Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Virtuální realita v lesnictví. Jak to funguje?

Aktualizováno: 2. 12. 2016

Naložit vůz dřevem je nyní možné za pomocí takzvané Virtuální reality (VR), aniž by obsluha stroje vylezla z kabiny. A co je to VR?

Hiab

Virtuální realita (VR) (nebo virtuální prostředí) je technologie umožňující uživateli interagovat se simulovaným prostředím. Technologie virtuální reality vytvářejí iluzi skutečného světa (např. při výcviku boje, pilotování, lékařství), nebo fiktivního světa počítačových her. Nově uplatnění nalezne i v lesnictví.

Švédský výrobce jeřábů Hiab vyvinul VR brýle, které umožňují řidiči naložit vůz dřevem, aniž by musel opustit kabinu. 

Potřeba bylo vyvinout i příslušný systém, ten nese označení Hiab HiVision. Systém se skládá z kamer, které jsou umístěny na jeřábu. To znamená, že řidič může ovládat jeřáb ze svého místa za volantem kamionu. Musí mít na sobě samozřejmě VR brýle, které obraz v reálném čase promítají. Firma použila brýle od výrobce Oculus.

Proč se firma Hiab zajímá o VR? Protože věří, že jednou budou vozidla autonomní, proto by bylo nesmyslem, aby na nakládání/vykládání materiálu jezdil člověk. Navíc s VR může člověk ovládat jeřáb úplně z jiného místa, než je kabina kamionu. 

Autor: Milan Jedlička
Foto: Hiab

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.