Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Vredo vyvíjí nesený aplikátor pro aplikaci kejdy pomocí systému tažené hadice. O technologii je stále větší zájem a přináší řadu výhod

Zveřejněno: 8. 6. 2021

V březnu nizozemská firma Vredo představila prototyp aplikátoru pro aplikaci kejdy pomocí systému tažené hadice. Použití hadicového transportu tekutých hnojiv ze zásobníku umístěného na okraji pozemku k aplikátoru pomocí systému automatického odvíjení a navíjení hadic přináší řadu výhod, které chce nyní nabídnout i Vredo.

Prototyp aplikátoru pro aplikaci kejdy pomocí systému tažené hadice s označením SSU. Zdroj foto - tisková zpráva Vredo

V březnu byl představen prototyp aplikátoru pro aplikaci kejdy pomocí systému tažené hadice s označením SSU. Nyní dostává finální podobu a připravuje se sériová výroby. Doplní tak sortiment samojízdných aplikátorů. Vredo tímto krokem reaguje na zvýšenou poptávku po tomto druhy techniky.

První systém svého durhu od firmy Vredo má již svého majitele. Využívá dvanáctimetrový aplikátor Vredo Profi s V-disky, který se již osvědčil u samojízdných aplikátorů. Celý systém je velmi kompaktní a váží 1 515 kg. Výhodou tohoto řešení je, že si traktor nevozí cisternu s hnojivem. Hnojivo proudí z cisterny nebo nádrže umístěné na okraji pole přes hadici přímo k aplikátoru. Hadici samozřejmě za sebou traktor musí tahat. O regulaci polohy hadice během aplikace se stará speciální rameno. Hadice tak není nikdy překážkou. Systém je připojen k traktoru a díky těžišti blízko stroje je rozložení hmotnosti ideální.

Vredo uvádí, že se aplikátor SSU snadno ovládá. Při zvedání na souvrati se aplikátor automaticky trochu přizvedne a hadice se vytáhne nahoru. Jakmile se traktor otočí do přímého směru, SSU automaticky uvolní hadici, aby na traktor nepůsobil boční tah. Pomocí průtokoměru a technologii GPS obsluha ví o množství hnojiva, které bylo a je aplikováno. Systém lze také dodat s ISOBUS ovládáním.

Vredo věří, že při této technologii uplatní svůj léty prověřený aplikátor kejdy, který dopravuje hnojivo ke kořenům rostlin a také poskytuje požadovanou redukci amoniaku.

Použití hadicového transportu tekutých hnojiv ze zásobníku umístěného na okraji pozemku k aplikátoru pomocí systémů automatického odvíjení a navíjení hadic přináší řadu výhod. Výhodou tohoto systému je nízký tlak na půdu, možnost dřívějšího hnojení v porostu, vysoký výkon aplikace a také daleko nižší náklady na aplikaci 1 m3 kejdy na poli. To se pozitivně projeví na vysokém výkonu při hnojení a dodržení agrotechnických termínů na hnojení.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Vredo

1) z podkladů Vredo


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.