Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Rozmetadla pevných statkových hnojiv Jeantil EVR mají nejpreciznější rozmetací ústrojí na trhu. Zaručí široký rozhoz a vysoký výkon

Zveřejněno: 16. 2. 2021

Mezi nejpoužívanější rozmetací ústrojí patří ta složená ze šneků a disků. Právě takovou koncepci nabízí i rozmetadla Jeantil EVR. Vyhovují přitom vysokým nárokům na rovnoměrné rozprostření rozmetané hmoty a pečlivé rozrušení hmoty na požadovanou velikost částic, a to bez ohledu na množství dávky.

Francouzský výrobce Jeantil nabízí v kategorii rozmetadel s užitečným zatížením 12 000 kg model EVR 15-12 a EVR 16-12 s rozpětím rozmetání od 6 do 16 metrů. Zdroj foto - Jeantil

Rozmetadla jsou důležitou součástí každého velkého zemědělského podniku, který se zabývá nejen rostlinnou, ale i živočišnou výrobou, jež dodává například chlévskou mrvu. Ta je nejčastějším materiálem, který rozmetadla aplikují. Francouzský výrobce Jeantil nabízí v kategorii rozmetadel s užitečným zatížením 12 000 kg model EVR 15-12 a EVR 16-12 s rozpětím rozmetání od 6 do 16 metrů. Mezi českými zemědělci jde přitom o nejžádanější typy rozmetadel, které svým technickým provedením a precizní aplikací dokážou také aplikovat kompost, rašelinu, zeminu, půdní substráty a jiné organické hmoty. Možné je rozmetat i vápno a drůbeží trus.

Parabolická korba. Zdroj foto - Jeantil
Parabolická korba. Zdroj foto - Jeantil

Velká kola pro ochranu půdy

Součástí obou rozmetadel Jeantil EVR je ložná korba a podlahový dopravník. Tyto dvě části jsou konstrukčně řešeny a přizpůsobeny tak, aby docházelo ke kontinuálnímu dávkování do třetí části, kterou je rozmetací ústrojí.

Reduktor posuvného dna. Zdroj foto - Jeantil
Reduktor posuvného dna. Zdroj foto - Jeantil

Tyto modely EVR jsou standardně vybaveny jednou nápravou a odpruženou ojí, které jsou integrovány ke korbě. Výsledkem je nižší hmotnost, nízké těžiště a nízká nakládací výška. Díky tomuto řešení lze rozmetadla vybavit také velkými koly přímo spojenými s podvozkem. Modely EVR 15-12 a 16-12 je však možné vybavit odpruženou nápravou.

Řetězový pohon. Zdroj foto - Jeantil
Řetězový pohon. Zdroj foto - Jeantil

Vertikální nebo horizontální šneky s disky – přesná aplikace i při nízkých dávkách

Rozmetací ústrojí zajišťuje optimální velikost částic rozmetaného materiálu a jeho aplikaci na povrch půdy. Rozmetací ústrojí je u obou modelů tvořeno vertikálně uloženými šneky nacházejícími se v zadní části ložné plochy. U některých modelů lze zvolit i horizontální uložení šneků. U šneků uspořádaných svisle s osou rotace je rozmetaný materiál vrhán dozadu i do stran. U provedení horizontálně uložených šneků navíc používá dva disky pro zajištění přesnosti aplikace.

Rozmetací ústrojí je u obou modelů tvořeno vertikálně uloženými šneky nacházejícími se v zadní části ložné plochy. U některých modelů lze zvolit i horizontální uložení šneků. Zdroj foto - Jeantil
Rozmetací ústrojí je u obou modelů tvořeno vertikálně uloženými šneky nacházejícími se v zadní části ložné plochy. U některých modelů lze zvolit i horizontální uložení šneků. Zdroj foto - Jeantil

Šneky jsou vybaveny přednastavenými HARDOX lopatkami pro různé druhy materiálu a pro drcení a optimální aplikaci rozmetaného produktu. Hraniční rozmetání ovládané hydraulicky z kabiny je volitelnou výbavou. Rozmetací ústrojí tvořené těmito svislými šneky u nás patří k hojně používaným. Je vhodné pro rozmetání materiálu jako například hnoje, kompostu a jiných méně sypkých látek.

Odpružená náprava. Zdroj foto - Jeantil
Odpružená náprava. Zdroj foto - Jeantil

Univerzální rozmetadla Jeantil byla testována a certifikována německou společností DLG. Jejich rozmetací ústrojí obdrželo certifikát DLG Signum a bylo vyhodnoceno jako nejpreciznější na trhu zaručující široký rozhoz a vysoký pracovní výkon.

Přesné nastavení aplikovaného množství

Dopravní ústrojí je jednou z nejdůležitějších součástí rozmetadla. Na dně ložného prostoru se nachází řetězový podlahový dopravník se šroubovanými příčkami (80 x 40 mm), které přisunují hnůj k rozmetacímu mechanismu. Rychlost dopravníku lze ovládat elektricky přímo z kabiny řidiče, což umožňuje přesné nastavení aplikovaného množství. Jeho rychlost je přitom současně měnitelná přes proporcionální elektrický terminál BASIC nebo SMART, aby bylo možné seřizovat dávku. V pohonu podlahového dopravníku se nachází robustní převodové mechanismy s velkým převodovým poměrem. U ústrojí se svislými šneky je převod zajištěn soustavou převodových skříní s otáčkami 540 nebo 1000 ot./min. s automatickým jištěním a volnoběžkou. U horizontálních šneků s disky je pohon zajištěn soustavou šesti monobloků převodových skříní s dvojitým automatickým jištěním.

Ovládání přes Smart Control. Zdroj foto - Jeantil
Ovládání přes Smart Control. Zdroj foto - Jeantil

Ložná plocha rozmetadel Jeantil EVR má parabolický tvar a hladké stěny, takže v ní neulpívá materiál. Zároveň je tak zjednodušena údržba a sníženo zatížení dopravníkového dna. Korba je proti deformaci na horní hraně zesílena trubkou. Podvozek rozmetadel vyhovuje jízdě po veřejných komunikacích i v zemědělském terénu.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Jeantil

1) z podkladů Jeantil

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.