Dnes je 18.10. – svátek slaví Lukáš

Navštívili jsme výrobní závod Väderstad na nejpřesnější secí stroje na světě

Zveřejněno: 22. 7. 2024

Firma Väderstad v domovském Švédsku vyrábí techniku na zpracování půdy a setí, ve švédském Överumu vyrábí opotřebitelné díly, v Kanadě vyrábí secí stroje Väderstad Seed Hawk a v USA vyrábí další techniku na zpracování půdy a setí určenou pro severoamerický trh.

Výrobní závod firmy Väderstad v domovském Švédsku.

V rámci exkluzivního Tiskového dne měli možnost pozvaní novináři nahlédnout do švédského výrobního závodu firmy Väderstad nacházejícího se v oblasti Väderstad blízko jezera Vättern. Firma byla založena v roce 1962 farmářem Rune Starkem. Původní dílnu, v níž vznikaly první stroje (drtiče hrud, brány), jsme si mohli také prohlédnout. Nachází se totiž blízko současného závodu. Tím, jak se během let firma zvětšovala a počet vyráběných strojů rostl, několikrát se Väderstad stěhoval – vždy byl ale na blízku oblasti Väderstad.

Po úvodní prezentaci představující zásadní milníky společnosti jsme se spolu s naším průvodcem, jímž byl Andreas Stark, přesunuli do „vláčku“ a vyrazili na prohlídku současných výrobních prostor. Zajeli jsme do nové výrobní haly, která je aktuálně ve výstavbě. Tam jsme si mohli výjimečně pořídit snímky. Jinak je focení přísně zakázáno. Výrobní závod se brzy rozšíří o dalších 12 600 m2. Celková výrobní plocha bude mít 70 000 m2.

Jak se závod Väderstad během let rozšiřoval.
Jak se závod Väderstad během let rozšiřoval.

Během druhé poloviny letošního roku budou nové prostory plně vybaveny novou lakovnou a dalšími montážními linkami pro secí stroj Väderstad Proceed a produktovou řadou secích strojů Väderstad Tempo. Linka by měla být v plném provozu příští rok. Cílem je dosáhnout roční výrobní kapacity 10 000 strojů. Časem dojde k vytvoření více pracovních příležitostí a také zefektivnění toku výroby. V posledních několika letech výrobce uvedl na trh několik nových produktů, jako je nový Väderstad Proceed Concept a Väderstad Seed Hawk 600-900C pro evropský a mezinárodní trh. Ty se začnou vyrábět v roce 2025. Toto rozšíření továrny pomůže čelit poptávce po těchto a několika dalších výrobcích.

Vstup do závodu firmy Väderstad.
Vstup do závodu firmy Väderstad.

Výrobní závod Väderstad je jako každý jiný rozdělen do specializovaných stanovišť. Většina z 1 400 zaměstnanců svařuje, pracuje v lakovně, na montážní lince nebo jako obsluha robotů. S automatizací se společnost soustředí na postupné zvyšování rychlosti výroby. Při práci jsme viděli lakovací systém s roboty. První systém se dvěma svařovacími roboty byl instalován na konci 90. let. Využíval se hlavně pro svařování rámů secích strojů. Postupně firma investovala do dalších svařovacích a manipulačních robotů. Všechny komponenty svařované a vyráběné v továrně jsou otryskávány a lakovány v boxech. Stanoviště, které jsme si mohli výjimečně vyfotit, bylo zaměřené na robotické laserové vyřezávání dílů. Väderstad si výrobu plechových dílů zajišťuje svépomocí. Tento proces je rok od roku pokročilejší a náročnější tím, jak roste složitost strojů. Práce zahrnují řezání plechu laserem i následné zpracování, jako je frézování, vrtání a ohýbání. Jakmile je vše dokončeno, díly se automaticky shromažďují v sadách, přičemž každá sada obsahuje všechny části potřebné pro danou sekci stroje. Díly jsou vyráběny individuálně a automaticky bez prostojů.

Stavba nové haly.
Stavba nové haly.

V závodu se nachází logistický sklad s díly určenými k distribuci na výrobní linky. Převáženy jsou do meziskladu několikrát denně.

Výrobní závod je řízen prostřednictvím systému poskytujícího širokou škálu funkcí a modulů pro různé oblasti podnikání, jako jsou například finance, výroba, distribuce, projektový management a správa aktiv. To umožňuje firmě centralizovaně spravovat všechny tyto oblasti a zajišťuje jim jednotné rozhraní a nástroje pro správu a analýzu dat.

Výroba strojů a součástek Väderstad je robotizovaná.
Výroba strojů a součástek Väderstad je robotizovaná.

Součástí závodu je i prototypová dílna, která byla v roce 2021 zvětšena. Může se v ní paralelně stavět hned několik největších strojů současně. Od roku 2016 je v provozu tzv. výsevní laboratoř pro testování komponentů secích strojů v uměle vytvořených podmínkách po dobu 365 dní v roce namísto 150 dní na reálné farmě. Výzkumníci zkoumají, jak osivo a hnojivo ovlivňuje různé parametry. Typickým testem je, jak dobře je osivo distribuováno podél pracovního záběru secího stroje. Testovány jsou zde rozdělovací a distribuční hlavy. Laboratoř otevřela i příležitost pro testování a vývoj hardwaru, řídících systémů a softwaru. Väderstad provozuje celou řadu testovacích zařízení na testování hydrauliky a kuličkových ložisek.

Precizní výroba součástek Väderstad.
Precizní výroba součástek Väderstad.

Nedílnou součástí vývoje jsou životnostní zkoušky strojů. Vedle výrobního závodu firma provozuje vlastní farmu o výměře 250 hektarů, kde po celý rok testuje své stroje a zkoumá nové agronomické trendy.

Väderstad provozuje rozsáhlé testovací centrum s padesáti zaměstnanci od inženýrů až po agronomy. Jejich úkolem je testovat komponenty i celé stroje. Na vývoji se podílí i vybraní zemědělci. Kombinace simulací, zkušebních a laboratorních testů a testů prováděných na zkušebních drahách v terénu poskytuje celkový obrázek o schopnostech stroje a možných vylepšeních.

Stroje Väderstad se testují v extrémních podmínkách kamenolomu.
Stroje Väderstad se testují v extrémních podmínkách kamenolomu.

Väderstad své stroje testuje nejen v laboratorních podmínkách nebo na své farmě, ale i v kamenolomu nacházejícím se 25 km od továrny Väderstad. Probíhá tam testování rámů strojů a celkové životnosti stroje. Testovaný stroj jezdí po kamení, čímž se urychluje jeho opotřebení až o 100 %. Jedna hodina zde odpovídá asi 20 hodinám v terénu na poli. Takto stroje Väderstad testuje již 15 let. Testování v lomu nám prakticky představil Crister Stark.