Dnes je 22.10. – svátek slaví Sabina

Robot Naïo TED obdržel praktické inovace. Do výbavy dostal elektrickou okopávačku

Zveřejněno: 5. 8. 2024

Na pozvání společnosti AGRI-PRECISION s.r.o. jsem se zajel podívat na autonomního robota Naïo TED pracujícího ve vinohradu nedaleko Pasohlávek na jižní Moravě. Letos na český trh přijíždí s řadou praktických vylepšení.

Rozměry jsou jednou z mnoha předností robota Naïo Ted. Vinice nemusí být v perfektním stavu.

Portálový robot Naïo TED je speciálně určen pro širokou škálu prací ve vinohradu. Disponuje homologací CE a autonomním režimem. To znamená, že dokáže jezdit a pracovat bez zásahu obsluhy. V jarní sezónně, kdy je ve vinici práce nejvíce, se tak může operátor věnovat například chemické ochraně vinohradu či mulčování, zatímco robot autonomnímu okopávání kmínků.

Univerzální montážní rám robota umožňuje připojit nejrůznější příslušenství. K robotu lze připojit přes závěs s nosností 150 kg běžně dostupné nářadí, které používá každý vinař. Připojena mohou být rotační hvězdicová kola, plastová plecí kola, mechanická okopávačka či diskový ozubený pluh.

Stále větší oblibu mezi pěstiteli speciálních plodin si však získává elektricky poháněné nářadí. Na to reaguje i výrobce Naïo Technologies, jenž nově umožňuje provozovat robota Naïo TED s aktivní elektricky poháněnou okopávačkou firmy Boisselet. Pracovní orgány okopávačky jsou shodné jako u hydraulicky poháněné verze. Stejná je i možnost připojit různé druhy příslušenství, jako jsou předradličky, disky apod. Řízení u elektricky poháněné okopávačky je obecně jednodušší a preciznější. Z praxe plyne, že díky přesnému zaměření a precizní práci robot kvalitněji okopává těsně kolem hlaviček vinné révy. To nedokáže žádný člověk v traktoru s připojenou nesenou okopávačkou. Dochází tak k podstatně menším škodám na kultuře. Robot je navíc výrazně výkonnější než obsluha traktoru (se shodnou celkovou pracovní dobou).

Aktivní elektricky poháněná okopávačka firmy Boisselet.
Aktivní elektricky poháněná okopávačka firmy Boisselet.

Robot je řízen GPS navigací s přesným signálem RTK. Aby nedocházelo ke kolizím, spoléhá se na nárazové lišty a speciální hmatače. Robot na základě dat ze senzorů rozpozná, kde se nachází řádek a jakým směrem se ubírají kmínky. Tudíž rozpozná i osobu (či jinou překážku) stojící u řádku a zabrání tak kolizi s ní. Tento systém si výrobce patentoval.

Rozměry jsou jednou z mnoha předností robota Naïo TED. S vnitřní průchozí výškou 2,35 metru, maximální výškou 2,75 metru a vnitřní šířkou 1,10 metru nedocházelo během okopávání k poškozování letorostů ani přesto, že réva nebyla osečkována. Robotu nedělá problém ani práce ve starších vinohradech s křivými sloupky. V daných podmínkách činila pracovní rychlost robota během okopávání 3 km/h.

Robot Naïo TED má čtyři kola a v každém z nich se nachází elektromotor.
Robot Naïo TED má čtyři kola a v každém z nich se nachází elektromotor.

Robot Naïo TED má čtyři a v každém z nich se nachází elektromotor. Všechna čtyři kola jsou poháněna a řízena samostatně – aby byl přední a zadní bod robota perfektně v jedné linii, robot je během jízdy schopen chvíli volit krabí nebo psí chod. Robot disponuje jedním přijímačem. Aby měl přehled o své podélné ose, směru jízdy a poloze předních a zadních kol, používá také kompas.

Senzory rozpoznají člověka stojícího v řádku.
Senzory rozpoznají člověka stojícího v řádku.

