Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Nejprodávanější mulčovače v Česku: Jak se vyrábějí mulčovače Tehnos?

Zveřejněno: 28. 10. 2021

Extrémně oblíbené mulčovače Tehnos se vyrábí ve slovinském městečku Žalec. Za jejich originální konstrukcí s mnoha patentovanými prvky stojí nadaný konstruktér Anton Kisovar. Jeho společnost se nachází na absolutní špičce žebříčku slovinských strojírenských podniků.

Tehnos provozuje vlastní vývojové a výzkumné oddělení, které vede zakladatel společnosti Anton Kisovar.

Redakce Agroportal24h.cz měla možnost navštívit slovinské město Žalec. Atraktivita této obce s 20 000 obyvateli spočívá zejména v dynamické podnikatelské základně – sídlí zde nejméně 64 rychle rostoucích společností, z nichž velké množství je držitelem nějakého druhu ocenění za vynikající výsledky. Typickým příkladem je Tehnos. V roce 2015 firma obdržela od Slovinské obchodní a průmyslové komory cenu za mimořádné úspěchy v oblasti ekonomiky a podnikání, v roce 2017 následovala cena Golden Gazelle pro nejrychleji rostoucí společnost ve Slovinsku. Tehnos také patří mezi nejvýznamnější slovinské exportéry.

Rodinná společnost Tehnos se vedle zpracování plastů a výroby domácích potřeb a komponentů pro automobilový, letecký a elektrotechnický průmysl zaobírá také výrobou zemědělské techniky. Mimo jiné jde o mulčovače, které vyváží na čtyři kontinenty. Mezi nejvýznamnější trhy patří severní Evropa, Německo, Holandsko, Kanada a Japonsko. Mulčovače Tehnos jsou na českém a slovenském trhu dostupné od roku 2015 prostřednictvím společnosti AGRI CS a Agrotec, přičemž zdejší poptávka se neustále zvyšuje. V současnosti je Tehnos nejprodávanějším mulčovačem u nás. Letos bude na trh dodáno rekordních 200 kusů různých typů.

Zakladatel společnosti Tehnos Anton Kisovar se svým synem.
Zakladatel společnosti Tehnos Anton Kisovar se svým synem.

Náletové dřeviny i nedopasky na louce zvládají mulčovače Tehnos hravě

Tehnos vyvíjí a vyrábí univerzální, polní, boční, luční a lesnické mulčovače a mulčovače do sadů a vinic. Uplatnění nacházejí při mulčování rostlinných zbytků v zemědělském i komunálním sektoru a lze je agregovat s traktory všech výkonnostních tříd.

Tehnos vyvíjí a vyrábí univerzální, polní, boční, luční a lesnické mulčovače a mulčovače do sadů a vinic.
Tehnos vyvíjí a vyrábí univerzální, polní, boční, luční a lesnické mulčovače a mulčovače do sadů a vinic.

Větší mulčovače Tehnos spolehlivě rozdrtí náletové dřeviny o průměru až 7 cm. Mulčovače Tehnos s trojitým protiostřím jsou zase vhodné k likvidaci rostlinných zbytků a kukuřičného strniště. Hmotu rozdrtí na malé kousky, a škůdcům tak zamezí v rozvoji. Mulčovače Tehnos jsou u nás využívány také při ošetřování travních porostů, zejména při mulčování nedopasků na loukách. Mulčovač rozdrtí travní porost na malé kousky a srovná jej. Správným rozvíjením travního porostu pak dochází k přirozenému vytlačení plevelů. Kladívkové mulčovače Tehnos však nalézají uplatnění také při mulčování u okrajů lesů, příkopů či při dalších úpravách krajiny. Stále častěji jsou poptávány také speciální mulčovače s úpravami a modifikacemi. Jde například o stroje určené do vinic, které jsou doplněny o ometač kmínků pro čištění meziřádkové plochy mezi stromy. K mulčovačům je dodávána široká škála opěrných válců v nejrůznějším provedení.

Patnáctiletý vývoj rotoru s perfektním výsledkem

Tehnos provozuje vlastní vývojové a výzkumné oddělení, které vede zakladatel společnosti Anton Kisovar. Ten také stojí za většinou patentovaných technických řešení na mulčovačích. Spolupracuje s mezinárodními akademickými a výzkumnými institucemi a společnostmi. Při vývoji mulčovačů jsou uplatňovány nejmodernější metody návrhů a simulací, přičemž v současné době jsou konstruovány mulčovače Tehnos s vysokými pracovními rychlostmi a stroje, jež by měly konkurovat plošným mulčovačům.

