50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Dálkově ovládaný traktor byl realitou už v roce 1930

Zveřejněno: 5. 11. 2017

Traktory Fordson prošly během své 47leté produkce sérií úprav. V roce 1955 se společnost Fordson Company rozhodla vyrobit na dálku ovládaný dieselový traktor Fordson Major. Traktor byl řízen bezpilotně rádiem, byl určen jako technologický demonstrátor a sloužil pro terénní zkoušky. Důvodem vývoje takového traktoru bylo jeho potencionální využití v přepravě materiálu v jaderných elektrárnách.

Ford

Ford tím také ukázal, kam až může dosáhnout vývoj traktorů v budoucnu. Rádiové zařízení bylo napojeno na 12V baterii traktoru. Vysílač a přijímač byl napájen bateriemi umístěnými v pouzdru upevněném na boku traktoru poblíž teleskopické antény. Ovládací skříň obsluhy byla oddělena, ale připojena k vysílači kabelem. Ovládací prvky byly uspořádány tak, aby umožňovaly ovládání spojky, spouštění a zvedání příslušenství a zastavování motoru. Na traktoru a ovládací skříňce bylo několik barevných ukazatelů.

Funkce zastavování motoru na dálku byla spojena s bezpečnostním zařízením, které se uvedlo do provozu v případě poruchy vysílače nebo přijímače. V případě potřeby bylo možné traktor ovládat klasicky ručně.

V zemědělství se neuplatnil

Zajímavostí je, že historie rádiem řízených traktorů Fordson sahá ještě hlouběji, a to až do roku 1930. V té době se ale jednalo o značně upravené traktory na pole bojiště a navíc se nejednalo o úpravy samotné firmy Fordson. O úpravy se postaral major Nagayama. "Nagayamská nádrž", jak se upraveným pásovým traktorům Fordson přezdívalo, byla vyrobena pro zásobování bojiště, pokládání min a dopravu materiálu.

Zkoušky se na konci roku 1929 ukázaly být velmi úspěšné, a tak na počátku třicátých let se začalo několik strojů testovat. Vzhledem k tomu, že stroje byly naléhavě potřebné pro službu na frontě, byly testy dočasně zastaveny.

Další Fordson upravený majorem Nagayama si už zachoval rysy traktoru. Místo zadních větších kol byly použity pásové jednotky. Traktor byl obrněný, nikdy se však na bojiště nedostal. Sloužil totiž jako zkušební prostředek pro vývoj dálkově ovládaných obrněných vozidel všech typů.

O společnosti Fordson

Fordson byla americká značka traktorů a nákladních automobilů. Značku vlastnila firma Ford Motor Company. Henry Ford se pokoušel o výrobu traktorů od roku 1907 a v roce 1915 se objevil první prototyp Model B. V roce 1917 založil Ford a jeho syn Edsel novou firmu Henry Ford & Son Inc. Zahájena byla sériová výroba Modelu F. Byl o něj velký zájem ve Velké Británii. Traktory byly díky pásové výrobě a jednoduché konstrukci cenově dostupnější než výrobky konkurence. Roku 1929 nahradil Model F nový Model N.

V roce 1939 se spojil Ford s konstruktérem Fergusonem. Společně začali vyrábět pro americký trh novátorský traktor Ford-Ferguson Model 9N. V padesátých letech přešly traktory Fordson na vznětové motory. V roce 1957 se objevil menší tříválcový model Fordson Dexta. Roku 1964 rozhodlo vedení korporace o zrušení značky Fordson a všechny traktory začaly nést označení Ford.

Společnost Ford v roce 1986 koupil Sperry New Holland a vznikla firma Ford New Holland Inc.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Ford

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.