Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

240 let firmy Lemken. Budoucnost patří GPS, polím s keři a stromy

Zveřejněno: 30. 9. 2020

V hlubinách archivů firmy Lemken dřímaly kresby dnů už dávno minulých. Zatímco dnes se konstrukční výkresy vytvářejí pomocí moderních programů, před digitalizací se to dělalo perem a inkoustem. Pojďte s námi prozkoumat historii a budoucnost jednoho z nejvýznamnějších výrobců techniky na zpracování půdy a setí.

Dobový snímek z výroby pluhů Lemken

Lemken vznikl v malé kovárně v Birtenu poblíž Xantenu, kterou před 240 lety založil Wilhelminus Lemken. Zde postavil koňské pluhy pro sousední farmy. Jeden z jeho potomků vyvinul oboustranný pluh tak chytře, že za svůj vynález dostal patent. V roce 1936 se Lemken přestěhoval do Alpenu, kde bylo více prostoru pro další růst. V továrně na pluhy Lemken v Biternu stále ukazuje na původ firmy zachovalá kovárna.

Udržitelnost

Na začátku, když se Lemken nacházel pouze v malé kovárně, tento termín neexistoval, protože bylo zřejmé jednat a fungovat udržitelně. Dnes je udržitelnost důležitější než kdykoli předtím. V posledních letech Lemken významně přispěl k zajištění toho, aby byl tento přístup znovu považován za samozřejmost. Pro efektivní ekonomiku.

Investice za poslední roky:

• 2004 – Postavení nové nízkoenergetické kancelářské.

• 2009 – Nová úspornější lakovna s roční úsporou cca 500 tun CO2.

• 2012 – Stavba fotovoltaické elektrárny o rozměrech fotbalového hřiště. Instalovaný celkový výkon 500 kilowattů je dodáván do veřejné sítě a je dostatečný pro zásobování přibližně 100 čtyřčlenných domácností.

Fotovoltaický systém Lemken navíc ročně ušetří 250 tun CO2. Další systémy na zbývajících střechách haly se plánují.

• 2015 – Zahájena výstavba dvou kombinovaných tepláren s chladicím strojem a sítí dálkového vytápění. S celkovou účinností 87 %. Kogenerační jednotka a chladicí systém generují tepelný a elektrický výkon 1 800 kilowattů, který zajišťuje v halách teplo v zimě a chladný vzduch v létě.

• 2018 – Nejnovějším projektem je plně automatizovaná kalicí a ohýbací linka provozovaná dvěma roboty. Může zpracovat až jednu tunu oceli za hodinu a vyrobit například známé díly DuraMaxx.

• 2019 – Získáno ocenění za ochranu klimatu od Klimatické asociace obcí okresu Wesel za závazek k energetické účinnosti a ochraně klimatu. Lemken bude i v budoucnu pokračovat v neustálém a efektivním vývoji svých procesů a technologií, protože Nicola Lemken chce zůstat o několik kroků před legislativou.

Továrny mohou být ziskové a dokonce i šetrné k životnímu prostředí. Kromě ekologických a ekonomických hledisek si Lemken plně uvědomuje také svou společenskou odpovědnost.

Systémy pro úsporu paliva i energie

Už desetiletí přispívají známé řady pluhů „Diamant“ a „Opal“ ke zlepšení kvality rozvíjejícího se zemědělství. Díky řadě „Smaragd“ Lemken významně posunul technologii zpracování strniště. Existují různé způsoby, jak ušetřit palivo, aniž by se musela obětovat kvalita práce.

Pomocí nastavovacího systému Lemken Optiquick lze pluh vždy přizpůsobit konkrétním pracovním podmínkám. Navíc je možné během velice krátké doby optimálně nastavit šířku přední brázdy i tažnou linii traktoru/pluhu. Minimalizuje se tak opotřebení materiálu a sníží se spotřeba paliva. Další z významných inovací firmy je mechanicko-hydraulicko-elektronická inteligentní regulace pole radliček kypřičů a kultivátorů - udržování konstantní pracovní hloubky radliček i za jízdy ve zvlněném terénu zaručuje systém Contour Track. Odlehčí se tím přední náprava a tlak působí na zadní nápravu traktoru. Snižuje se prokluz pneumatik a šetří se energie. Nesprávně použité radličky kultivátoru také zbytečně zvyšují spotřebu nafty. Od zhruba 15 centimetrů a výše jsou křídlové radličky často neúčinné. Díky rychlovýměnným systémům je záměna radliček snadná i bez použití nářadí.

Do budoucnosti s GPS a bez postřikovačů

Lemken tuto cestu již nějakou dobu sleduje. Švýcar Urs Niggli, bývalý ředitel Švýcarského federálního úřadu pro zemědělství, je také přesvědčen, že tradiční znalosti musí být kombinovány s high-tech technologií. Zatímco se dnes pěstují monokultury jako pšenice a řepka, v budoucnu se bude na stejném poli pěstovat několik dalších plodin – stromy, keře, zelenina.

To na jedné straně přináší biologickou rozmanitost zpět na pole. A na druhé straně je to dobré pro sklizeň. 66letý Niggli předpovídá až o 150 % vyšší výnos – „To vše umožňuje technologie – traktory ovládané pomocí GPS mohou jezdit kolem keřů a stromů. Změní se také geometrie pole. Dnes máme čtvercová pole. V budoucnu budeme pěstovat plodiny v pásech podél vrstevnic,“ tvrdí. Lemken také nedávno šokoval s prohlášením, že končí s výrobou postřikovačů – začne více rozvíjet ekologičtější řešení v oblasti ochrany rostlin.

Digitální testování strojů

Probíhající digitalizace nekončí pouze u vývojových aktivit firmy Lemken. Během procesu návrhu jsou na základě CAD dat vytvářeny simulační modely, které umožňují plně otestovat stroje s realistickým zatížením – bez nutnosti sestavovat jediné zařízení. Digitální dvojče! Vylepšení a inovace jsou tak začleněny do strojů ještě před fází prototypu, čímž se zkracuje doba uvedení na trh.

Autor: Jakub Tutsch1)
Foto: Lemken

1) z podkladů Lemken


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.