AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

AGROKOMPLEX 2017: Secí stroj z Finska

Aktualizováno: 22. 8. 2017

Na výstavě Agrokomplex je k vidění secí stroj značky Junkkari, přesněji typ M300. Výrobce je z Finska, tak jako traktor Valtra, který byl se secí mašinou agregován.

Junkkari

Řada secích strojů M nabízí všestranné stroje, které vyhovují různým potřebám a podmínkám. Secí botka je robustní, hned u kotouče. Maximální přítlak činí 120 kg. Díky hydraulickému nastavení je snadné tento přítlak měnit i pro lehčí půdy, minimální činí 10 kg. Proto stroj pracuje opravdu dobře v těžších i lehčích půdách a je sním možné zakládat porost přímým výsevem v mnoha podmínkách. Přesná regulace hloubky a robustní radlice se nezaleknou ani při minimálně zpracované půdě či na nerovném terénu.

Základní model secího stroje ukládá osivo i hnojivo do stejného řádku, k dispozici je i samostatná jednotka na hnojení. Dávkovací zařízení je založeno na bývalém modelu Maestro Plus, ale některé detaily byly změněny zejména proto, aby se zlepšila použitelnost malého osového válce. M-model je k dispozici se třemi násypkami: kombi modely Plus a Eco a také verze čistě na osivo bez hnojiva.

Hned vedle byl vystaven také štěpkovač HJ 250 G od stejné firmy. Štěpkovač Junkkari HJ 250 je osazen masivním štěpkovacím diskem. Materiál je vkládán na štěpkovací disk pod úhlem, ostří se tak dotýká materiálu vždy jako první. Tato vlastnost usnadňuje práci stroje a zároveň šetří vynaloženou energii. Ostří může být nastaveno podle požadované velikosti štěpky. Štěpkovací disk je opatřen vynášecími lopatkami, které spolu s otočnou výstupní naklápěcí koncovkou usnadňují rozhození štěpky či plnění odvozního prostředku.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.