Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Tři kypřiče Köckerling Vector, jež reagují na současné výzvy zemědělství, slavnostně předány moravským zemědělcům

Zveřejněno: 28. 7. 2020

Vhodná časová okna pro agrotechnické zásahy se vlivem výkyvů počasí stále zkracují. Velké zemědělské podniky jsou kupříkladu nuceny v krátkém časovém horizontu připravit až stovky hektarů orné půdy pro následné setí. Moravské zemědělské podniky proto při výběru nových kypřičů vsadily na osvědčenou kvalitu, kterou nabízí firma Köckerling. Kypřiče zakoupily od svého dlouholetého dodavatele techniky, firmy P & L, spol. s r. o., která nabízí neméně důležitý profesionální servis i dodávku náhradních dílů.

Kypřič Köckerling Vector

Slavnostní předání tří kypřičů Köckerling Vector významným zemědělským podnikům, které proběhlo dne 18. června 2020, je vyústěním dlouhodobé spolupráce mezi prodejně-servisní společností P & L a moravskými zemědělci. Dva kypřiče Köckerling Vector 900 s pracovním záběrem 9,0 m si převzali zástupci společnosti Salix Morava, a.s. a třetí kypřič zástupci Agrodružstva Morkovice.

„Když se při výběru nového stroje rozhodujeme, vybíráme jednak podle toho, zda nám pasuje do linky a jednak, zda je provozně spolehlivý. V neposlední řadě rozhoduje servis, který je v případě P & L bezproblémový”
Předseda představenstva Agrodružstva Morkovice Ing. Josef Uchytil

Jedni z největších uživatelů strojů Köckerling v Evropě

Zástupce obou zemědělských podniků, zaměstnance své společnosti a novináře přivítal na kroměřížské pobočce P & L její vedoucí Ing. Vladimír Jemelka: „Chtěl bych vám poděkovat, že jste přijali pozvání na oslavu. Máme tu možnost předat tři kypřiče Vector od významné značky Köckerling dvěma zemědělským podnikům, se kterými už desetiletí úspěšně spolupracujeme. Když jsem si spočítal, kolik strojů Köckerling jsme jim už dodali, došel jsem k číslu 25. Což si myslím, že na jednu značku není málo a svědčí to o funkčnosti těchto strojů. Během let společnost P & L dodala do obou podniků přes sto různých strojů! Touto formou setkání bychom rádi za dlouhodobou spolupráci poděkovali.“

Vedoucí střediska P & L Kroměříž Ing. Vladimír Jemelka
Vedoucí střediska P & L Kroměříž Ing. Vladimír Jemelka

Zúčastněné přivítal i zástupce německého výrobce Köckerling pro ČR a SR, Petr Formánek: „Chtěl bych poděkovat podnikům Agrodružstvo Morkovice a Salix Morava za věrnost a spolupráci jak s kolegy z P & L, tak s Köckerlingem. A to potvrzuje spokojenost našich zákazníků s touto značkou. Kolem roku 1997 jsme do podniků dodali první stroje s třímetrovým pracovním záběrem a v současnosti spolupráce pokračuje v podobě dodávek strojů se záběrem čtrnáct metrů. Köckerling se svým servisním zázemím, prodejem náhradních dílů a péčí o zákazníky dělá všechno proto, aby čeští zemědělci byli se stroji spokojeni jak po stránce servisní, tak poprodejní. V Evropě není zemědělský podnik, kde by se během více jak 20 let vystřídalo 25 strojů Köckerling.“ S uvítáním a poděkováním se připojil i vedoucí provozovny P & L Hrubčice Ing. Pavel Unar, který taktéž vyzdvihl Köckerling jakožto významného inovátora strojů na zpracování půdy a setí, který začínal jako malá firma a vypracoval se až do dnešní podoby.

Zleva: Obsluha stroje, vedoucí střediska Litenčice Ing. Jiří Svoboda, místopředseda Agro-družstva Morkovice Ing. Tomáš Zezulák a předseda představenstva Ing. Josef Uchytil
Zleva: Obsluha stroje, vedoucí střediska Litenčice Ing. Jiří Svoboda, místopředseda Agro-družstva Morkovice Ing. Tomáš Zezulák a předseda představenstva Ing. Josef Uchytil

