Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Nesené rozmetadlo Kverneland ExactaTLX GEOSPREAD® s funkcí MULTIRATE pro variabilní dávkování v sekcích

Zveřejněno: 5. 12. 2019

Kverneland do rozmetadla TLX integroval systém GEOSPREAD®, který nyní může regulovat rozmetací obrazec v závislosti na požadovaném pracovním zaberu a aplikační dávce. Navíc je toto rozmetadlo vybaveno funkcí MULTIRATE pro variabilní dávkování v sekcích pracovního záběru.

Nesené rozmetadlo Kverneland TLX GEOSPREAD® s funkcí MULTIRATE pro variabilní dávkování v sekcích

Kverneland si pro následující rok přichystal několik novinek i v technice na ochranu a výživu rostlin. Kromě nové řady velkokapacitních tažených postřikovačů iXtrack T6 doplní sortiment nesených rozmetadel se systémem GEOSPREAD® navíc o funkci MULTIRATE pro variabilní dávkování po sekcích. Na představení novinek v Norsku byly představeny tyto novinky.

Kverneland TLX GEOSPREAD – Stručná specifikace
Kverneland TLX GEOSPREAD – Stručná specifikace

Pokud zemědělec získá informace o stavu pole či porostu z hlediska živin, může je následně využít při variabilní aplikaci hnojiv, která přináší úsporu nákladů a aplikaci správného množství hnojiva (živin) na určité místo na poli. Je pouze zapotřebí konverze těchto informaci a dat ze satelitních nebo map půdních vzorků do aplikačních map ve formátu ISO-XML. Taková aplikační mapa je v případě Kvernelandu jednoduše přenesena do terminálu a můžeme začít variabilně aplikovat. Právě systém MULTIRATE navíc variabilní aplikaci ještě výrazně zpřesňuje díky možnosti regulace dávky rozmetání hnojiva na 2, 4, 6 a 8 sekcí.

Proto, aby bylo možné hnojivo variabilně aplikovat, musí být rozmetadlo vybaveno funkcí plynulé změny nastavení dávky (množství rozmetaného hnojiva na plochu). Kverneland do celého sortimentu váhových ISOBUS kompatibilních rozmetadel včetně modelu TLX integroval systém GEOSPREAD®, který nyní rozšířením o funkci MULTRATE může měnit rozmetací obrazec v závislosti na požadované aplikační dávce po sekcích. V závislosti na změnách na poli a aplikační mapě variabilního rozmetání, může být použito dvou až osmi sekcí v rozsahu pracovního záběru.

Základem úspěšné aplikace je unikátní rozmetací ustrojí CentreFlow u celého sortimentu rozmetadel Kverneland. V rozmetacím ústrojí CentreFlow hnojivo nabírá rychlost ještě před tím, než se dostane na rozmetací lopatky. Díky tomu nedochází k nárazům a poškozeni struktury hnojiva a to je pak distribuováno plynulým tokem a rovnoměrně rozmetáno. Každý rozmetací kotouč obsahuje osm lopatek, které zajišťují rovnoměrný tok hnojiva a tím vysokou rovnoměrnost výsledné aplikace a to i ve směru jízdy při vysokých pracovních rychlostech. Výsledkem je přesnější aplikace a lepší vynaložení nákladů na výživu rostlin. U rozmetadel GEOSPREAD® lze rozmetací obrazec regulovat a tím měnit pracovní zaber v sekcích po jednom metru, přičemž během změny záběru se rychlost kotouče nemění a díky tomu není negativně ovlivněna rovnoměrnost zbývající část rozmetacího obrazce. Navíc sekce mohou být zapnuty a vypnuty velmi rychle přes celý pracovní záběr.

Rozmetadlo se ovládá přes ISOBUS terminál IsoMatch Tellus GO nebo PRO nebo jakýkoliv jiný AEF certifikovaným ISOBUS kompatibilní terminál.

Jako je tomu u každého nového ISOBUS stroje Kverneland, tak i nesená rozmetadla spolupracují s platformou IsoMatch FarmCentre, která mimo jiné podporuje výměnu dat mezi polem a farmou. Přes tuto platformu se mohou aplikační mapy zasílat na dálku do terminálu a zpět. Rozhodující osoby jsou též na dálku informováni o aktuální situaci při práci.

Nesená rozmetadla GEOSPREAD® s funkcí MULTIRATE se veřejnosti představila na mezinárodním zemědělském veletrhu Agritechnica 2019 v Hannoveru.

Představení novinek Kverneland proběhlo v Norsku.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička a Kverneland

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.