Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Technika UNIA předvedla své schopnosti na polním dni

Zveřejněno: 1. 5. 2019

Lepší počasí na předvádění techniky ani nemohlo nastat. Prosluněný dubnový den nedaleko Mělníku patřil aktivnímu předvádění strojů UNIA, které uspořádala společnost POL-AGRO TRADING ZT za pomocí společnosti N&N Košátky s.r.o. Na pozemcích Jahodárny Varňany se část techniky polského výrobce ukázala staticky a druhá aktivně, takže mohli přihlížející zhodnotit kvalitu odvedené práce a poznat práci jednotlivých konstrukčních celků strojů.

Na polním dni se prakticky představila závěsná technika od polského výrobce UNIA.

„Co je to UNIA? Je to firma, která je v současnosti složená ze čtyř společností, které se snaží vyrábět a dodávat veškerou zemědělskou techniku pro celý svět. UNIA byla založena v roce 1882, kdy se v Polsku začaly vyrábět první pluhy, kultivátory a kompaktory. V jednom výrobním závodě se vyrábí bramborová technika a mechanické secí stroje. Druhá, stěžejní továrna se nachází v Grudziadzu, kde se vyrábí kompletní sortiment techniky na zpracování půdy. Sídlí tam i vývojové oddělení a nejvíce techniky pochází právě odtud. Třetí továrna se nachází blíže k severní Moravě ve městě Brzeg. Vyrábí se tam rozmetadla chlévské mrvy, rozmetadla minerálních hnojiv, postřikovače a veškeré pneumatické secí stroje, které uvidíme i dnes. Čtvrtá fabrika se nachází u Wroclawi a vyrábí se tam obilná sila a sušičky – tyto technologie dnes již patří rovněž firmě UNIA. Nejsou to tedy jen stroje, ale i stavby, projekty a sortiment na uchování a prodej komodit,“ představil úvodem pan Jiří Rakus, který má ve společnosti POL-AGRO TRADING ZT na starosti veškerý prodej zemědělské techniky. Ještě dodáme, že je UNIA největším polským výrobcem zemědělských strojů. Ročně vyrobí 25 000 strojů z čehož polovina je určena na export.

Ukázka toho, co vše UNIA umí

Jako první vjelo na pole rozmetadlo chlévské mrvy TYTAN 24 o nosnosti osmnáct tun a objemu korby 16 m3. Za pomocí nástavek je možné objem rozšířit o další 4 m3. Pohon rozmetacího ústrojí zabezpečuje kardan a dva řetězové dopravníky jsou hnané každý svým vlastním hydraulickým motorem. V základní výbavě je možné hydraulicky plynule regulovat nastavení podlahového dopravníku. Ústrojí je složeno ze dvou svislých rozmetacích válců. Za nimi se nachází tzv. gilotina, zamezuje úniku materiálu z rozmetadla při transportu. Zadní čelo disponuje clonou, která může být při aplikaci otevřená nebo přivřená - pro kvalitnější rozhoz rašeliny či kompostu. Materiál je aplikován do záběru 8 až 12 metrů. Při předvádění stroje se aplikoval velmi lehký kompost do záběru zhruba šesti metrů. Zadní náprava je u tohoto typu vždy plně řiditelná a spodní oj odpružená.

TYTAN 24 - univerzální rozmetadlo, které lze osadit adaptéry (4 válcové svislé, 2 válcové svislé, 2 horizontální + rozmetací stůl).
TYTAN 24 - univerzální rozmetadlo, které lze osadit adaptéry (4 válcové svislé, 2 válcové svislé, 2 horizontální + rozmetací stůl).

Kompost zaoral traktor Zetor Forterra 140 HSX s populárním čtyřradličným pluhem IBIS VARIO pro střední až hlubokou orbu. Jednalo se o otočný oboustranný pluh, kde je možné plynule měnit šířku záběru. Jištění pluhu zajišťují listové pružiny. Pro méně kamenité půdy je možné volit jištění šroubem či hydraulicky. Standardně je pluh vybaven rámem 120x120x8 mm, orebním tělesem se zahrnovacím límcem, mechanickým nastavením záběru prvního orebního tělesa, hydraulickým vychýlením pluhu při otáčení či kotoučovým krojidlem. V závislosti na typu půdy lze pluh vybavit příplatkovou výbavou. Pluh má rozchod orebních těles 90 cm a světlost pod rámem 75 cm.

Oboustranný pluh IBIS VARIO určený pro traktory s výkonem 90 až 210 koní pro střední a hlubokou orbu.
Oboustranný pluh IBIS VARIO určený pro traktory s výkonem 90 až 210 koní pro střední a hlubokou orbu.

Třetím prakticky představeným strojem byl radličkový podmítač CROSS HP. Pořadatelé pro něj záměrně připravili dvě různorodé operace – přípravu seťového lože po orbě a přímou kultivaci. Tento stroj zvládne oboje, vhodnější je však pro bezorebnou technologii zpracování půdy. Sklápění se provádí hydraulicky, vpředu je vybaven opěrnými koly a téměř uprostřed je uložen podvozek s koly a ve stejné ose mechanismus pro hydraulickou regulaci pracovní hloubky. Pracovní orgány (na základě typu půdy lze volit různé druhy jejich provedení) tvoří tři řady radličky (před nápravou), jedna řada disků a urovnávací válec (za nápravou).