Prestižní cena Golden Gazelle pro nejrychleji rostoucí společnost ve Slovinsku.
Prestižní cena Golden Gazelle pro nejrychleji rostoucí společnost ve Slovinsku.

Společnost se v zahraničí a zejména na internetu proslavila zajímavou prezentací svých produktů. Při předvádění na mulčovače umísťuje sklenici s vodou, aby demonstrovala chod stroje bez velkých vibrací! Jak toho dosáhla?

Srdcem každého kladívkového mulčovače Tehnos je rotor. A právě tomuto prvku věnoval Anton Kisovar maximální pozornost – patnáctiletý vývoj rotoru vyústil ve vynikající výsledek. Rotor mulčovačů Tehnos má patentované rozložení kladiv, které minimalizuje riziko nežádoucích vibrací. Mulčovače Tehnos tak vynikají klidným provozem a delší životností. Rotor nemá velký průměr a nenajdeme na něm ani žádnou šroubovici jako u jiných mulčovačů na trhu.

Výroba rotoru mulčovačů Tehnos je nesmírně složitou operací.
Výroba rotoru mulčovačů Tehnos je nesmírně složitou operací.

Tehnos totiž pracuje s ohybovým napětím, které rozložil (díky uchycení jednotlivých kladiv) po celé hřídeli mulčovače. Dosáhl tím snížení vibrací rotoru a zvýšení jeho otáček až na 2400, což je jedna z nejvyšších hodnot na trhu. Vedle toho je mulčovač odolný vůči praskání svárů, lze jej propojit s traktorem s nižším výkonem, s čímž souvisí také nižší i spotřeba paliva.

Dalším patentovaným prvkem mulčovače Tehnos je nakloněný dvojitý kloub pro rovnoměrné odtažení, zvednutí bočního mulčovače při střetu s překážkou a jeho následné zpětné umístění do výchozí polohy. Patentován je také hydraulický bezpečnostní systém paralelogramového posunu pro odtažení bočního mulčovače a odlehčení připojení při nárazu na překážku.

Většinu komponentů pro mulčovače Tehnos si společnost vyvíjí a vyrábí sama. Vyrábí stroje i pro jiné firmy.
Většinu komponentů pro mulčovače Tehnos si společnost vyvíjí a vyrábí sama. Vyrábí stroje i pro jiné firmy.

Před výrobním závodem ve slovinském městečku Žalec se nalézá showroom, kde jsme mohli zhlédnout mimo jiné převodovky. Ty Tehnos zatím nakupuje u dodavatelů, ale v plánu má výrobu vlastních. Prezentovány nám byly i různé druhy spojek, nožů a originálních kladiv, které jsou pro bezchybné fungování mulčovače nezbytné. Viděli jsme také, jakým způsobem jsou chráněna ložiska, jejichž ochrana je u mulčovačů Tehnos velmi důležitá (na mulčovač se v provozu namotává různý materiál jako tráva a provázky, které mohou ložisko poškodit).

Prosperující výrobce Tehnos

Anton Kisovar zahájil své podnikání v malé garážové dílně. Začal s výrobou nástrojů pro sklářský průmysl, k čemuž později přibyly plastové a gumové výrobky. Založení společnosti Tehnos se datuje do roku 1989, v roce 1994 pak byly pořízeny tovární haly zkrachovalé firmy ve městě Žalec. O šest let později došlo k rozšíření výrobních a administrativních prostor na 6 900 m2. Milníkem byl rok 2006, kdy v souvislosti s dalším navýšením výrobních kapacit začaly být uplatňováni svářecí roboti, CNC stroje a 3D lasery. Od roku 2010 je v chodu i prášková lakovna. Dodnes se společnost Tehnos neustále rozšiřuje a modernizuje, v současné době se výrobní závod nachází ve třetí fázi rekonstrukce. Při naší návštěvě tedy ještě probíhala výroba všech produktů společně, po rekonstrukci bude rozdělena podle zaměření (domácí potřeby, zemědělské stroje apod.). Výrobou rozličných výrobků se Tehnos „pojistil proti krizi“ – když nebude prosperovat například výroba plastových výrobků, případné ztráty tohoto odvětví pokryje divize zemědělských strojů a opačně. Všechny produkty Tehnos mají jedno společné, vyznačují se kvalitním zpracováním, jsou dostupné za rozumné ceny a obsahují moderní a technicky vyspělé prvky.

