Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Uplatnění rýpadla při těžbě dřeva. Doosan DX235LCR-5 vyniká v náročném lesním terénu

Zveřejněno: 15. 9. 2020

Lesnická společnost Bühler se sídlem v Schenkenzellu v Německu se specializuje na náročnou těžbu dřeva v těch nejobtížnějších terénů. Tento úkol vyžaduje nesmírně výkonné stroje s vysokým výkonem hydraulického čerpadla. Kromě toho musí být tyto stroje obzvláště stabilní a obratné v náročných lesních podmínkách.

DX235LCR-5 při zpracování dřeva ve ztížených podmínkách

Proto si majitel, Edwin Bühler, vybral při koupi nového lesního rýpadla model Doosan DX235LCR-5. Přestavbu rýpadla provedla strojírenská firma pro stavební a lesnické stroje Wirkstoff Technik v Kostnici.

Součet výkonů a stability

Vlivem bouřek a škůdců v posledních letech přibylo poškozené dřevo. V lesnických operacích se tak stalo nevyhnutelným použití výkonných lesnických rýpadel. Úzké prostorové podmínky, extrémní terén, zejména mimo lesní cesty a strmé svahy, kladou na stroje vysoké nároky. Proto má výběr nosné jednotky, která je přizpůsobena individuálním potřebám zákazníka, velký význam. Aby našel vhodný stroj pro své potřeby, obrátil se Edwin Bühler na specialisty ve Wirkstoff Technik.

Aby bylo možné vybrat rýpadlo, které by splňovalo všechny požadavky, byly na základě definovaných kritérií vzájemně porovnány modely od různých výrobců. Rozhodujícími faktory byly motor, poloměr otáčení, hydraulický výkon, cena a prodejce. Thomas Firner, majitel společnosti Wirkstoff Technik, uvedl: „Doosan DX235LCR-5 má výkonný a spolehlivý šestiválcový motor Doosan, který splňuje vysoké požadavky na zpracování dřeva. Kompaktní konstrukce umožňuje otočení stroje i ve stísněných prostorech, například na lesních cestách se strmými skalnatými svahy. A radlice ještě zvyšuje stabilitu.“

Rozsáhlá přestavba rýpadla

Lesní rýpadlo v Bühleru bude použito v nejrůznějších lesních činnostech, díky harvestorové hlavici. Hlavice se postará o kácení a řezání kmenů na požadovanou délku v jedné operaci, čímž jsou připraveny pro další manipulaci a odvoz na pilu. Kromě toho se rýpadlo využije při stavbě lesních cest.

Přestavba rýpadla, nutná k zajištění této univerzálnosti, trvala celkem 16 týdnů. Kromě dodatečné ochrany kabiny, ochranné střechy namontované na rámu a vyztuženého čelního skla o tloušťce 30 mm, jsou dalšími doplňky – rychloupínací zařízení Oil-Quick pro snadnou záměnu příslušenství. Optimalizován byl i hydraulický výkon stroje. Dále byl instalován pevný 16tunový lanový naviják od společnosti Adler a dálkový řídicí systém navijáku. Spodní strana rýpadla byla také dodatečně pancéřována, aby byla chráněna před poškozením zespodu. Rýpadlo má i ve výbavě skříňku na nářadí, přídavný chladič hydraulického oleje a ochranu obsluhy před sluncem.

Investice stojí za to

Už po několika týdnech provozu modelu DX235LCR-5, který bude brzy nabízen společností Wirkstoff Technik pod označením F 300 C, na Edwina Bühlera zcela zapůsobil. „Lesní rýpadlo si vedlo dobře v široké škále aplikací a ukázalo se, jako mimořádně spolehlivé. Kromě toho vím, že se mohu plně spolehnout na služby společností Ummenhofer a Wirkstoff Technik. S novým rýpadlem jsem dokázal výrazně zvýšit efektivitu a výkon mé společnosti, takže má investice se také finančně vrátila“, říká Edwin Bühler.

Společnost Bühler, která byla založena v roce 1992, nabízí své služby jak soukromým vlastníkům lesů, tak obecním nebo státním vlastníkům lesa. Nabízí služby od kácení stromů, těžby dřeva, provozu vyvážečky a údržby mladých porostů až po kácení problémových stromů.

Wirkstoff Technik

Společnost Wirkstoff Technik z Kostnice byla založen v roce 2015. Společnost poskytuje designové a vývojové služby pro velké výrobce OEM, ale vyrábí také jednotlivé stroje pro koncové zákazníky. Přímá linka k uživateli se odráží v designech produktů. Vysoká úroveň odborných znalostí v oblastech výroby, ocelových konstrukcí a svařovací technologie umožňuje společnosti vyvinout přídavná zařízení a kompletní řešení, která optimalizují stávající zařízení a stroje.

Ummenhofer Baumaschinen GmbH

Společnost Ummenhofer Baumaschinen GmbH byla založena v roce 2006 se sídlem v Pfullendorfu. Dnes má společnost 21 zaměstnanců, z nichž čtyři pracují v oblasti prodeje a 12 v provozu. V loňském roce společnost Ummenhofer otevřela novou pobočku ve Schönau. Kromě prodeje, pronájmu a servisu stavebních strojů nabízí Ummenhofer svým zákazníkům také širokou škálu dílenských služeb – opravy, údržba a servis užitkových vozidel a stavebních strojů. Aby mohla společnost nabízet vysoce výkonné služby na místě nebo v prostorách zákazníka, má šest plně vybavených servisních vozidel.

Autor: Jakub Tutsch1)
Foto: Doosan

1) z podkladů Doosan

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.