Dnes je 23.10. – svátek slaví Teodor

ZOS Kačina rozšířila posklizňovou linku ve Sv. Mikuláši

Zveřejněno: 25. 9. 2024

Zemědělský podnik ZOS Kačina a.s. se nachází ve východní části okresu Kutná Hora v Polabské nížině v těsném sousedství zámku Kačina v obci Svatý Mikuláš. Zabývá se rostlinnou výrobou, chovem skotu a prasat, výrobou elektrické energie v bioplynové stanici a poskytováním některých dalších služeb. Společnost byla založena v roce 1999.

Nová posklizňová linka Pawlica v ZOS Kačina.

Hospodaří na cca 4 700 ha zemědělské půdy, z toho je 4 600 ha orné půdy. Na orné půdě je pěstována pšenice, ječmen, ozimá řepka, kukuřice, rané brambory, cukrová řepa, zelenina (cibule, zelí) a pícniny pro krmivovou základnu živočišné výrobny. S veškerými vypěstovanými plodinami obchoduje.

Chová přibližně 2 500 kusů skotu. Z toho je 670 kusů dojných krav, 700 kusů býků ve výkrmu a zbytek jsou telata a mladé jalovice. Výroba je rozdělena na 3 střediska: Rohozec, Jakub a Nové Dvory. Roční dojivost přesahuje 4 miliony litrů mléka, tzn. denní užitkovost vyšší než 20 litrů. Podobně jako u skotu i u prasat je uzavřený obrat stáda. Chov prasat je rozdělen na 4 střediska: Bernardov – porodna prasat o kapacitě 300 kusů prasnic, Svatá Kateřina – výkrm prasat. Roční produkce vykrmených prasat dosahuje 1 000 tun.

V roce 2011 byla uvedena do provozu bioplynová stanice o instalovaném výkonu 1,6 MW. Stanice se nachází v obci Svatý Mikuláš. K výrobě elektrické energie dochází ke spalování plynu vyprodukovaného zpracováním vepřové kejdy, močůvky, hnoje, silážní kukuřice a travní senáže. Veškeré suroviny jsou produkovány podnikem. Většina elektrické energie je dodávána do rozvodné sítě.

Zástupci ze společností ZOS Kačina, Pawlica, AGE a Agrární komory ČR.
Zástupci ze společností ZOS Kačina, Pawlica, AGE a Agrární komory ČR.

30. srpna 2024 proběhlo slavností otevření rozšířené posklizňové linky ve Sv. Mikuláši. Projekt realizovala společnost Pawlica a společnost AGE, jež dodávala veškeré ocelové konstrukce. Setkání zástupců stavebních firem, zemědělského podniku a zájemců o prohlídku nové posklizňové linky proběhlo v prostorách Zámku Kačina. Pavel Douša z Národního zemědělského muzea provedl zájemce zámkem a vzácnou Chotkovskou knihovnou. Po úvodním slovu zástupců všech firem čekal na posluchače koncert lesních rohů v podání Liteňské horny a violoncellový koncert skupiny PAW. Po prohlídce zámku se návštěvníci přesunuli na slavností přestřižení pásky přímo k posklizňové lince.

„Dlouho jsme se potýkali s kvalitou prodávaných komodit. Měli jsme 30 let starou posklizňovou linku, která už nevyhovovala kapacitou ani výkonem příjmu. Úroda se nám nevešla do skladů a často byla uskladněna v nevyhovujících podmínkách. Před pár lety jsme se tedy rozhodli linku rozšířit. Dříve jsme měli kapacitu 400 vagónů, po rozšíření linky již máme 1 000 vagónů. Nyní máme dva příjmy a sklizeň můžeme roztřídit podle kvality,“ uvedl Ing. Milan Kasal ze společnosti ZOS Kačina.

Projekt realizovala společnost Pawlica a společnost AGE, jež dodávala veškeré ocelové konstrukce.
Projekt realizovala společnost Pawlica a společnost AGE, jež dodávala veškeré ocelové konstrukce.

Společnost Pawlica dodala sila o celkové kapacitě 6 586 tun, čističku Gebr. Ruberg RVS 120 o kapacitě 120 t/h, dopravníky SKANDIA I LINE o kapacitě 120 t/h, sila BROCK 4 x E – 04219 o kapacitě 6 586 tun, akumulační silo BROCK 1 x EH – 18307 o kapacitě 127 tun a šnekový dopravník SØBY ST 205. Akumulační silo BROCK umožňuje krátkodobě skladovat vlhký materiál, který následně putuje do původní sušičky. Sušička postavená v roce 2006 je vybavená aktivní rekuperací tepla, což se hodí při sušení kukuřice, a zároveň má teplovodní výměník vyhřívaný teplou vodou z kogenerační jednotky z chladicího okruhu BPS.

Celá linka je řízena počítačovým systémem. Velín se nachází ve staré části linky. Ve velínu je laboratorní přístroj s výstupem na tiskárnu a počítač.
Celá linka je řízena počítačovým systémem. Velín se nachází ve staré části linky. Ve velínu je laboratorní přístroj s výstupem na tiskárnu a počítač.

Společnost AGE dodala podesta čističky se zastřešením a schodištěm, dva expediční zásobníky s kapacitou 42 m3 s tenzometrickým vážením, příjmovou halu, příjmový koš a elevátorovou věž.

Celá linka je řízena počítačovým systémem. Velín se nachází ve staré části linky. Ve velínu je laboratorní přístroj s výstupem na tiskárnu a počítač. Celou linku řídí dva zaměstnanci.