Tehnos zaměstnává 130 zaměstnanců v technické kanceláři, obchodním oddělení a výrobě. V poměru k objemu výroby přitom nejde o velký počet. – ročně je vyrobeno přes čtyři tisíce mulčovačů. Výroba je z velké části automatizována, pomáhá při ní velký počet robotů a manipulačních strojů, jejichž počet se každým rokem zvyšuje.

Velká část výroby mulčovačů Tehnos je robotizována

První naše kroky v prostorech Tehnos zamířily do místnosti, kde probíhá kontrola kvality nakupovaných i vyráběných dílů. Pracovníci firmy zde prostřednictvím skeneru a 3D modelování sledují přesné parametry dílů. Zajímavou podívanou byla robotická výroba rotoru mulčovače Tehnos, který je během svého konstruování až 49x vyvážen. Části rotoru jsou svařovány k sobě a pokud nesedí, vyrobí se nové. Po vyvážení je rotor očištěn a upraven (s využitím patentované technologie). Pak následuje navaření komponentů. Celá tato pracovní operace je nesmírně složitá.

Pracovníci firmy Tehnos zde prostřednictvím skeneru a 3D modelování sledují přesné parametry dílů.
Pracovníci firmy Tehnos zde prostřednictvím skeneru a 3D modelování sledují přesné parametry dílů.

V provozu jsme rovněž viděli několik generací robotů pro stříhání plechů. Zrovna nedávno byl přitom pořízen další robot, protože výroba momentálně probíhá naplno. Robot provádí i ohýbání plechů.

Výroba mulčovačů Tehnos si žádá velmi intenzivní přísun materiálů jako je plech, převážně měkký ocelový plech s okrajovým množstvím nerezové oceli a hliníku, který prochází všemi fázemi zpracování – od řezání přes ohýbání až po svařování a lakování. Pro zpracování této suroviny jsou využívány kombinovaný laserový řezací - děrovací stroj a třídicí robot.

Velká část výroby mulčovačů Tehnos je robotizována.
Velká část výroby mulčovačů Tehnos je robotizována.

Při práci jsme viděli také NC, CNC pily a laser vyřezávající do kovových desek jednotlivé součástky mulčovače Tehnos. Vyřezané kusy pak výtahem putují na ohýbání či jiné zpracování. S plechy manipuluje robot; nejdříve plech přeměří, aby zjistil, k jakému mulčovači patří, načež jej začne ohýbat. Vedle laserových strojů je flexibilní výrobní linka doplněna o kombinovaný laserový systém, přičemž je navržena tak, aby omezovala potřebu lidských zásahů i při seřizování.

Flexibilní výrobní systém výrazně zvyšuje produktivitu výroby, a to při minimálním vynaložení zdrojů. Automatizuje celý proces (od plánování výroby až po reportování) a slučuje jej do jednoho kroku. Celý průběh výroby, plánování operací či počet vyrobených kusů dílů sleduje speciální software.

Renovaci nedávno podstoupila také stará lakovna, jež nyní používá namísto fosfátů nanokeramiku.
Renovaci nedávno podstoupila také stará lakovna, jež nyní používá namísto fosfátů nanokeramiku.

Plně automatizovaný výrobní proces také umožňuje třídicím systémům pracovat s díly se složitou geometrií. K formování kovů a frézování se využívají CNC stroje, děrování zajišťují lisy a svařování probíhá roboticky i manuálně.

Renovaci nedávno podstoupila také stará lakovna, jež nyní používá namísto fosfátů nanokeramiku. Díly určené na barvení se nejprve opískují, omyjí a až poté je nanesena základová barva. Posledním krokem je nástřik hlavní barvy. Uplatňuje se zde práškové lakování.

Výrobu zefektivňuje také management čárových kódů, podle kterých lze kdykoli snadno zjistit, v jaké výrobní fázi se daný stroj nachází a které součástky jsou pro jeho výrobu potřeba.

Ve skladovacích prostorách pracuje robot pro naskladnění a vyskladnění dílů opatřených čárovým kódem. V závislosti na aktuální poptávce jsou ty nejžádanější díly umísťovány do popředí.

Vyrobený mulčovač Tehnos nakonec putuje do testovací komory, kde se připojí k pohonu (jako u traktoru) a měří se jeho vibrace, hlučnosti další provozní parametry.

Legendární video se sklenicí s vodou, která je umístěna na mulčovači.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.