Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Valtra stanovila nový světový rekord. Nejrychlejší traktor

Aktualizováno: 1. 12. 2016

Nový světový rekord pro nejrychlejší traktor byl dosažen ve spolupráci mezi firmami Nokian Tyres a Valtra.

Valtra

Firmy Nokian Tyres a Valtra vytvořily nový světový rekord -  nejvyšší rychlost pro traktor: 130,165 km/h!

Na traktor Valtra T234 byly jako první na světě obuty zimní pneumatiky pro traktory Nokian Hakkapeliitta TRI (440 / 80R28 151D a 540 / 80R38 167D).

Traktor řídil mistr ve World Rally Juha Kankkunen. Ten si chválil to, že pneumatiky na traktoru (i traktor) pracovaly opravdu dobře, i když počasí bylo náročné.

Firma Nokian Tyres rozšířila sortiment pneumatik pro traktory o řadu Hakkapeliitta TRI na jaře roku 2014. Dezén pneumatik Hakkapeliitta TRI je navržen tak, aby poskytoval silnou přilnavost na zasněženém a zledovatělém povrchu. Jízda v těchto rychlostech vyžaduje extrémně stabilní a prázdné pneumatiky.

Pokus o rekord se konal dne 19. února 2015 na dálnici v Vuojärvi - 20 km od města Sodankylä, Finsko. Celková délka pásu dálnice byla 2330 m. 

Organizace Guinness World Records stanovila zvláštní pravidla pro světový rekord pro nejrychlejší traktor. Rychlost se měřila v úseku 50 metrů (Speed ​​Trap) v obou směrech. Světový rekord je průměr z dvou měření. Traktor musí mít tzv. raketový start.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Valtra

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.