Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Claas Tucano bude k dispozici se svahovým vyrovnáváním, nechybí ani nový top model

Zveřejněno: 10. 8. 2018

Menším bratrem řady Lexion je Tucano. Tucano se bude nyní vyrábět i ve verzi se svahovým vyrovnáváním. Dále řada Tucano získá nový terminál Cebis a ovládací panel.

Všimněte si i nové malé mřížky na straně.

Nejvíce prodávanou sklízecí mlátičkou Claas je Lexion. Jeho menším bratrem je řada Tucano. Nyní přichází nový top model Tucano 580 s objemem zásobníku 11 000 litrů a výkonem motoru 381 koní. Na rozdíl od hybridních Lexionů s dvojicí rotorů v kombinaci s technologií APS, nabízí Tucano pouze jeden rotor.

Řada Tucano obsahuje úctyhodných 13 modelů v různých verzích s motory Mercedes-Benz, které již nyní plní budoucí emisní normu Stage V. Motory obsahují technologii Dynamic Power, která šetří palivo – vhodně optimalizuje otáčky motoru při sklizni.

Kromě nového top modelu přichází také možnost verze Montana pro řadu Tucano. Pokud Claas vybaví sklízecí mlátičku úpravami Montana, znamená to, že stroj má takové úpravy, aby mohl pracovat v kopcovitém terénu. Moderní hydraulický systém vyrovná stroj až do horizontální polohy. Systém kompenzuje svahy až o 16 °. Tucano 430 dokonce až 18 stupňů. Nastavení se provádí automaticky snímači sklonu. Modely Montana mají vždy 2stupňovou manuální převodovku. U obou rychlostních stupňů existují dvě rychlosti, které se automaticky mění v závislosti na zatížení, není nutný manuální zásah.

Přehled modelů řady Tucano včetně verzí Montana.
Přehled modelů řady Tucano včetně verzí Montana.

To, co Lexion ještě nemá

Nový Tucano přichází s novým terminálem Cebis a novým úchytným systémem na obrazovku. Stejně jako dříve lze Cebis ovládat pomocí ovládacího panelu, ale řidič má nyní také přímý přístup ke všem funkcím nové dotykové obrazovky. Dotyk symbolu mlácení například aktivuje uživatelsky přívětivé dialogové okno. Nastavení je intuitivní a probíhá stejně jako nastavení na smartphonu. V Cebisu může řidič definovat specifické funkce řízení stroje, které lze rychle aktivovat pomocí tlačítek na Cmotion. Terminál lze otočit z jeho normální polohy v zorném poli řidiče po celé pravé straně opěrky.

Claas dnes také představil nové pásové žací lišty pro sklízecí mlátičky Lexion.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Claas

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.