VF TractorMaster Hybrid. Inteligentní pneumatika určená pro silnice, tvrdé i měkké půdy
Dnes je 8.9. – svátek slaví Mariana

Cílený postřik pro Fendt Rogator

Zveřejněno: 12. 6. 2024

Od května 2021 pracují společnosti Fendt a ONE SMART SPRAY na inteligentním systému pro přesnou aplikaci přípravků na ochranu rostlin s cílem snížit jejich používání na nezbytné minimum. Řešení kombinuje data z kamer a senzorů pro rozpoznání konkrétních rostlin s inovativním systémem řízení trysek. Tato technologie je k dispozici od roku 2024 na vybraných trzích a v omezeném množství v rámci polních zkoušek s postřikovači Fendt Rogator.

Cílený postřik pro Fendt Rogator.

Senzory a kamery systému Fendt ONE SMART SPRAY rozpoznávají plevele v porostu v reálném čase za denního světla i v noci. To umožňuje cíleně a přesně aplikovat herbicid na jednotlivé nežádoucí plevele. Inteligentní řízení trysek tak snižuje spotřebu přípravků na ochranu rostlin, protože již není nutné aplikovat přípravek na celou plochu. Tím se šetří náklady a chrání životní prostředí.

Zaznamenaná data lze také digitálně analyzovat. Data o aplikaci pak poskytují informace o rozmístění plevelů na poli a portál Fieldmanager, který je součástí systému, poskytuje uživateli analýzy o zdravotním stavu rostlin a výnosovém potenciálu plodin. Portál Fieldmanager Portal rovněž nabízí možnost exportu shromážděných dat a jejich integraci do dalších systémů řízení farmy pro další využití.

Systém umí pracovat i v noci.
Systém umí pracovat i v noci.

Systém lze zatím použít u řádkových plodin, jako je kukuřice, sója, bavlna, slunečnice, řepka a cukrová řepa. Možné jsou preemergentní i postemergentní aplikace. Při preemergentní aplikaci (Green on Brown neboli GOB) systém rozpozná všechny zelené rostliny na rozdíl od pole a aplikuje přípravek pouze na nežádoucí plevele. Po vzejití plodiny (Green on Green neboli GOG) systém rozpozná plodinu a odliší ji od plevelů. Za tímto účelem umělá inteligence identifikuje nežádoucí plevele a aktivuje příslušné trysky, pokud se nacházejí nad plevely.