Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Traktory Kubota M5 a M7 se osvědčují i při pěstování ovoce a zeleniny u Miklasů

Zveřejněno: 13. 5. 2022

Farma u Miklasů má historii dlouhou třicet let, přičemž před šesti lety bylo jejími majiteli vybudováno zcela nové zázemí. Hospodářství je postupně vybavováno moderní technikou a v usnadnění pracovních činností souvisejících s pěstováním ovoce a zeleniny jsou využívány nové stroje. Mezi nimi i traktory Kubota M5111 a Kubota M7-133.

Traktory Kubota M5111 a Kubota M7-133 na Farmě u Miklasů.

Rodinná Farma u Miklasů sídlí v Radomyšli u Strakonic. Všechno začalo před třiceti lety, kdy si rodina na vlastní zahradě vypěstovala zeleninu pro vlastní potřebu. V roce 2016 byla mezi Radomyšlí a Osekem postavena nová farma, kde nyní probíhá kompletní zpracování zelí a prodej produktů farmy. V současnosti rodina Miklasů hospodaří na 55 hektarech půdy, na které pěstuje obilí, zeleninu a ovoce. Jmenovitě jde například o cibuli (2 ha), brambory (2 ha), jahody (4 ha) a zelí (2 ha) různého druhu. Pozemky mají průměrnou rozlohu 3,6 ha a půdy jsou tu písčité, těžké, kamenité i bahnité. V posledních deseti letech zde spotřebitelům umožňují i samosběr jahod a hrášku. Petr Miklas uvedl, že by chtěl v budoucnu založit také ovocný sad. Nyní investuje do vybavení farmy.

Chod Farmy u Miklasů plně zajišťují rodinní příslušníci a příležitostní brigádníci. Pěstování ovoce a zeleniny, kterým se zabývají, je však náročné po manuální i investiční stránce, a navíc skýtá mnohá rizika související s výkyvy počasí. S ohledem na to zde využívají různé druhy speciální techniky, jež se dovede přizpůsobit menší výměře, a přitom urychluje práci a zároveň minimalizuje fyzickou námahu. Petr Miklas hleděl při jejím výběru především na poměr ceny a kvality.

V začátcích hospodaření zastal mnoho práce na farmě malotraktor TZ-4K-14 a v průběhu let následovaly další traktory zahraniční i tuzemské výroby. Ty jsou nyní na farmě postupně nahrazovány novějšími stroji. Potkat zde můžeme dva traktory Kubota, které dodala společnost LIVA Předslavice. Miklasovi se pro ně rozhodli pro jejich příznivou cenu ve spojení s kvalitou a ocenili přitom rovněž délku záruky, která u Kuboty činí až 5 let.

Kubota M5111 obstarává lehčí polní práce a manipulaci s vaky

Před třemi lety byl na farmu pořízen traktor Kubota M5111 o výkonu 113 koní. V současnosti má odpracováno 1800 motohodin a Lenka Miklasová vyzdvihuje jeho velmi příznivou průměrnou spotřebu – 3,2 l/mth. Traktor je vybaven čelním nakladačem MXU 406 s mechanickým paralelogramem, který je využíván k manipulaci s velkoobjemovými vaky typu Big Bag.

Traktor Kubota M5111 je na farmě využíván k lehčím pracím.
Traktor Kubota M5111 je na farmě využíván k lehčím pracím.

Traktor Kubota M5111 je na farmě využíván k lehčím pracím, a tak ho na poli můžeme potkat například ve spojení s taženým postřikovačem, meziřádkovým kypřičem či sazečem. Pro potřeby provozu v záhonech má rozšířen rozchod kol, využívá také úzká kultivační kola. Díky své velké světlé výšce nalézá uplatnění i v porostu plodin v pozdější růstové fázi. Kardan na přední nápravu nepřekáží, protože je umístěn v prolisu olejové vany motoru. Motor traktoru Kubota M5111 spolupracuje s plně synchronizovanou šestistupňovou převodovkou s dvoustupňovým násobičem řazeným pod zatížením. Pákou řazení lze navolit jednu ze tří jízdních skupin, s nimiž traktor nabízí celkem 36° pro jízdu vpřed a 36° pro jízdu vzad. Přítomna je i funkce ECO Speed umožňující dosažení maximální rychlosti 40 km/h při otáčkách motoru snížených o 20 %. Ovládání traktoru je intuitivní – všechny jeho prvky v oranžové barvě slouží k jízdě (ruční plyn, páka řazení rychlostních stupňů či elektrohydraulický reverzor). Traktor Kubota M5111 má již v základní výbavě plazivé rychlosti, které přijdou vhod při pomalé jízdě v řádkových kulturách (během sklizně, sázení a podobně). Jednou z výhod tohoto stroje je také velké natočení předních kol, a tím pádem malý poloměr otáčení, jež zabezpečuje převod dvojitým kuželovým soukolím. To obsluha ocení při manévrování na malých parcelách. Praktickými prvky jsou úzké sloupky či příčka, která odděluje střešní průzor od čelního skla. Umožňují perfektní výhled z kabiny do všech stran či na čelní nakladač.

Traktor Kubota M5111 má pro potřeby provozu v záhonech rozšířen rozchod kol, využívá také úzká kultivační kola.
Traktor Kubota M5111 má pro potřeby provozu v záhonech rozšířen rozchod kol, využívá také úzká kultivační kola.

