TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Doosan uvádí novou řadu špičkových kolových nakladačů DL-7. Nakládku zvládne snáze a rychleji

Zveřejněno: 10. 12. 2020

Společnost Doosan Infracore Europe uvedla na trh novou řadu kolových nakladačů „DL-7“, která představuje ucelený sortiment strojů nové generace. Nakladače jsou poháněny novými výkonnými motory splňujícími požadavky emisní normy Stage V a umožňují tak vyšší produktivitu, lepší palivovou účinnost a nízké náklady na vlastnictví. Díky ideálnímu pracovnímu prostředí tak přináší zcela novou úroveň pohodlí pro obsluhu.

Sedm nových kolových nakladačů Doosan DL-7 zvládá nakládku snáze a rychleji s maximální kapacitou lžíce od 2,8 do 6,4 m3.

V této první fázi představení řady DL-7 je na trh uvedeno sedm nových modelů – DL280-7, DL320-7, DL380-7, DL420-7, DL480-7, DL550-7 a DL580-7, přičemž čtyři další modely, DL200-7, DL220-7, DL250-7 a DL420CVT-7, budou následovat v roce 2021.

Charlie Park, CEO společnosti Doosan Infracore Europe, řekl: „Doosan uvedl své první kolové nakladače v roce 1989. Během uplynulých 31 let společnost Doosan neustále investovala do udržení své pozice přední světové značky v odvětví kolových nakladačů. Za tu dobu naši inženýři nikdy nepřestali hledat možnosti, jak nakladače inovovat a dále rozvíjet.“

Nové modely DL-7 byly od základu přepracovány
Nové modely DL-7 byly od základu přepracovány

„Naše nové modely DL-7 jsou výsledkem této snahy a byly od základu přepracovány. Pozorně jsme naslouchali potřebám našich evropských zákazníků a revidovali jsme každý aspekt našich stávajících kolových nakladačů s cílem poskytnout ideální řešení. Výsledkem je, že nové kolové nakladače DL-7 od společnosti Doosan posunují standard v rámci odvětví na další úroveň, a to díky špičkovým parametrům pohodlí obsluhy, úspory paliva, produktivity a odolnosti. Inovativní technologie, které jsme použili u řady DL-7, také jasně odlišují naše produkty od produktů našich konkurentů.“

Nový oceňovaný design

Nová řada DL-7 je vyvrcholením kompletního přepracování řady kolových nakladačů Doosan za 10 let, přičemž zejména vnější podoba byla zásadně vylepšena. Nový vnější design byl použit u všech modelů řady DL-7 jako ucelený vzhled, který vytváří trojrozměrný efekt s inovativním tvarem krytu a živou, dynamickou image celé řady. Celosvětově se mu již dostalo velkého uznání a získal německou cenu iF Design Award za rok 2020, jedno ze tří nejvýznamnějších světových ocenění za design. Ovládl i kategorii „Nejlepší z nejlepších“ v rámci korejských cen PIN UP Design Awards.

Zvýšená produktivita a všestrannost

Přepracovaná konstrukce lžíce nabízí až o 7 % větší kapacitu. Díky tomu sedm nových kolových nakladačů Doosan DL-7 zvládá nakládku snáze a rychleji s maximální kapacitou lžíce od 2,8 do 6,4 m3. To přináší zvýšenou produktivitu pro velmi širokou škálu aplikací při manipulaci s materiálem. Patří sem přeprava a dodávka zeminy, písku, kameniva a dalších materiálů v oblasti průmyslu, recyklace, odpadu, stavebnictví, demolice, zemědělství, těžby a dobývání nerostných surovin. Společnost Doosan také nabízí širší výběr volitelného příslušenství s cílem poskytovat více pracovních nástrojů lépe vyhovujících konkrétním aplikacím, což dále zvyšuje výkon.

Přepracovaná konstrukce lžíce nabízí až o 7 % větší kapacitu
Přepracovaná konstrukce lžíce nabízí až o 7 % větší kapacitu

Z-kinematické zvedací rameno poskytuje vysoké vylamovací síly a zvedací kapacity, zejména u těžkých materiálů, a velký úhel vyklopení pro efektivní vykládání přilnavých materiálů. Volitelné rameno s vysokým zdvihem je k dispozici tam, kde jsou vyžadovány vyšší výšky vyklápění a větší univerzálnost.

