Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Nejrychlejší vyložení balíku a automatická úprava lisovacího tlaku, lisy Kuhn mají nastavit nový standard

Zveřejněno: 31. 7. 2019

Kuhn VB 7160 a VB 7190 jsou dva nové lisy na kulaté balíky. Kuhn se při vývoji zaměřil hlavně na hustotu balíků, rychlé vázání a lisování. „S rychlejším a robustnějším lisem, který produkuje tvrdé balíky, mohou zákazníci ušetřit drahocenný čas a peníze, což vede k vysoké návratnosti investic. Naše dlouholeté zkušenosti a cenné znalosti v oblasti lisování kulatých balíků nám pomohly převést potřeby našich zákazníků do vývoje zcela nového sortimentu lisů na balíky,“ říká produktový manažer Ruud Manders.

Kuhn VB 7190 je největší ze dvou nových lisů na kulaté balíky Kuhn. Lis je vybaven variabilní lisovací komorou.

Dva nové lisy Kuhn řady 7100 jsou lisy s variabilní komorou, přičemž model VB 7160 produkuje balíky o průměru 80–165 centimetrů, zatímco VB 7190 produkuje balíky o průměru 80–185 centimetrů. Šířka balíku z obou lisů činí 120 cm. Balíky jsou tvořeny a lisovány třemi ocelovými válci a čtyřmi širokými pásy, které zajišťují rychlou a konzistentní tvorbu balíků v jakémkoli stavu plodiny, dokonce i při lisování siláže.

Díky hustotě až 140 kg na metr krychlový ve slámě a s výkonností až 30 tun za hodinu stanovuje Kuhn nový standard toho, co mohou vysoce výkonné lisy na kulaté balíky zvládnout. Podle společnosti Kuhn je vysokého hodinového výkonu dosaženo za pomocí již zmíněné vysoké hustotě balíku, ale také díky novým zadním vratům. Jen čtyři sekundy trvá otevření, vyložení balíku a zavření – podle výrobce je to nejrychlejší systém na trhu.

Dva nové lisy Kuhn jsou vybaveny senzory vlhkosti, aby se dosáhlo vysoké hustoty a aby bylo možné produkovat jednotné balíky za všech podmínek. Senzory jsou součástí systému i-Dense, což je patentovaný systém, který monitoruje tvarování a lisování balíku. U i-Dense se tlak automaticky upraví (bez zásahu řidiče), jak se obsah sušiny mění během pracovního dne. Přizpůsobuje se též automaticky dané lisované plodině a vlhkosti. Obsluha se tak může zaměřit na řízení, zatímco lis má kontrolu nad hustotou lisování a spotřebou energie.

Oba lisy se dodávají ve dvou variantách: Opticut 14 se 14 noži a OptiCut 23 s 23 nožů. Na obou lisech jsou zuby rotoru vyrobeny z oceli Hardox. Tyto lisy jsou oaptřeny těžkým podvozkem a velkými řetězy, které jsou automaticky mazány.

Lis je ovládán přímo z terminálu Isobus traktoru nebo z terminálu CCI 50 nebo CCI 1200.

Nové lisy budou k vidění na veletrhu Agritechnica 2019 v Hannoveru. Objednat si je bude možné od roku 2020.

Kuhn také představil novou generaci lisů na obří hranolové balíky a nové šířky pracovních záběrů pásových shrnovačů píce.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Kuhn

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.