TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

V Rusku vyvíjí první vlastní Autopilot. Používat jej bude Rostselmash

Aktualizováno: 2. 12. 2016

Precizní systémy v zemědělství, jako jsou nejrůznější GPS navigace a Autopiloty, jsou v současné době velmi důležité. Zemědělská technika se stále zvětšuje a výkony stále rostou. Není již v silách samotné obsluhy, aby se stroji neustále jezdila na centimetrovou přesnost. Precizní systémy samozřejmě naleznou bohaté uplatnění i mimo zemědělskou techniku - například v tvorbě výnosových map, v plánování jízd atd.

Rostselmash

Jeden z největších ruských výrobců, firma Rostselmash, vyrábí výkonné sklízecí mlátičky (například nově představený typ RSM 161) a rovněž vlastní výrobní závody na traktory. Aby mohl být naplno využit potencionál výkonné sklízecí mlátičky a traktoru, nemůže se spoléhat na nepřesné systémy nebo dokonce na vůbec žádné. Výrobce se proto nyní rozhodl osadit své výkonné stroje Autopilotem, který by měl obsluhám usnadnit práci. Na světě existuje mnoho výrobců precizních systému pro zemědělskou techniku, žádný však není na ruském území. A firma Rostselmash zkrátka nechce spoléhat na západní systémy, chce vlastní.

Proto v Moskvě započal vývoj vlastního Autopilota, ve spolupráci s výzkumným ústavem pro mikroelektroniku Progress. Cílem vývoje je vyvinout systém s palubní navigací pro automatické řízení traktorů a sklízecích mlátiček.

Systém by se měl skládat z Autopilota, který bude začleněn do hydraulického řízení traktoru nebo sklízecí mlátičky. Systém by měl využívat GLONASS a GPS, výstupem by měl být displej.

Generální ředitel firmy, který má na starost vývoj, podotkl, že se jedná o první domácí vývoj autopilota pro přesné zemědělství. Systém se bude skládat výhradně z ruských elektronických součástek a ruského softwaru. Plusem ruského Autopilota má být nižší cena, než mají zahraniční výrobci a také lepší parametry. 

Autor: Milan Jedlička
Foto: Rostselmash

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.