50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Předvádění nejvýkonnějšího „pásáku“ u českých zemědělců běží na plno

Zveřejněno: 2. 8. 2018

Nabitý program zastávek, stále v terénu, v akci a při podmítání. Společnost MOREAU AGRI, spol. s r.o. vyrazila s předváděcí soupravou, tvořenou pásovým traktorem Versatile 610 DeltaTrack a lehkým diskovým podmítačem Grégoire-Besson Normandie k českým zemědělcům i během žňové sezóny. My jsme soupravu zastihli v Morkovicích na Zlínsku při podmítce obilného strniště.

Traktor se předvádí spolu s 12m podmítačem Normandie se třemi hydraulicky sklopnými sekcemi.

Žně na mnoha místech České republiky nezvykle brzy vrcholí a nejdůležitější operací po nich je podmítka, která by se měla provést co nejrychleji. Pro brzký vstup na pole, udržování konstantní rychlosti zpracování v těžších podmínkách a při práci se širokozáběrovými půdozpracujícími stroji přijde vhod pásový traktor – pro lepší manévrovatelnost a šetrnost k půdě pak nejlépe s čtyřpásovou kloubovou koncepcí s dostatečným tahovým výkonem. To vše dokáže nabídnout model 610 DeltaTrack, který je vrcholem nabídky pásových traktorů, sčítající ještě dva typy s menším výkonem motoru. Hlavní devizí traktoru je mimo jiné jednoduchost a robustnost pásových jednotek.

DeltaTrack lépe překoná terén

Podvozek traktoru je tvořen čtveřicí pásových jednotek DeltaTrack trojúhelníkového tvaru pro snížení opotřebení, tření a zahřívání. Pásová jednotka se vyznačuje velkým hnacím kolem, které vždy udržuje kontakt se skoro 7 výstupky, aby se zabránilo jejich prokluzu a dosáhlo nejmenšího opotřebení. Mimo to je pásová jednotka vybavena napínacími koly a pásy o šířce 762 mm, na přání o šířce 914 mm. Je zajímavé, že pásové jednotky obsahují oproti konkurenci jednu menší sadu středních kol. Výrobce uvádí, že se tak zajistí hladší jízda, zvláště pokud jde o překonávání hrbolů a jiných nerovností, protože nenastane „houpací“ efekt vytvořený středovým kolem, které má tendenci se vyrovnávat na vrcholu hrbolu. DeltaTrack má integrovaný systém upevnění náprav a zesílené spojení s rámem traktoru. Traktor disponuje dvojicí propojených palivových nádrží – každá na jedné straně, aby bylo zachováno příznivé rozložení hmotnosti v poměru 50/50. Výhodu to má také v tom, že je daleko lepší výhled z kabiny na nářadí dozadu.

Pracovní rychlost se pohybuje okolo 16 km/h, při pracovní hloubce okolo 10 cm. Výkonnost činí až 15 ha/h.
Pracovní rychlost se pohybuje okolo 16 km/h, při pracovní hloubce okolo 10 cm. Výkonnost činí až 15 ha/h.

Místem se nešetřilo

Už předchůdce se pyšnil obří kabinou, jinak tomu není ani u modelu 610 DeltaTrack. Skoro by si šlo uvnitř hrát na schovávanou. Obsluha se uvelebí v HQ Cab odpružené kabině s prosklenou plochou 7,98 m². „Nestrádá“ ani spolujezdec, sedačka, stejně jako sedadlo řidiče je pojata velmi velkoryse. Ovládání se provádí přes pravou konzolu, na které je umístěn joystick a velký monitor. Dotykový monitor a palubní desku lze naprogramovat dle libosti podle toho, jaké chcete, aby se zobrazovaly provozní údaje. Joystickem se řadí převodové stupně a pohyb vpřed a vzat bez sešlápnutí spojkového pedálu. Sedačka spolu s konzolí je otočná, takže se obsluha nemusí natáčet dozadu celým tělem.

Vylepšené ovládání. Ovládací prvky EHR, joystick pro řazení a volbu směru jízdy a informační monitor.
Vylepšené ovládání. Ovládací prvky EHR, joystick pro řazení a volbu směru jízdy a informační monitor.

Má sílu

Obsluha, kterou jsme zastihli při předvádění traktoru, kladně hodnotila jeho výkonnost. Srdcem traktoru je totiž patnáctilitrový motor Cummins QSX15, který spolupracuje s vhodně odstupňovanou převodovkou Cat TA22 (PowerShift 16/4) pro každé polní práce (krouticí moment činí 2 779 Nm). Motor s maximálním výkonem 650 koní a s technologií Cummins VGT (Variable Geometry Turbo) pomůže vytvořit příznivou odezvu točivého momentu a tažné síly. Pro plnění emisní normy motor využívá technologie EGR (recirkulace výfukových plynů) a DPF (filtr pevných částic).

Jelikož se jedná o výkonný polní tahač, je mu přizpůsoben zadní závěs, jenž nabízí standardní výkyvnou oj a elektrohydrauliku. Hydraulický systém má v základním vybavení 4 okruhy a je poháněn čerpadlem o maximálním průtoku 201 l/min. Na přání může být 6 hydraulických okruhů a High flow čerpadlo o průtoku 401 l/min.

Vzhledem k tomu, že rutinní údržba je denním chlebem každé obsluhy stroje, ve Versatile přemýšleli nad tím, jak ji co nejvíce zjednodušit. Výsledkem je zlepšený přístup ke všem bodům mazání a plnění provozních kapalin. Hydraulické a palivové měřiče jsou viditelné ze země bez otevírání bočních panelů nebo odstranění částí karoserie. Postranní panely ve stylu „gull-wing door“ se otevřou široce a poskytují vynikající servisní přístup ke všem komponentům pod kapotou.

Kontakt

MOREAU AGRI, spol. s r.o.,Huštěnovice 370, 687 03 Huštěnovice, T +420 572 586 032, I http://www.moreauagri.cz/

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.