Kvalita je rozhodující

Prvním, kdo převzal kypřič Köckerling Vector byl předseda představenstva Agrodružstva Morkovice Ing. Josef Uchytil spolu s kolegou Ing. Tomášem Zezulákem a vedoucím střediska Litenčice Ing. Jiřím Svobodou. Jde o již 13. stroj značky Knöckerling pořízený do této firmy, jež s P & L začala spolupracovat před 22 lety. Nově předaný Vector doplní již využívané kypřiče Vector a Allrounder. Na počátku vzájemné spolupráce využívali secí stroje, pak vedení podniku zaujaly radličkové kypřiče Allrounder, které jsou nyní stěžejními stroji při zpracování půdy – v podniku se během let vystřídaly v pracovních záběrech 10, 12 až 14 m. Pak začali jít cestou minimalizace zpracování půdy, takže podle Uchytila je nyní nový Vector velkým krokem vpřed. „Náklady se nám během let podařilo díky strojům Köckerling snížit,“ uvedl Uchytil s tím, že hospodaří na 4700 ha orné půdy, na 50 % výměry pěstují obiloviny, jako jsou potravinářská pšenice, sladovnický ječmen, přičemž významnou část představuje také mák, cukrová řepa a hrách. Řepku pěstují jen okrajově. „Když se při výběru nového stroje rozhodujeme, vybíráme jednak podle toho, zda nám pasuje do linky a jednak, zda je provozně spolehlivý. V neposlední řadě rozhoduje servis, který je v případě P & L bezproblémový,“ uvedl Uchytil.

Zprava – vedoucí střediska firmy P & L Hrubčice Ing. Pavel Unar, mechanizátor Salix Morava Milan Bajer, obchodní zástupce firmy P & L Pavel Polášek, mechanizátor Agrodružstvo Morava Karel Přehnálek a zástupce firmy Köckerling pro ČR a SR Petr Formánek
Zprava – vedoucí střediska firmy P & L Hrubčice Ing. Pavel Unar, mechanizátor Salix Morava Milan Bajer, obchodní zástupce firmy P & L Pavel Polášek, mechanizátor Agrodružstvo Morava Karel Přehnálek a zástupce firmy Köckerling pro ČR a SR Petr Formánek

Výjezdy kypřiče Vector na pole probíhají z různých důvodů, například po sklizni řepky či zapravovat chlévskou mrvu. V současnosti je využíván i pro hlubší zpracování půdy do 25 cm, přičemž v případě, že je osazen jiným typem pracovních těles, zvládne i hlubší zpracování. Půdy jsou v Agrodružstvu Morkovice, zejména v okolí Litenčic, těžké. „Jsme spokojeni s prací Vectoru starší generace, která ještě disponovala pružinovým jištěním, a tak jsme se rozhodli pro novější generaci, a to i z důvodu nákupu nového pásového traktoru. Výkonnost Vectoru je tak velká, že zvládneme velmi rychle nakypřit půdu, abychom mezi sklizněmi mohli zasít – tam je velmi krátké časové okno. Vhodná časová okna se vlivem extrémního počasí stále zkracují. V tomto období potřebujeme zpracovat zhruba 400 ha za 5 dní. Stroj musí mít požadovanou výkonnost, pokud chceme pracovat efektivně a dosahovat slušných výsledků. Problémem jsou i jízdy na směny či v noci, které se u veřejnosti setkávají s nepochopením,“ shrnul Uchytil a dodal, že jeden Vector zvládne ročně připravit přes 1500 ha orné půdy – jako například loni, kdy byl Vector nasazen intenzivněji z důvodu kalamity hraboše, do toho navíc připravoval půdu po pšenici a kukuřici.

Vector pro Agrodružstvo Morkovice byl osazen úzkými dláty, zatímco Vector pro Salix Morava křídlovými radličkami (vpravo)
Vector pro Agrodružstvo Morkovice byl osazen úzkými dláty, zatímco Vector pro Salix Morava křídlovými radličkami (vpravo)

Modulární koncepce jako velké plus

Dva kypřiče Köckerling Vector 900 si převzal mechanizátor Milan Bajer spolu s mechanizátorem z Agro-družstva Morava Karlem Přehnálkem (ze skupiny Spearhead Czech). Firma Salix Morava (taktéž ze skupiny Spearhead Czech s.r.o.) hospodaří v okresech Kroměříž a Přerov na 12 500 ha. Firma již využívá starší generaci kypřičů Vector – rovněž ještě s pružinovým jištěním –, dále minulý rok zakoupený diskový podmítač Rebell či kypřiče Allrounder. Jedná se o historicky jedenáctý a dvanáctý dodaný stroj značky Köckerling.

