů SideChopper Pro, takže je na mulčovač ELho v pracovní poloze vždy dobrý výhled a stroj se dostane i na dno širokých příkopů.

Další kategorii v nabídce finského výrobce tvoří řetězové mulčovače ELho, zastoupené dvěma modely ELho Side Chopper Tornado 450 a Side Chopper Tornado 560.
Další kategorii v nabídce finského výrobce tvoří řetězové mulčovače ELho, zastoupené dvěma modely ELho Side Chopper Tornado 450 a Side Chopper Tornado 560.

O mulčování se stará pracovní řetěz složený z článků vyrobených z tepelně zušlechtěné oceli o síle 13 mm. Přednosti těchto mulčovačů Elho se projeví zejména v kamenitých podmínkách a tam, kde délka mulčované hmoty nehraje důležitou roli. O pohon mulčovače Elho se stará kloubová hřídel a úhlová převodovka. Přímý pohon umožňuje velkou volnost pohybu mulčovače Elho. Ochranu pohonů proti přetížení zajišťuje třecí spojka. Mulčovač Elho disponuje přední klapkou, kterou lze při mulčování náletových dřevin hydraulicky zvednout. Řetězová hlava je opatřena ocelovým diskem, který funguje jako setrvačník vyrovnávající otáčky řetězové hlavy a pomáhá také držet řetězy v pracovní poloze. Řetězová hlava poskytuje také úložný prostor pro rezervní články řetězu. Zadní strana mulčovače Elho je doplněna ochrannou gumovou clonou s tkaninou, přední část řetězovou clonou. Mulčovače ELHO disponují mechanickým protinárazovým jištěním.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Elho

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.