Pozvánka na Polní den společnosti HORSCH. Ždírec 26. 6. 2024 od 9:30 hod.
Dnes je 3.5. – svátek slaví Alexej

Navigace pro každého? Stojí podle toho

Zveřejněno: 12. 12. 2017

Nový a velmi jednoduchý naváděcí systém GPS pro traktory měl premiéru na výstavě LAMMA 2017, ukázal se i na veletrhu Agritechnica 2017. Do listopadu se prodalo již 300 kusů.

Systém onTrak

Systém onTrak je vybaven vylepšenou datovou službou, která poskytuje operátorům přístup k jejich informacím o terénu kdekoli a kdykoliv. Tento systém byl vyvinut britským specializovaným dodavatelem Agricision. Navigace využívá kombinovaný přijímač (patentovaný) a světelnou lištu – ovládanou přes iPad nebo iPhone. Výrobce uvádí, že navigace se ovládá rychle a jednoduše. Může se rovněž přenášet mezi traktory.

Přijímač onTrak je robustní a vodotěsný. Jednoduše přilne ke kapotě traktoru pomocí magnetu. Záměrem je, aby světelná linie byla jasně na očích řidiče. Není potřeba se dívat dozadu a dopředu na monitor nebo se dívat dolů na palubní desku. Umístění přijímače GPS na kapotu také zlepšuje odezvu, tvrdí společnost, protože je v linii s předními koly traktoru, než za nimi - jak je tomu u navigací umístěných na střeše.

Navigace je nastavena a řízena prostřednictvím bezplatné aplikace, stažené na iPad nebo iPhone. Přístroj se bezdrátově připojuje pomocí technologie Bluetooth.

Chcete-li zahájit navigaci v poli, řidič zadá šířku nástroje a nastaví řádek AB, který vytvoří vodítka pro daný úkol. Při jízdě v nastavené linii se ve středu světelné lišty zobrazí jedno zelené světlo - blikající nebo nepřerušované červené světlo – to se aktivuje, pokud se traktor vychýlí z trasy. Signály korekce GPS se získají z jakéhokoli volně dostupného družicového zdroje. Přesnost údajně odpovídá průmyslovému standardu systémů EGNOS . Přijímač je napájen palubní baterií. Je v provozu tedy 24 hodin. Baterie se nabíjí pomocí standardního kabelu USB.

Nová cloudová služba onTrak umožní zákazníkům snadnější přístup k jejich datům. Hranice a zaznamenané práce lze vizualizovat v aplikaci Google Earth nebo v jiném mapovacím softwaru a polích importovaných do nástrojů pro správu, jako je Gatekeeper.

V přepočtu na naši měnu se cena v zahraničí pohybuje kolem 20.000 Kč bez DPH.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Agricision

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.