Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Nakladače a příslušenství GIANT jsou ideálním řešením pro chovatele koní

Zveřejněno: 19. 1. 2022

Společnost TOBROCO-GIANT nabízí širokou škálu strojů a nářadí, které jsou ideálním nástrojem chovatelů koní. Kompaktní konstrukce či všestrannost strojů a specifický sortiment jejich příslušenství umožňují chovatelům koní snadnou realizaci rozmanitých činností.

Navzdory kompaktním rozměrům a nízké hmotnosti stroje GIANT disponují vysokou kapacitou výklopu a nosností.

Stroje GIANT jsou navrženy pro práci ve stísněných prostorech a v náročném terénu, a ideálně se proto uplatní například v úzkých stájích pro koně. V závislosti na zvolených pneumatikách mají stroje šířku od 78 do 210 cm. Výška začíná na 2 metrech u stroje s bezpečnostní střechou, nebo na 2,2 metrech u stroje s kabinou, přičemž ji lze u některých modelů vybavených skládací bezpečnostní střechou ještě snížit o dalších 34 cm. Stroje a příslušenství značky GIANT dodává na český trh společnost Vitaltech.

Navzdory kompaktním rozměrům a nízké hmotnosti tyto stroje disponují vysokou kapacitou výklopu a nosností. Skvělým příkladem je nejmenší model kolového nakladače GIANT G1100. Při svých vlastních 1100 kg disponuje kapacitou výklopu 1000 kg, a dokáže tak uzvednout břemeno o hmotnosti, jež se bezmála shoduje s vlastní hmotností stroje. Nakladač lze navíc snadno a rychle přepravovat na přívěsu. GIANT G1100 je vybaven 4 silnými hydropohony kol Poclain poháněnými dieselovým motorem, jejichž přidaná hodnota spočívá i v jejich nenáročnosti na údržbu. Hydrostatický pohon všech kol s automotivní kontrolou poskytuje kolovému nakladači nadprůměrné jízdní vlastnosti. Elektronicky řaditelná 100% uzávěrka diferenciálu v obou nápravách zajišťuje, aby všechna čtyři kola měla vždy maximální přilnavost.

Tabulka nosností smykového nakladače GIANT.
Tabulka nosností smykového nakladače GIANT.

Není-li ve stájích pro kolový nakladač dostatek prostoru, jako ideální řešení se jeví mini-smykový nakladač GIANT SK252D. Tento malý pomocník má extrémně krátký rozvor (74 cm) a nízkou provozní hmotnost (od 750 kg). Při nosnosti 230 kg může navíc vykonávat i těžkou práci. Mini-smykové nakladače GIANT SK252D jsou vybaveny hydraulickým čerpadlem pro větší výkon. Hydrostatický pohon čtyřmi silnými kolovými hydromotory PARKER poskytuje strojům dobrou trakci a výborné jízdní vlastnosti, také prodlužuje intervaly údržby. Chod dopředu a dozadu včetně otáčení je díky rovnoměrně odpruženým pákám lehce ovladatelný. Snadná je i výměna pneumatik. V závislosti na druhu terénu, v němž má majitel v plánu stroj provozovat, lze přitom vybírat z velkého množství různých typů pneumatik. Podle společnosti Vitaltech, která tyto nakladače do Česka importuje, jsou na tuzemském trhu k dispozici tři modely. Ty se vzájemně liší motorem (výkonem – až 25 koní, počtem válců – dva nebo tři a značkou – Honda nebo Kubota) a provozní hmotností – 750 kg až 810 kg.

V případě, že je investorem vyžadován stroj s vyšší nosností, ideálním modelem je GIANT G2500 X-TRA HD.
V případě, že je investorem vyžadován stroj s vyšší nosností, ideálním modelem je GIANT G2500 X-TRA HD.

V případě, že je investorem vyžadován stroj s vyšší nosností, ideálním modelem je GIANT G2500 X-TRA HD. Jde o velmi pohodlný kolový nakladač opatřený čtyřválcovým motorem Kubota (26 koní), hydrostatickou převodovkou s velkou tažnou silou a akcelerací a 8tunovými nápravami. Tento stroj s provozní hmotností 2400 kg nabízí také pracovní hydrauliku s průtokem 40 l/min pro provoz nejrůznějšího příslušenství. Jeho kompaktní konstrukce umožňuje vykonávat práci i ve velmi omezených prostorech – s nízkou výškou 2,32 m jej lze provozovat také uvnitř budov. Na přání lze stroj vybavit skládací bezpečnostní střechou ROPS/FOPS, která snižuje výšku stroje o dalších 34 cm. GIANT G2500 X-TRA HDvýšku zdvihu 2,96 metru a naklápěcí zatížení 2 050 kg.

Specifické příslušenství TOBROCO-GIANT pro dané odvětví

Velký význam však nemají jen nakladače TOBROCO-GIANT, ale také příslušenství k nim. Výrobce vyvinul speciálně pro chov koní celou řadu příslušenství GIANT, které chovatelům usnadňují práci. Kromě dobře známých nástrojů, jako jsou vidle na hnůj, kleště na balíky a paletizační vidle, je k dispozici různé specifické nářadí. Například odsávačka koňského hnoje, zakládací lžíce a box na koňský hnůj. Díky neustálým inovacím se nabídka příslušenství dále rozšiřuje.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Tobroco-giant

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.