50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Nový tažený postřikovač Kverneland se inspiruje u menších modelů iXtrack

Zveřejněno: 2. 12. 2019

Novinkou v kategorii strojů na ochranu rostlin firmy Kverneland je modelová řada tažených postřikovačů iXtrack T6. Tato řada je velkým sourozencem modelových řad iXtrack T3 a T4, které byly představeny minulý rok.

Kverneland iXtrack T6

Modelová řada tažených postřikovačů iXtrack T6 se skládá ze tří nominálních objemů nádrží 5200 (max.5700 l) 6400 (max.7000 l) a 7600 litrů (max.8300 l). Pokud tedy jde o velikost, Kverneland udělal velký krok kupředu, protože až donedávna měl top model taženého postřikovače Kverneland objem nádrže 6000 litrů. Bylo otázkou času, kdy vyrobí větší postřikovač, protože trh vyžaduje větší kapacitu nádrže, která zajistí větší výkonnost a méně prostojů při plnění, což ušetří spoustu času. Na představení novinek v Norsku se představil nový model iXtrack T6.

Nové postřikovače iXtrack T6 jsou koncepčně založeny na postřikovačích iXtrack T3 a T4. To znamená, že využívají jeden centrální nýtovaný nosný rám vyrobený ze zušlechtěné, nízkolegované oceli. Oproti svařovaným rámům různých tvarů nabízí větší pevnost, odolnost a flexibilitu; v neposlední řadě - ve spojení s originálním tvarem nádrže – přináší rovněž nízké těžiště a kompaktní rozměry. Výhody spočívají ve snazším otáčení na souvrati, vyšších pojezdových rychlostech a stabilitě v kopcovitém terénu. Stabilitu a manévrovatelnost podporuje odpružená, řiditelná náprava, jejíž rozchod může být nastavován v rozmezí 1,80 až 2,25 m. Nádrž je vyrobena tak, aby se snadno čistila a agresivní látky nepoškozovaly povrch a volně stékaly. Čistotu postřikovače a trysek za všech okolností zajišťují otočné blatníky. Postřikovač lze obout do velkých, širokých ale i vysokých a úzkých pneumatik, takže je vhodný pro provoz v řádkových kulturách. Produktová řada tažených postřikovačů iXtrack série T nedávno získala i ocenění za design - Good Industrial Design

Dvě verze vyrovnávacího systému ramen pracují i při vyšších rychlostech

Je pozoruhodné, že největší tažený postřikovač Kverneland měl doposud pracovní záběr ramen 45 metrů. Ramena u nových modelů iXtrack T6 ale mají z důvodu nové legislativy maximální pracovní záběr 40 metrů. U ramen o záběru 36 m činí maximální přepravní šířka 2,55 m a výška 3,50 m. Štíhlá koncepce nádrže umožňuje použít sortiment ramen HSA lepených z hliníkových profilů nebo ocelových ramen HSS. Během skládání ramen do boku dochází nejprve ke skládání okrajové sekce, poté se rameno postupně složí nad nádrž. Složená ramena se nachází v dostatečné vzdálenosti od kabiny traktoru a nebráni tedy manévrovaní se složenými rameny během přepravy.

Ramena jsou umístěna na odpruženém paralelogramu sloužícímu k minimalizaci odchylky výšky postřiku, k přesné aplikaci a tlumení rázu a vibrací během jízdy - aktivní je tedy nejen při postřiku, ale i během přepravy. Z toho důvodu paralelogram kombinuje senzorovou technologii Boom Guide umožňující přesné vyrovnávání ramen spolu s omezeným vertikálním pohybem. K dispozici je i systém Boom Guide ProActive, který proaktivně reaguje na pohyb postřikovače a ramen a navádí ramena nad cílem aplikace. Je možno jej se nastavit na režim „plodina“, „půda“ a speciální režim „Hybrid“. Přesné vedení ramen, dodržení vzdálenosti trysky od plodiny a pokrytí všech plodin je docíleno i v různě náročných podmínkách. Zmíněný systém se hodí pro kopcovitý terén. Speciálně pro rovinatý terén, typický například pro Nizozemsko, navrhl Kverneland nový mechanický vyrovnávací systém pro ramena s pracovním záběrem od 32 do 40 m, který nevyžaduje žádné elektronické řízení ramen. Společnou charakteristikou obou vyrovnávacích systémů je schopnost pracovat i při vyšší pracovní rychlosti.

Jednoduchá aktivace přednastavených funkcí

iXtrack T6 je standardně vybaven souvraťovým řídicím systémem ErgoDrive pro aktivaci přednastavených sdružených funkcí řízení nápravy, ramen a postřikových prací jediným stisknutím tlačítka. Další usnadnění práce s postřikovačem stroji je multifunkční páka IsoMatch Grip kde si může obsluha naprogramovat ve 4 režimech 1 až 44 funkcí. Díky kompatibilitě ISOBUS AUX-N může být Joystick IsoMatch Grip také využit při ovládání jiných ISOBUS strojů. Vylepšena byla i volitelná aplikace IsoMatch GEOCONTROL® pro automatické řízení sekcí a variabilní dávkování – nyní nabízí až 88 sekcí pro individuální ovládání trysek a ještě přesnější postřik.

Postřikovač IXtrack je ovládán pomocí ISOBUS, což znamená, že může být ovládán prostřednictvím různých terminálů ISOBUS, včetně terminálů IsoMatch Tellus PRO nebo GO od firmy Kverneland nebo ISOBUS terminálu traktoru.

Postřikovač je opatřen ovládacím panelem EasySet, přičemž lze vybírat mezi manuálním ovládáním, s polo-automatickým ovládáním iXclean Comfort nebo plně automatickým řízením ventilů systémem iXcleanPro. U posledního jmenovaného komfortního systému jsou všechny funkce (plnění, míchání, postřik, ředění, proplachování a čištění nádrže) ovládány z kabiny traktoru kompatibilním terminálem ISOBUS. Systém vysokotlaké cirkulace kapaliny v ramenech iXflow je dostupný s pneumaticky ovládanými tryskami nebo jako iXflow-e s elektronicky řízenými tryskami. Je možné ovládat každou trysku individuálně díky softwaru iXspray v kombinaci s cirkulací iXflow-e. V konstrukci postřikovače je integrována přimíchávací nádrž. Výstupy a vstupy do nádrže se nachází blízko čerpadla a armatur ovládacího panelu, takže jsou použity co nejkratší hadice k minimalizaci zbytků.

Specifikace postřikovače.
Specifikace postřikovače.

S postřikovačem můžete byt stále online ve spojeni díky IsoMatch FarmCentre což je řešením pro řízení flotily strojů Kverneland v kombinaci s terminálem IsoMatch Tellus PRO. IsoMatch FarmCentre poskytuje stroji online internetové připojení a tím pro vás vytváří mnoho příležitostí a možností. Jestliže si přejete řídit svou flotilu, řešit úkoly ze vzdáleného přístupu nebo analyzovat data stroje, IsoMatch FarmCentre dokazuje, že je efektivní webovou aplikací, která spojuje pracovní stroje, traktory, terminály a úložiště dat v jeden kontinuální tok dat a propojení.

Nový iXtrack T6 se veřejnosti představil na mezinárodním zemědělském veletrhu Agritechnica 2019 v Hannoveru.

Představení novinek Kverneland proběhlo v Norsku.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.