Z-kinematické zvedací rameno poskytuje vysoké vylamovací síly a zvedací kapacity, zejména u těžkých materiálů, a velký úhel vyklopení pro efektivní vykládání přilnavých materiálů
Z-kinematické zvedací rameno poskytuje vysoké vylamovací síly a zvedací kapacity, zejména u těžkých materiálů, a velký úhel vyklopení pro efektivní vykládání přilnavých materiálů

Nakladače DL-7 také disponují plynulou a citlivou hydraulikou a pomocnými hydraulickými připojeními. Všechny nové kolové nakladače DL-7 jsou standardně vybaveny třetím hydraulickým ventilem s možností nastavení průtoku a funkcí aretace, což zajišťuje konstantní průtok pro hydraulicky poháněné příslušenství. Obsluha může snadno a pohodlně ovládat hydraulická zařízení pomocí proporcionálního spínače na joysticku. Jsou k dispozici také různé varianty diagonálních a radiálních pneumatik od předních světových výrobců k pokrytí nejširší možné škály podmínek a aplikací.

Navíc lze při objednávce nových kolových nakladačů zvolit různá protizávaží – variantami jsou 300, 400 nebo 500 kg dle potřeby zákazníka v závislosti na aplikaci.

Vynikající výhled pro obsluhu

Nová kabina nabízí obsluze výrazně lepší zorné pole, s minimem slepých míst kolem stroje a o 14 % větší plochou prosklených oken ve srovnání s předchozími modely DL-5. U kolových nakladačů DL-7 je také za účelem zvýšení bezpečnosti k dispozici možnost elektricky nastavitelných zpětných zrcátek. Na kabině jsou nainstalována LED pracovní světla (čtyři standardně na přední i zadní straně, s možností šesti světel, jak vpředu, tak vzadu). Pro zajištění vyšší bezpečnosti chodců mají LED světla na zadní kapotě funkci automatického stroboskopu, který signalizuje, když kolový nakladač couvá.

Nová kabina nabízí obsluze výrazně lepší zorné pole, s minimem slepých míst kolem stroje a o 14 % větší plochou prosklených oken ve srovnání s předchozími modely DL-5
Nová kabina nabízí obsluze výrazně lepší zorné pole, s minimem slepých míst kolem stroje a o 14 % větší plochou prosklených oken ve srovnání s předchozími modely DL-5

Volitelně je k dispozici také vzduchový kompresor umístěný v kabině. Jedná se o výkonný nástroj, který lze použít ke snadnému čištění interiéru a ulehčuje každodenní údržbu stroje.

Nový prostorný a ergonomický design kabiny

Uvnitř kabiny nabízí kolové nakladače DL-7 výrazně vyšší komfort obsluhy, vylepšený systém řízení a pokročilé elektronické ovládání. Pomocí nového systému Doosan Smart Key na ovládacím panelu v kabině může obsluha spustit stroj pomocí bezklíčového zařízení, což pomáhá předcházet odcizení stroje. Systém Smart Key umožňuje dálkové ovládání dveří, uzamykání a odemykání dveří, otevření dveří, vyhledávání a další funkce. Ovládací panel také obsahuje dvě zásuvky USB.

Uvnitř kabiny nabízí kolové nakladače DL-7 výrazně vyšší komfort obsluhy, vylepšený systém řízení a pokročilé elektronické ovládání
Uvnitř kabiny nabízí kolové nakladače DL-7 výrazně vyšší komfort obsluhy, vylepšený systém řízení a pokročilé elektronické ovládání

V nové kabině se nachází sedadlo Grammer Actimo XXL s plně regulovatelným nastavením vodorovného a svislého odpružení, pneumatickou bederní funkcí a vyhříváním sedadla v základní výbavě. Tříbodový bezpečnostní pás disponuje výstražnými ikonami na 8palcovém monitoru dotykové obrazovky Doosan Smart Touch a na přístrojové desce. Ten má nové, vylepšené uspořádání a antireflexní sklo.

Nový elektronický joystick (EMCV) plně integrovaný do loketní opěrky je dalším standardním prvkem v kabině, který obsluze umožňuje plynuleji a přesně ovládat zvedací rameno a příslušenství na kolových nakladačích. Funkce dostupné díky systému EMCV zahrnují automatický návrat ramene a příslušenství do pracovní polohy, vyrovnání lžíce, a prevenci nárazů pro vyšší komfort obsluhy.

Citlivost ergonomického ovládání joystickem je navrženo tak, aby poskytovalo obsluze přesnější ovládání s kratším zdvihem joysticku. Ovládání lze nastavit a změnit podle preferencí obsluhy v menu nového dotykového monitoru Doosan Smart Touch. Ten je uživatelsky přívětivý a snadno čitelný za všech podmínek, poskytuje na jediném místě všechna důležitá nastavení a informace. Nové ovládání tak celkově pomáhá snižovat únavu obsluhy. Informace, které má obsluha na dosah ruky, zahrnují údaje ze zadní kamery, systém vážení, ovládání HVAC (topení, ventilace a klimatizace), rádio a Bluetooth zařízení (streamování hudby, handsfree) a funkce nápovědy.

Celkově přepracovaný interiér nabízí mnohem větší, tišší a pohodlnější prostředí, což zvyšuje bezpečnost a produktivitu a pomáhá obsluze lépe se při práci koncentrovat. Obsluha má k dispozici také větší prostor pro nohy, zvětšený úložný prostor, místo pro umístění chladicího boxu a vylepšený klimatizační systém (s optimalizovanou cirkulací vzduchu).