Na trhu je v současnosti již druhá generace traktoru Kubota M5002. Nová modelová řada Kubota M5002 se skládá ze standardních traktorů s výkonem od 94 do 115 koní. Stroje jsou osazeny motorem vyhovujícím emisní normě Stage V. Optimalizováno bylo i zpracování výfukových plynů – je zabezpečeno filtrem pevných částic (DPF), oxidačním katalyzátorem (DOC) a selektivní katalytickou redukcí spolu s AdBlue. Pojezdové rychlosti 40 km/h je dosaženo při 1945 ot/min, sníženy jsou proto jak spotřeba paliva, tak hlučnost a opotřebení motoru. Vývodová hřídel je standardně k dispozici s otáčkami 540/540E, na přání pak 540/1000. Kabina traktoru Kubota M5002 obsahuje ergonomicky uspořádané ovládací prvky, k dispozici je i dostatek místa pro obsluhu. U traktorů Kubota M5002 s kabinou jsou již ve standardní výbavě pracovní světla s LED technologií, která zvyšují úroveň pohodlí obsluhy při práci v noci. Na blatníku se nachází externí ovládací prvky pro ovládání zadního závěsu (u traktorů s kabinou je k dispozici elektronické ovládání zadního tříbodového závěsu) a PTO.

Traktory Kubota M5111 a Kubota M7-133 se osvědčují i při pěstování ovoce a zeleniny u Miklasů.
Traktory Kubota M5111 a Kubota M7-133 se osvědčují i při pěstování ovoce a zeleniny u Miklasů.

Pro těžší polní práce a jízdu po silnici slouží Kubota M7-133

Od podzimu loňského roku na farmě jezdí další Kubota – model Kubota M7-133. Již druhý traktor této značky Lenka Miklasová pořídila z důvodu dosavadních pozitivních zkušeností s prvním modelem. Investice je rovněž důsledkem dobrých vztahů Miklasových se společností LIVA Předslavice a jejich spokojenosti s jejím servisem. Traktor bylo navíc možné si před pořízením vyzkoušet ve vlastních podmínkách.

Traktor Kubota M7-133 nachází na farmě využití především při těžších pracích. Během zpracovávání půdy je využíván například ve spojení s obracecím pluhem.
Traktor Kubota M7-133 nachází na farmě využití především při těžších pracích. Během zpracovávání půdy je využíván například ve spojení s obracecím pluhem.

Traktor Kubota M7-133 nachází na farmě využití především při těžších pracích. Během zpracovávání půdy je využíván například ve spojení s obracecím pluhem. I model Kubota M7-133 je vybaven úzkými kultivačními koly. V době sucha, kdy je potřeba zavlažovat jahody, bude tahat cisternu s dešťovou vodou nachytanou ze střech, která je na farmě akumulována. Další využití traktor nalezne při přepravě obilí a zelí. Traktor je pro manipulační práce také osazen čelním nakladačem Kubota LK2100H.

Lenka Miklasová zvolila u traktoru Kubota M7-133 Powershift převodovku, která podle ní lépe poslouží při provozu v náročnějších polních pracích.
Lenka Miklasová zvolila u traktoru Kubota M7-133 Powershift převodovku, která podle ní lépe poslouží při provozu v náročnějších polních pracích.

Pod kapotou traktoru Kubota M7-133 se nachází motor o objemu 6,1 litrů vyhovující aktuální emisní normě Stage V. Jde o čtyřválcový motor s maximálním výkonem 155 koní s možností navýšení o dalších 20 koní, který je podle majitele pro potřeby farmy dostačující. Při konfiguraci stroje Lenka Miklasová zvolila u traktoru Kubota M7-133 Powershift převodovku, která podle ní lépe poslouží při provozu v náročnějších polních pracích. Převodovka poskytuje šest převodových stupňů řazených pod zátěží v pěti skupinách. Majitelka při jízdě po silnici oceňuje nejen maximální pojezdovou rychlost 50 km/h stroje, ale i funkci Xpress restart umožňující sešlápnout brzdu bez sešlápnutí spojkového pedálu – spojku za něj aktivuje traktor. Jelikož bylo vozidlo pořízeno v provedení Standard, disponuje mechanicky ovládanými hydraulickými okruhy a pneumaticky odpruženou kabinou. Jízda traktorem je podle majitelky komfortní, k čemuž přispívá jak odpružená přední náprava, tak kabina a sedadlo obsluhy.

Ovládání traktoru Kubota M7-133 je intuitivní, majitelce se líbí možnost volby změny směru jízdy a ovládání zadního závěsu na joysticku.
Ovládání traktoru Kubota M7-133 je intuitivní, majitelce se líbí možnost volby změny směru jízdy a ovládání zadního závěsu na joysticku.

Ovládání traktoru Kubota M7-133 je intuitivní, majitelce se líbí možnost volby změny směru jízdy a ovládání zadního závěsu na joysticku. Na ovládacím panelu jsou soustředěny všechny hlavní funkce. Průtok hydraulického čerpadla (80 l/min) a vysoká nosnost tříbodového závěsu na úrovni 9,4 tun předurčují tento stroj k provádění těžkých polních prací.

Z traktorů Kubota mají radost i nejmladší členové rodiny.
Z traktorů Kubota mají radost i nejmladší členové rodiny.
Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička a Lenka Miklasová

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.