Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.7. – svátek slaví Věroslav

Quicke vyrábí příslušenství pro všechny druhy manipulační techniky

Zveřejněno: 10. 6. 2024

Švédská firma Ålö AB, v Česku zastoupená firmou MANATECH CZ, patří mezi renomované výrobce traktorových čelních nakladačů Quicke. Ve svém produktovém portfoliu má rovněž širokou paletu příslušenství nejen pro traktorové čelní nakladače, ale i kolové nakladače, smykem řízené nakladače a teleskopické manipulátory.

Kleště na balíky Quicke Unigrip.

Nakladač sypká břemena nabírá, těží anebo rozpojuje prostřednictvím pohybu stroje kupředu. Kusová břemena může uchopit pohybem pracovního nosného zařízení. Břemena přepravuje na krátkou vzdálenost pohybem celého stroje a ukládá je jednorázově nebo postupně vysypává zdvižením výložníku nebo naklopením lopaty do stanoveného místa. Z této definice vyplývá, že nakladač je určen především pro manipulaci s břemeny nebo sypkými hmotami. K tomu je zapotřebí celá řada příslušenství, které usnadní manipulaci s daným typem břemena.

Dnešní nakladače jsou vybaveny mnoha systémy pro pohodlné ovládání. Jedná se zejména o joystick, kterým se pomocí pohybu dopředu a dozadu zvedají ramena výložníku, pohybem do strany se vyklápí a zaklápí pracovní nářadí a pomocí tlačítek se např. otevírají a zavírají vidle na balíky. Konkrétně čelní nakladače Quicke Q a Quicke X lze vybavit řadou funkcí, které usnadní a zefektivní manipulaci s nejrůznějším materiálem. K nakladačům je nabízen patentovaný systém QCS (Quicke Control System) s joysticky QM-Command a QE-Command. K dispozici je také vážicí systém Q-companion. Komfortní funkcí je také Selecto Fix – jednoduchým pohybem lze připojit hadice nářadí i když je systém pod tlakem.

Dále pak dnešní nakladače mají paralelogram a hydraulický tlumič rázů. V neposlední řadě mohou mít upínání nářadí EURO (nebo jiný typ), které zajišťuje snadné rychlé a spolehlivé upnutí pracovního nářadí. I na to Quicke pamatuje a nabízí pro nakladače různé upínače a upínací systémy. Provedení upínačů závisí na úhlu zadní části nářadí a na pracovní geometrii nakladače. Quicke používá navařené upínače, třmeny připevněné na zadní části nářadí, upínače přivařené na desky, které jsou přišroubované k zadní části nářadí pomocí šroubů nebo lištu (připevněnou na zadní ploše nářadí) s přišroubovanými upínači.

Veškerá nářadí Quicke jsou lakována a chráněna technologií práškového lakování.

Quicke lopaty

Pod značkou Quicke jsou k dispozici tři typy základních lopat s kónickém tvarem (pro rychlé vyprázdnění) – lopata velkoobjemová, na zeminu a na univerzální využití. Vyráběné jsou v šířce od 90 do 300 cm. K lopatám je k dispozici příslušenství jako otočné šroubované, plastové nebo zoubkované ostří, šroubované zuby, ochrana proti troušení a plastový chránič stěn. Mezi speciální vyráběné lopaty patří víceúčelová lopata se spodním vyprazdňováním, lopata se zvýšeným dosahem (zvyšuje nakládací výšku o 2,2 metru), speciální lopata s křídly pro odklízení sněhu a lehkých materiálů a přesná lopata se zúženým tvarem (pro přesné sypání hmot na místo určení).

Lopaty Quicke.
Lopaty Quicke.

Manipulace s chlévskou mrvou a siláží

Pro manipulaci s chlévskou mrvou nebo krmivem Ålö AB vyrábí lopaty s drapákem Powergrab v šířkách od 90 do 280 cm. Lopata může být opatřena ostřím. Vykrajovače siláže Silocut se vyrábí v šířkách od 125 do 250 cm s kovanou, profilovanou verzí hrotů (vykrajovač lze pořídit i bez spodnicích hrotů). K dispozici je také hydraulický sytém vytlačování hmoty. Důležitým prvkem těchto vykrajovačů jsou ostré nože pro čistý řez. Řada drapákových vidlí Silograb se vyrábí v šířkách od 90 do 250 cm.

Pro manipulaci s chlévskou mrvou nebo krmivem Ålö AB vyrábí lopaty s drapákem.
Pro manipulaci s chlévskou mrvou nebo krmivem Ålö AB vyrábí lopaty s drapákem.

Manipulace s balíky

V nabídce Quicke nalezneme kleště na balíky Unigrip, Flexigrip, Flexibal, Quadrogrip a Topgrip. Manipulovat lze s kulatými, hranatými balíky nebo balíky zabalenými do fólie. Nářadí umožňuje snadnou manipulaci s balíky naskládanými těsně vedle sebe, stohování balíků na plocho a manipulaci s křivými balíky. K dispozici je i nářadí pro dělení balíků. Teleskopická konstrukce kleští zase umožňuje manipulaci s balíky v úzkých prostorách. K mání jsou i speciální kleště pro manipulaci s balíky všech tvarů.

V nabídce Quicke nalezneme vidle na balíky.
V nabídce Quicke nalezneme vidle na balíky.

Velmi široká je také nabídka vidlí na balíky. Základním modelem jsou jednoduché hroty a vidle na balíky. Hroty pochází z vlastní produkce a jsou k mání v různých délkách. Jsou kované, tvrdé a zakončeny jmenným závitem pro jejich snadnou výměnu. V nabídce jsou tvrzené svařované hroty s vyřezávaným profilem. Obě provedení jsou k dispozici v rovné nebo zakřivené verzi. Pro nakladače slouží vidle na balíky s různým počtem hrotů (dva až devět) – přepraví jeden až čtyři hranaté balíky na sobě (ve verzi s vysokým zadním rámem). Hroty mohou být v pevném nebo sklopném provedení. Pomyslnou královskou třídu tvoří vidle schopné přepravit až čtyři balíky. Disponují nejen vyšším počtem hrotů, ale i horním drapákem – umožňuje snazší a bezpečnější stohování balíků. Drapák lze výškově nastavit v závislosti na požadované výšce stohu balíku a lze jej použít k průniku balíku shora nebo zezadu. K dispozici jsou i vidle na kulaté a hranaté balíky pro zavěšení do předního nebo zadního tříbodového závěsu traktoru.

Velmi široká je také nabídka vidlí na balíky.
Velmi široká je také nabídka vidlí na balíky.

Speciální příslušenství

V sortimentu Quicke nalezneme také paletizační vidle různé velikosti a nosnosti, hák pro manipulaci s vaky, vidle na přesun kamení a tříbodový závěs pro snadnou manipulaci se stroji na dvoře farmy. Pro zvýšení stability traktoru během manipulace s břemeny a sypkým materiálem jsou v sortimentu protizávaží Q-Blog o hmotnosti 600, 900 a 1 800 kg.

V sortimentu Quicke nalezneme také paletizační vidle různé velikosti a nosnosti.
V sortimentu Quicke nalezneme také paletizační vidle různé velikosti a nosnosti.