Vyšší výkon

Systém LIS (Systém odpružení ramene) poskytuje plynulejší jízdu a vyšší komfort obsluhy, stejně jako vyšší produktivitu díky lepší stabilitě při pohybu kolového nakladače. Zvedací rameno je odpruženo hydro-pneumatickým akumulátorem připojeným k hydraulickému systému, který působí jako tlumič nárazů. Mezi výhody patří zkrácení doby cyklu, vyšší výkon a lepší palivová účinnost při nakládce a přepravě materiálu.

S automatickou pětistupňovou převodovkou Powershift, standardně nabízenými nápravami HDL pro vysoké zatížení a vylepšenou trakcí s hydraulickou uzávěrkou diferenciálu (DHL) odvádějí kolové nakladače DL-7 výjimečnou práci, zejména v prostředích s velkou zátěží. 100% hydraulická uzávěrka diferenciálu se může aktivovat automaticky při plném točivém momentu bez jakéhokoli zásahu obsluhy.

S automatickou pětistupňovou převodovkou Powershift, standardně nabízenými nápravami HDL pro vysoké zatížení a vylepšenou trakcí s hydraulickou uzávěrkou diferenciálu (DHL) odvádějí kolové nakladače DL-7 výjimečnou práci, zejména v prostředích s velkou zátěží
S automatickou pětistupňovou převodovkou Powershift, standardně nabízenými nápravami HDL pro vysoké zatížení a vylepšenou trakcí s hydraulickou uzávěrkou diferenciálu (DHL) odvádějí kolové nakladače DL-7 výjimečnou práci, zejména v prostředích s velkou zátěží

Volitelné nezávislé okruhy chladiče oleje pro přední a zadní nápravu zajišťují nízké teploty oleje, poskytují jeho filtraci a prodlužují životnost komponentů nápravy, zejména u náročných aplikací, jako je nakládka a přeprava materiálu na dlouhé vzdálenosti za vysokých okolních teplot.

V rámci celého hnacího ústrojí byla provedena vylepšení s cílem nabídnout obsluze nejlepší jízdní vlastnosti v dané třídě a rychlejší jízdu, přičemž lze rychle a bezpečně dosáhnout maximální rychlosti až 40 km/h.

Plná záruka 3 roky / 5000 h jako standard

Vylepšený hydraulický systém a hlavní součásti zajišťují výrazně lepší odolnost a snazší údržbu. Vysoce spolehlivé a kvalitní nové kolové nakladače DL-7 přináší zákazníkovi větší klid, který je podpořen standardní plnou zárukou 3 roky / 5000 hodin.

Zvýšená palivová účinnost

Díky výkonu dodávanému novými šestiválcovými motory Doosan a Scania Stage V poskytují kolové nakladače DL-7 až o 5 % vyšší palivovou účinnost než stroje předchozí generace, přičemž zajišťují působivý výkon a točivý moment.

Nové motory splňují emisní předpisy Stage V bez nutnosti použití recirkulace výfukových plynů (EGR), a to díky využití, selektivní katalytické redukce (SCR), oxidačního katalyzátoru (DOC) a filtru pevných částic (DPF). Cyklus čištění DPF byl prodloužen na více než 6000 hodin a obsluha je plně informována o stavu DPF pomocí indikátoru míry zanesení na displeji v kabině.

Bez EGR a s novým režimem řízení výkonu – SAT2, Standard nebo Power – systém řízení výkonu Situation Awareness Technology (SAT2) nové generace automaticky skenuje činnost stroje a upravuje výkon motoru podle analýzy tlaku ve výložníku, tlaku čerpadla a výstupního hřídele v reálném čase.

Doosan Smart Guidance System (DSGS) je nová funkce, která analyzuje řidičské návyky a chování obsluhy a pomáhá jí dosáhnout palivově co nejúspornějšího provozu. Systém DSGS poskytuje skóre a vodítko (Graf skóre) pro řidičský profil obsluhy a ukazuje úsporu paliva, účinnost a životnost podle dané kategorie.

Systém pro správu vozového parku DoosanCONNECT jako standard

Na kolových nakladačích DL-7 je už z výroby nainstalován nejnovější bezdrátový systém pro sledování vozového parku DoosanCONNECT TMS2.0. Systém DoosanCONNECT je nástroj určený speciálně pro řadu strojů Doosan, který poskytuje komplexní informace o výkonu stroje v duálním režimu (satelit, mobilní síť).

Systém DoosanCONNECT nabízí webové řešení pro správu vozového parku a majetku, které je velmi užitečné pro řízení výkonu, zabezpečení strojů a podporu preventivní údržby.

Autor: Pavel Svoboda
Foto: Doosan

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.