Pohled na dvojitý STS válec a zavlačovače při sklápění do přepravní polohy
Pohled na dvojitý STS válec a zavlačovače při sklápění do přepravní polohy

Nově pořízené kypřiče Vector jsou osazeny křídlovými radličkami, které budou v podniku využívány při mělčí podmítce při zapravování rostlinných zbytků. Při hlubokém zpracování půdy, například kvůli řepce, se křídla demontují. Vector bude dále využíván při zapravování kompostu, chlévské mrvy, zeleného hnojení, zbytků z kukuřice, předseťové přípravě a dále podle požadavků agronomů. Jeho využití je variabilní.

Kypřiče na fotografii míří do podniků Salix Morava a Agro-družstva Morava, jež jsou součástí skupiny Spearhead Czech
Kypřiče na fotografii míří do podniků Salix Morava a Agro-družstva Morava, jež jsou součástí skupiny Spearhead Czech

„S P & L spolupracujeme dlouhodobě. Stroje Köckerling volíme z důvodu robustnosti rámu, výdrži a velkému výkonu. Köckerling vyrábí to, co požadujeme do našich půdních podmínek. Velkou výhodou u Köckerlingu jsou systém válců a nivelátorů, smykové desky a prutové zavlačovače, které provádí finální úpravu pozemku. Líbí se nám mechanická možnost demontáže nástaveb, křídel, možnost zúžit pracovní záběr třeba pro slabší traktor nebo případné zpracování půdy do větší hloubky. Při výběru jsme volili pracovní záběr vhodný k traktoru, aby byla v pořádku tahová síla a pracovní rychlost, aby stroj prováděl práci, na kterou je stavěn,“ uvedl Bajer. Jeden Vector bude agregován s pásovým traktorem, zatímco druhý s kolovým traktorem. Zkušení praktikové ze Salixu Morava u Vectoru ocenili i zesilovač tahu, který je užitečnou výbavou, jež zamezuje prokluzu kol traktoru. Na Köckerling Vector v Salixu Morava taktéž čeká každoroční příprava více než 1000 ha orné půdy.

Kypřič pro Agrodružstvo Morkovice
Kypřič pro Agrodružstvo Morkovice

Určuje trendy v oboru

Těžký čtyřřadý kypřič Köckerling Vector je určen pro mělké kypření půdy, pokud je osazen plochou radličkou, ale díky systému radliček Topmix také pro hluboké kypření půdy až do hloubky 35 cm. Rovné dno při zpracování zaručuje poloha radličky. Pracovní orgány dovolují pracovní rychlost okolo 12 až 14 km/h, přičemž je zaručeno optimální promíchání a zapravení rostlinných zbytků.

Odjezd do středisek
Odjezd do středisek

Vector už v základní výbavě disponuje komfortním hydraulickým plynulým nastavováním hloubky zpracování půdy přes přední opěrná kola (centrální podvozek je v pracovní poloze zvednut) a zadní STS válec, a to i za jízdy přímo z kabiny traktoru. Hydraulicky lze nastavovat kypřiče stop či smykové desky. Téměř všechny dodané kypřiče Vector na český a slovenský trh jsou podle Formánka v konfiguraci s hydraulickým jištěním slupic, které eliminuje tvrdé nárazy slupic do rámu při kontaktu s překážkou. Pan Bajer hovořil o možnosti změny pracovního záběru, tím měl na mysli originální koncepci Köckerling – Vector se vyrábí ve třech verzích pracovního záběru - 4,60 m, 5,70 m nebo 7,00 m – všechny verze lze rozšířit montáží/demontáží vnějších přírubových rámů podle potřeby na pracovní záběr 6,20 m, 8,00 m nebo 9,00 m. S kypřičem tak může pracovat jeden traktor (pokud je potřeba zpracovávat půdu do hloubky až 35 cm), postranní moduly kypřiče se jednoduše demontují, čímž se pracovní záběr zkrátí. Naopak, když je potřeba zpracovávat půdu mělce, moduly se opět namontují a Vector je schopen pracovat na plný záběr stroje.

Kromě radliček je Vector vybaven dvojitým válcem STS s průměrem 530 mm, který má kotouče uspořádané tak, aby se vzájemně čistily od přilnuté půdy. Jeden z válců je možné manuálně výškově nastavovat. Před válci se nacházejí nastavitelné odpružené nivelátory stavitelné na výšku, které zarovnají menší odhozené hrůbky. Na přání je možné kypřič vybavit jednořadovým zavlačovačem s možností nastavování agresivity. Vector prakticky nelze díky samočisticímu válci a vysoké průchodnosti rámu během práce na poli ucpat.

Přečtěte si také

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.