Pozvánka na Polní den společnosti HORSCH. Ždírec 26. 6. 2024 od 9:30 hod.
Dnes je 10.5. – svátek slaví Blažena

Zbrojař Strnad kupuje srbského výrobce zemědělské techniky. Co všechno vyrábí?

Aktualizováno: 19. 8. 2017

Zbrojař Jaroslav Strand stojí v čele skupiny Czechoslovak Group (CSG), která vlastní tradiční české a slovenské firmy, které vyrábí například hodinky Prim, nákladní vozidla Tatra či Avia.

Strnad

Poprvé ale skupina chce zakoupit firmu mimo české a slovenské území. Strnad má zálusk na firmu v Srbsku, která má v portfoliu výrobu raketometů, munice, stavební, zemědělské a obráběcí stroje. Jedná se o srbskou firmu IMK 14. Oktobar sídlící ve městě Kruševac. Firma je nyní v konkurzu, dříve zaměstnávala až 1500 lidí. Za aktiva firmy zaplatila v červnu slovenská větev holdingu CSG, skupina MSM Group. Firmu plánuje převzít od října. Prodej ještě musí schválit věřitelský výbor. Strnad chce ve firmě plně rozjet výrobu, a to i zemědělské a stavební techniky.

Hlavně jednoduchost a robustnost

Největší obrat firmy tvoří výroba vojenské techniky, zbraní a munice. Divize zemědělské techniky je tak velmi skromná. Pro zemědělský sektor vyrábí  IMK 14. Oktobar univerzální kloubový traktor AFT-24. Disponuje pohonem všech čtyř kol a lze za něj zavěsit nejrůznější příslušenství, proto se i pro svoji velikost uplatní v komunál sféře či zahradnictví a sadařství. Hlavní výhodou stroje má být uzávěrka diferenciálu či snadná obsluha a údržba. Dalším traktorem v sortimentu je pásový traktor TG-50 D. Uplatnění nalezne jak v těžkých tahových pracích v zemědělství, tak v rekultivaci a ve stavebnictví. Vzhledem k tomu, že disponuje pásovými jednotkami, má nízký tlak na půdu. Lze ho osadit ještě přídavným předním závažím nebo nejrůznějšími závěsy. Svojí velikostí je určen pro práci v menších prostorech, lze s ním lehko manévrovat. Vrcholem nabídky je pak traktor klasické koncepce RATAR 90 SPC. Na svých stránkách firma zdůrazňuje, že se jedná o traktor s moderní konstrukcí, která splňuje požadavky moderního zemědělství.

Dále jsou v nabídce pásové buldozery a rypadla do stavebnictví.Historie

Společnost IMK ‘’14. oktobar’’ byla založena v roce 1923 rakouskými a maďarskými investory. Původně se specializovala na výrobu a opravu osobních a nákladních vozidel. Pak následovalo rozšíření sortimentu o výrobu komponentů do obranného průmyslu. V druhé polovině dvacátého století se společnost stala největší firmou v Srbsku na výrobu stavebních a zemědělských strojů.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Tatra

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.