Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Železný kůň KS 65 – zázrak ze Švýcarska

Zveřejněno: 13. 4. 2020

Švýcarský Martin Alther vyrábí železné koně s osvědčenými a známými komponenty již od roku 1993. Na český trh je dodává společnost Strojírna Novotný s.r.o. Jednoho z uživatelů velmi silného železného koně Knickschlepper 65 jsem navštívil a zeptal se ho na spokojenost.

Knickschlepper 65 – jde o velmi silného železného koně s kloubovým zatáčením, které je oproti klasickému smykovému řízení šetrnější k podloží a umožňuje lepší manévrovatelnost

Značka Martin Alther se věnuje výrobě speciálních lesnických strojů již od roku 1993. Jedná se o rodinnou firmu, která má své sídlo ve švýcarském Eggersrietu. Od začátků se profilovala jako výrobce železných koní. Roční produkce se pohybuje kolem 20 kusů, vyrábějí jak pásové železné koně, tak i v poslední době více oblíbené kolové železné koně. Vedle výroby vlastních strojů se věnují i prodeji a servisu zemědělské techniky. Již více než 6 let také zastupují Strojírnu Novotný s.r.o. na švýcarském trhu, kam úspěšně dodávají její vyvážecí soupravy. V rámci vzájemné spolupráce pak Strojírna Novotný dodává železné koně Martin Alther na český trh.

Železný kůň KS 65

Knickschlepper 65 – jde o velmi silného železného koně s kloubovým zatáčením, které je oproti klasickému smykovému řízení šetrnější k podloží a umožňuje lepší manévrovatelnost. Stroj je osazený dieselovým motorem Yanmar o výkonu 65 koní. Velká hnací kola podvozku o šířce 400 mm dosahují optimální schopnosti stoupání a velké světlé výšky. Celková váha stroje je 2600 kg. Díky optimálnímu poměru zatížení přední a zadní nápravy se zvyšuje kontaktní plocha s podložím, a tím se zvyšuje trakce na svazích a lehkost při překonávání překážek jako jsou padlé kmeny nebo velké kameny. Pohon stroje je hydrostatický, jsou zde použity hydraulické komponenty Danfoss, pohon přední a zadní nápravy je zajištěn přes kardanovou hřídel. Nápravy mají 100% uzávěrku všech kol, což zaručuje až neuvěřitelnou stoupavost železného koně. Stroj dosahuje rychlosti 0–8 km/h, na delší vzdálenosti je nutné ho převážet např. na přívěsném vozíku.

Martin Alther osazuje svoje stroje pouze osvědčenými a známými komponenty

Pro tahání dřeva je na stroji použit šestitunový naviják Adler. Pohon navijáku je hydraulický s plynulou regulací vpřed a vzad. Pohon pojezdu a navijáku lze ovládat současně. Výškově nastavitelná pozice koncové hubice tažného lana zvyšuje stabilitu stroje. Vedle klasického tahání dřeva lze naviják díky speciální funkci využít i jako trakční naviják pro jiné stroje, kdy nastavenou tažnou silou jistí jiný stroj při jízdě z prudkých svahů a zároveň jej pak pomáhá táhnout do kopce.

Stroj je osazený dieselovým motorem Yanmar o výkonu 65 koní
Stroj je osazený dieselovým motorem Yanmar o výkonu 65 koní

Všechny funkce jsou ovládané rádiem. Rádiové ovládání zaručuje rychlou reakci na zadané pokyny s dosahem signálu v lesním terénu běžně i 200 metrů, v některých případech až 400 metrů. KS 65 tak šetří drahocenný čas a dosahuje optimálního výkonu.

Rádiové ovládání zaručuje rychlou reakci na zadané pokyny s dosahem signálu v lesním terénu běžně i 200 metrů
Rádiové ovládání zaručuje rychlou reakci na zadané pokyny s dosahem signálu v lesním terénu běžně i 200 metrů

Ke stroji je možné připojit také lehký přední trakční naviják s tažnou silou až 2 tuny, který pomáhá při jištění železného koně v prudkých svazích a při jízdě do extrémních svahů.

Zkušenosti z provozu

Zhruba po roce provozu jsem navštívil našeho zákazníka v Beskydech, abych ho vyzpovídal ohledně spokojenosti s pořízeným železným koněm KS 65. Stroj pracuje v osmihodinové pracovní směně. Vzhledem k většinovému používání stroje ve velmi náročných horských terénech je i 8 hodin pro obsluhu stroje velice fyzicky náročných. Za rok provozu má nájezd víc než 1000 mth. Zákazník oceňuje velkou tažnou sílu stroje i navijáku a velkou dostupnost v těžkých horských terénech. Velmi si také chválí přední trakční naviják a intuitivní ovládání vysílačky. Z provozu je velmi mile překvapen i boční stabilitou stroje, což je způsobeno nízkým těžištěm. Samozřejmě našel i pár připomínek a poznatků pro vylepšení, které jsme předali výrobci do Švýcarska.

Pohon navijáku je hydraulický s plynulou regulací vpřed a vzad
Pohon navijáku je hydraulický s plynulou regulací vpřed a vzad

Pro zvýšení efektivity občas pracuje ve dvojici, kdy pomocník pomáhá s vázáním úvazků. Co se týká denního výkonu, tak jako i u jiných přibližovacích prostředků záleží na terénu, hmotnatosti, přibližovací vzdálenosti a také na počasí. V průměru je však schopen při osmihodinové pracovní směně přiblížit proti kopci na 150 m v probírce do 40 let cca 30 m3 dřeva, avšak při vyšší hmotnatosti nad 1 m3 i 60 m3 za pracovní směnu.

Při celkovém hodnocení je se strojem provozovatel spokojený. Výkonnost je vyšší, než očekával, a rentabilitu provozu hodnotí po roce používání pozitivně. Nabídek na práci má více než dostatek.

Autor: Ing. Petr Sládek1)
Foto: Ing. Petr Sládek, Strojírna Novotný s.r.o.

1) autor pracuje v Strojírna Novotný s.r.o.

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.