Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 16.4. – svátek slaví Irena

Claas Dominator se stále vyrábí. V prodeji je déle než kterýkoli jiný sklízecí stroj na světě

Zveřejněno: 17. 9. 2021

Žádná jiná sklízecí mlátička neovlivnila svět sklizně obilí jako Dominator od firmy Claas. Letos tato sklízecí mlátička slaví 50 let od uvedení na trh. To znamená, že je Dominator v prodeji déle než kterýkoli jiný sklízecí stroj na světě!

V průběhu desetiletí se různé modelové řady Dominator etablovaly jako nejprodávanější sklízecí mlátičky v Evropě.

Přesně před 50 lety, v roce 1971, se na jevišti technologie sklízecích mlátiček objevil nový významný hráč. S modelem Dominator 80 a o rok později s modelem Dominator 100 vstoupil Claas do tříd 5 a 6 vytřásadlových strojů a stanovil nová měřítka. Nejenže šířky mláticího bubnu 1 320 a 1 580 mm umožnily nové výkonnostní rozměry, hydrostatický pohon, který je volitelně k dispozici pro Dominator 80, byl také velkým krokem k nejmodernější technologii sklízecí mlátičky.

V průběhu desetiletí se různé modelové řady Dominator etablovaly jako nejprodávanější sklízecí mlátičky v Evropě. Již v roce 1974 byla v modelech Dominator 85 a Dominator 105 zavedena elektronická kontrola průchodnosti. V roce 1981 pak Claas představil válcový systém, zkráceně CS, v modelu Dominator 116 CS jako světovou novinku. Místo vytřásadel pro separaci zbytkového zrna bylo použito osm tangenciálních separačních válců, které přinesly další zvýšení výkonu. V roce 1986 byla série doplněna modely Dominator 115 CS, Dominator 114 CS a Dominator 112 CS a nakonec přejmenována na Commandor CS.

I když výroba Dominatora v Harsewinkelu skončila v jubilejním roce 2021, jméno Dominator žije dál! V Indii Claas pokračuje ve výrobě Dominator 40 TERRA TRAC a čínský závod Claas v Gaomi vyrábí od roku 2019 Dominator 370.
I když výroba Dominatora v Harsewinkelu skončila v jubilejním roce 2021, jméno Dominator žije dál! V Indii Claas pokračuje ve výrobě Dominator 40 TERRA TRAC a čínský závod Claas v Gaomi vyrábí od roku 2019 Dominator 370.

Až do 90. let 20. století byl Dominator prodejním tahounem v oblasti sklízecích mlátiček Claas a díky 3D čištění zapůsobil nejen na rovném povrchu, ale také na svahu. Právě díky této sérii se Claas stal lídrem na evropském trhu v oblasti sklízecích mlátiček. Rostoucí nároky splňoval Claas díky novým modelům Dominator 208 Mega. Krátce po zavedení nového mláticího a separačního systému byly výkonné sklízecí mlátičky s tímto vybavením přejmenovány z Dominator na Mega.

Dominator se rychle proslavil i mimo Evropu. Sklízecí mlátičky Claas byly oblíbené nejen díky svému výkonu, ale především díky své odolnosti a jednoduchému, přehlednému designu s vynikající dostupností bodů údržby. Solidní technologie byla v průběhu let doplněna inovacemi, jako je vedení žací lišty CONTOUR nebo 3D čištění. I když výroba Dominatora v Harsewinkelu skončila v jubilejním roce 2021, jméno Dominator žije dál! V Indii Claas pokračuje ve výrobě Dominator 40 TERRA TRAC a čínský závod Claas v Gaomi vyrábí od roku 2019 Dominator 370.

Autor: redakce Agroportal24h.cz1)
Foto: Claas

1) z podkladů Claas, Agrall.cz

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.