AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Diskový podmítač Väderstad Carrier s vylepšenou konstrukcí si poradí s posklizňovými zbytky

Zveřejněno: 6. 11. 2022

Od roku 1999 švédská firma Väderstad neustále zdokonaluje svůj diskový podmítač Väderstad Carrier. Nejnovějšími modely jsou Väderstad Carrier XT 425 – 625 s možností nastavení disků a Väderstad Carrier XL 725 s pracovním záběrem 7,25 metru. Podmítače lze nově vybavit ještě agresivnějšími disky CrossCutter Aggressive. Väderstad novinky poprvé představil na své nové farmě nedaleko německého Helmstedtu v Dolním Sasku.

Vhodné řešení pro provádění podmítky nabízí nový diskový podmítač Väderstad Carrier XT 425 – 625 a XL 725.

Současná struktura zemědělské výroby klade vyšší požadavky na provozování nové techniky a zlepšování kvality práce při zpracování půdy. Stále častěji a více je nutné investovat do modernějších technologií, které splňují vysoké nároky kladené na moderní mechanizační prostředky v zemědělství. Rostou tak i požadavky na vývoj a konstrukci strojů na zpracování půdy. Při zpracování půdy, které využívá modernější techniky, než je pluh lze využít mnoho moderních podmítacích strojů.

Výhodou diskových podmítačů je vysoká plošná výkonnost při podmítce nebo při opakovaném mělkém kypření půdy. Vysoká výkonnost je podmíněna pojezdovou rychlostí při práci. Ve výbavě podmítačů jsou většinou drobící a utužovací válce, takže není nutné zařazovat po podmítce její ošetření v samostatné operaci.

Väderstad Carrier XT 425 – 625 s plynulou změnou úhlu disku

Vhodné řešení pro provádění podmítky nabízí nový diskový podmítač Väderstad Carrier XT 425 – 625. Podmítač je k dispozici ve třech různých pracovních záběrech pro traktory o výkonu od 150 koní: 4,25 metru, 5,25 metru nebo 6,25 metru (modely Väderstad Carrier XT 425, Väderstad Carrier XT 525 a Väderstad Carrier XT 625). Stroj může být dodán buď v tažené, nebo nesené verzi.

Nový diskový podmítač Väderstad Carrier XT 425 – 625 je věrný osvědčené koncepci, která spočívá v tom, že první řada disků vrhá půdu do strany, zatímco disky druhé řady vrhají půdu zpět.
Nový diskový podmítač Väderstad Carrier XT 425 – 625 je věrný osvědčené koncepci, která spočívá v tom, že první řada disků vrhá půdu do strany, zatímco disky druhé řady vrhají půdu zpět.

I nový Väderstad Carrier XT 425 – 625 je věrný osvědčené koncepci, která spočívá v tom, že první řada disků vrhá půdu do strany, zatímco disky druhé řady vrhají půdu zpět. Tím je dosaženo rovnoměrné podmítky vysokou rychlostí. Navíc dochází k účinnému zpracování rostlinných zbytků a zpětnému utužení půdy. Díky samostatně uloženým diskům si podmítač bezproblémově poradí s první podmítkou a předseťovou přípravou. Podmítač přitom dokáže udržet pracovní hloubku. Velký prostor mezi disky zamezuje ucpávání a nebrání průchodu zeminy a rostlinných zbytků.

Nastavení pracovní hloubky podmítače Väderstad Carrier se provádí hydraulicky z kabiny traktoru. Model v taženém provedení se pro přepravu skládá do svislé polohy a hydraulicky se uzamyká z kabiny. Pracovní část podmítače je rozdělena na dvě části, které jsou vybavené hydraulickým přítlakem. Tím je zajištěno přesné zpracování půdy v celém pracovním záběru.

Ještě agresivnější provedení disku

Väderstad Carrier XT 425 – 625 lze osadit celou řadou disků (různých velikostí a provedení) pro mělké zpracování půdy do hloubky 2 až 3 cm. Volit lze také disky schopné zpracovat půdu do hloubky 16 cm. Rozteč mezi disky činí 12,5 cm. Väderstad Carrier XT lze vybavit diskem řady V55 o průměru 450 mm, diskem TrueCut o průměru 470 mm a univerzálním diskem CrossCutter o průměru 450 mm, který lze použít při velkém množství rostlinných zbytků. Každý disk je vyroben z vysoce kvalitní švédské oceli v továrně na originální díly Väderstad Components.

Firma Väderstad letos představila disk CrossCutter Aggressive.
Firma Väderstad letos představila disk CrossCutter Aggressive.

V roce 2017 byl představen vlnitý disk CrossCutter. O rok později dostal prestižní ocenění Machine of the Yaer 2018. Disk provádí kultivaci a intenzivní míchání ve velmi malé pracovní hloubce 2 až 3 cm. Přemisťuje tak méně zeminy než běžný disk. Dokáže pracovat i při rychlosti 20 km/h. Při zpracování půdy v hloubce 0 až 3 cm nedochází k hlubokému promíchávání zbytků krycích plodin s půdou.