Radličkový podmítač CROSS HP je vhodnější pro bezorebnou technologii zpracování půdy.
Radličkový podmítač CROSS HP je vhodnější pro bezorebnou technologii zpracování půdy.

Hlavním tahákem byl secí stroj FENIX 3000/4 s diskovou přípravou, zásobníkem o objemu 3000 litrů a pracovním záběrem 4 m (k dispozici je i verze 3 m a 6 m). Secí stroj je plně pneumatický. Rozdělovací hlava se nachází uvnitř zásobníku osiva. Centrální výsevní ústrojí dávkuje výsevek pro celý pracovní záběr, dávka je dále v rozdělovací hlavě dělená k jednotlivým botkám. Secí stroj je univerzální, umí založit porost obilovin, luskovin, řepky a dalších plodin. V základní výbavě je kromě hydraulicky poháněného ventilátoru také samočisticí dvoudiskové botky o průměru 300 mm s přítlakem 25 kg.

Plně pneumatický secí stroj FENIX 3000/4 s diskovou přípravou.
Plně pneumatický secí stroj FENIX 3000/4 s diskovou přípravou.

Bramborářská technika, postřik a hnojení

Stručně si představíme i pár staticky vystavených strojů. Zde si na své přišli pěstitelé brambor. Ukázal se jak sazeč, vyorávač, tak sklízeč brambor a jiné kořenové zeleniny. První jmenovaný typ stroje zastupoval dvouřádkový sazeč KORA 2 s pracovním záběrem 1,4 až 1,5 m, meziřádkovou vzdáleností 70 a 75 cm a hloubkou výsadby 4 až 12 cm. Jedná se o nejmenší typ z této modelové řady, určen je pro traktory o výkonu alespoň padesát koní. Hned vedle něj byl umístěn čtyřřádkový model. Oba disponují napínáním vynášecího dopravníku, vytřasadly podavače hlíz, zahrnovacími talíři a řetězovými koly s patnácti převody. Oba tyto sazeče jsou majetkem jahodárny Vraňany.

Vlevo větší sazeč KORA 4 a vpravo menší verze KORA 2.
Vlevo větší sazeč KORA 4 a vpravo menší verze KORA 2.

Druhou jmenovanou skupinu strojů prezentoval dvouřádkový model WEGA 1600 DUO s pracovním záběrem 1,6 m a meziřádkovou šířkou 75 až 90 cm pro traktory o výkonu šedesát pět koní. Pohon vyorávače zajišťuje kardan. Pracovní orgány tvoří kotoučová krojidla, vibrační mechanismus, který lze regulovat, a prosévače s vytřasadly. Každý druhý prut je pogumovaný.

Dvouřádkový vyorávač WEGA 1600 DUO.
Dvouřádkový vyorávač WEGA 1600 DUO.

Pro větší pěstitele brambor a jiné kořenové zeleniny je určen sklízeč BOLKO s výsypným košem a zásobníkem kamenů. Pracovní záběr stroje činí 0,625 – 0,75 m. Sklízeč má hydraulicky stavitelnou oj, hydraulický zdvih a spouštění vyorávací a sběrací sekce. Stroj měl ve výbavě výkyvný shrnovač a prutový oddělovač natě. Taktéž tento stroj patřil Jahodárně Vraňany.

Pro větší pěstitele brambor a jiné kořenové zeleniny je určen sklízeč BOLKO.
Pro větší pěstitele brambor a jiné kořenové zeleniny je určen sklízeč BOLKO.

UNIA také vyrábí techniku na ochranu rostlin. Prezentoval se nesený postřikovač řady EKO. Tyto postřikovače mohou být vybaveny nádržemi o objemu 600, 800 nebo 1000 litrů. Zásobník je tříkomorový a vyrobený z polyethylenu. Přítomny jsou i nádrže na čistou vodu. Systém zajišťující aplikaci postřiku je vyroben z odolných součástek vůči kyselinám. Zdvih a rozkládání ramen je řešeno mechanicky nebo hydraulicky. V základní výbavě se nachází membránové čerpadlo ZETA 100.

Nesený postřikovač řady EKO.
Nesený postřikovač řady EKO.

Pro aplikaci minerálních hnojiv či vápna je určeno tažené rozmetadlo RCW 4000, kde je pohon podlahového dopravníku řešen přes ostruhové kolo. Pohon rozmetacích kotoučů z nerezové oceli je zajištěn mechanicky přes vývodovou hřídel. Vystavený model, jak už označení napovídá, má objem zásobníku 4 000 l. Materiál je schopný aplikovat do šířky až 36 m.

Rozmetadlo RCW 4000.
Rozmetadlo RCW 4000.

Z pícninářské techniky byl prezentován čelní žací stroj ALKA XLC, lis na kulaté balíky LV či tažená ovíječka TWISTER H, která se po poli pohybuje ve směru lisování a nikoliv napříč. Při ovíjení balíku se pohybují dva podavače fólie na oběžných ramenech, přičemž stůl stojí. Stroj má plně automatické ovládání.

Rozmetadlo RCW 4000.
Rozmetadlo RCW 4000.
Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.