16 baterií Varta je umístěno ve čtyřech boxech. Baterie jsou vyrobeny z pokročilé technologie lithium-feritového fosfátu. Na jedno nabití vydrží robot pracovat až 10 hodin. Stejnou dobu se pak nabíjí pomocí standardní nabíječky z 230 V zásuvky. Nově je k dispozici rychlonabíjení, které dobu nabíjení podstatně zkrátí.

Od letošního roku lze robota propojit s vylepšenou mobilní aplikací.
Od letošního roku lze robota propojit s vylepšenou mobilní aplikací.

Pokud nejsou vinice vysázené podle přesné satelitní navigace, musí se zaměřit. Pracovníci firmy AGRI-PRECISION pro potřeby předvádění robota zmapovali řádky vinice také u Pasohlávek – zaměřili konkrétně každý čtvrtý sloupek a hranice pozemku. Vznikla mapa s virtuálními body. Obecně platí, čím křivěji je vinohrad založen, tím pečlivěji musí být zmapován.

Mapování vinic nabízí AGRI-PRECISION jako službu. Uživatel robota se mapování může naučit a provádět svépomocí. Potřeba k tomu jsou ruční GPS zařízení s RTK přesností, které AGRI-PRECISION také dodává. Po zmapování pozemku a vytyčení řádků a hranic se zaměřené body vloží do příslušného softwaru v PC. Následně se vytvoří linie. Mapové podklady s liniemi se přenáší bezdrátově do robota.

Na robotu Naïo TED se nachází displej pro základní nastavení práce.
Na robotu Naïo TED se nachází displej pro základní nastavení práce.

Na robotu Naïo TED se nachází displej, na němž obsluha zvolí konkrétní mapu. Na jejím základě se robot orientuje. Obsluha robota navede pomocí manuálního ovládání (dálkový ovladač) k pozemku a aktivuje ho. Robot poté sám začne pracovat.

Od letošního roku lze robota Naïo TED propojit s vylepšenou mobilní aplikací. Aplikace se k robotu připojí bezdrátově přes wifi. Jakmile se obsluha s telefonem v ruce od robota vzdálí mimo dosah wifi signálu, aplikace se přepne do režimu mobilního internetového připojení. Díky tomu obsluha uvidí polohu robota a jeho provozní údaje odkudkoliv, kde má přístup k internetu. Přes mobilní aplikaci je možné činnost robota spustit, pozastavit, zastavit, upravit pracovní rychlost a výšku nářadí. Spouštět nový úkol přes aplikaci nelze z bezpečnostního důvodu.

Zde můžeme vidět práci aktivní elektricky poháněné okopávačky.
Zde můžeme vidět práci aktivní elektricky poháněné okopávačky.

Aplikace obsahuje knihovnu s nářadím kompatibilním s robotem. Po výběru nářadí si může uživatel nastavit nejrůznější parametry, jako je čas a místo spuštění nářadí, spuštění ob řádek, spouštění během jízdy nebo ihned atd. Funkce byla využita i během předvádění, neboť vinohrad měl závlahu. Po najetí do řádku bylo nejprve spuštěno nářadí a až po chvíli nůž, aby nedošlo k poškození závlahy. Mobilní aplikace samozřejmě informuje o poloze robota, mapových podkladech, době strávené na pozemku, výkonnosti, rychlosti, stavu baterie atd. Výrobce nyní pracuje i na webové platformě pro správu flotily robotů.

Výrobce každého robota průběžně aktualizuje. Po aktualizaci totiž robot může získat různá vylepšení a nové funkce. Nejčastěji se aktualizace týkají vylepšování vedení robota v linii v obtížnějších podmínkách – typicky jde o terasy, zatáčky, oblouky, svahy apod. Jedna z posledních aktualizací se také týkala například vylepšení citlivosti nárazníku – rozpozná hroudy hlíny od opravdové překážky, před kterou je nutné zastavit.

Pohled na okopaný řádek.
Pohled na okopaný řádek.