Diskový podmítač Väderstad Carrier vybavený diskem CrossCutter Aggressive v agregaci s Mercedes-Benz Unimog.
Diskový podmítač Väderstad Carrier vybavený diskem CrossCutter Aggressive v agregaci s Mercedes-Benz Unimog.

Firma Väderstad letos představila disk CrossCutter Aggressive. Ve srovnání s diskem CrossCutter má agresivnější provedení disku naostřené zářezy TrueCut, které zajišťují vyšší penetrační schopnost v náročných polních podmínkách. Disk dokáže spolehlivě přeříznou stébla kukuřice, slunečnice a řepky – rychleji se pak rozkládají. Disk CrossCutter Aggressive se dodává ve dvou velikostech: 450 mm pro pracovní hloubku 2 až 3 cm (pro diskové podmítače Väderstad Carrier) a 510 mm pro pracovní hloubku 3 až 5 cm (pro diskové podmítače Väderstad Carrier XL).

Nastavitelné disky podmítače Väderstad Carrier

U podmítače Väderstad Carrier XT 425 – 625 se plynule mění úhel postavení disků tak, aby jejich agresivita během zpracování půdy odpovídala různým pracovním hloubkám. Plynulé přenastavení je provedeno prostřednictvím hydraulicky otáčejících se nosníků (s rameny disků). Zvětšením úhlu natočení disku směrem k půdě se zvýší jeho schopnost pronikání do půdy. Změnou úhlu sklonu disku se posouvá řezná plocha. Disk díky tomu provede podříznutí v menší pracovní hloubce, udrží hloubku zpracování půdy a sníží proudění půdy během hlubšího zpracování pozemku. Uspořádání disků je řešeno do tvaru písmene X, je tak eliminováno driftování stroje.

U podmítače Väderstad Carrier XT 425 – 625 se plynule mění úhel postavení disků tak, aby jejich agresivita během zpracování půdy odpovídala různým pracovním hloubkám.
U podmítače Väderstad Carrier XT 425 – 625 se plynule mění úhel postavení disků tak, aby jejich agresivita během zpracování půdy odpovídala různým pracovním hloubkám.

Před řady disků lze umístit hydraulicky odpružený nožový válec CrossCutter o průměru 404 mm. Válec disponuje oboustrannými noži. Nožový válec je určen na to, aby položil na zem stonky kukuřice nebo slunečnice. Dvě řady disků se pak postarají o jejich nařezání a zapravení do půdy. Využití nalezne i při tzv. "greeningu" – není potřeba krycí plodinu mulčovat, ale zpracovat diskovým podmítačem vybaveným právě tímto nožovým válcem. Místo nožového válce lze před diskovou sekci umístit slámové brány, pokud na poli zůstalo po sklizni obilnin větší množství shluků slámy. Pro drcení hrud a urovnávání půdy zase poslouží hydraulicky nastavitelná smyková lišta CrossBoard Heavy.

Všechny modely diskových podmítačů mohou být vybaveny jedním nebo dvěma pěchy SoilRunner a SteelRunner s pryžovým odpružením.

Podmítače lze osadit výsevní jednotkou Väderstad BioDrill. Během jednoho přejezdu zároveň se zpracováním půdy je možné sít drobnosemenné rostliny, například řepku olejnou nebo krycí plodiny.

Väderstad Carrier XT v taženém provedení se může na souvrati otáčet na pěchu nebo odpružených přepravních kolech.

Nový podmítač Carrier XL 725 s pracovním záběrem 7,25 metru

Firma Väderstad také obohatila modelovou řadu diskových podmítačů Väderstad Carrier XL (pokrývá modely s pracovním záběrem od 4,25 do 12,25 metru) o nový model Väderstad Carrier XL 725 s pracovním záběrem 7,25 metru.

Firma Väderstad také obohatila modelovou řadu diskových podmítačů Väderstad Carrier XL o nový model Väderstad Carrier XL 725 s pracovním záběrem 7,25 metru.
Firma Väderstad také obohatila modelovou řadu diskových podmítačů Väderstad Carrier XL o nový model Väderstad Carrier XL 725 s pracovním záběrem 7,25 metru.

Väderstad Carrier XL 725 lze vybavit disky TrueCut, CrossCutter Disc nebo CrossCutter Disc Aggressive. I tento model lze vybavit nejrůznějším příslušenstvím včetně výsevní jednotky BioDrill 360. Aby měla obsluha dokonalý přehled o nastavení stroje, disponuje podmítač novými stupnicemi pro pracovní hloubku a přepravní výšku. Větší modely Väderstad Carrier XL 625 a Väderstad Carrier XL 725 mohou být vybaveny novou transportní nápravou a koly o rozměru 560/45 R22,5, schválenými pro silniční dopravu rychlostí 40 km/h.