Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

DTU, známý pod značkou Deutz-Fahr, stále žije. Konstruktéři se inspirovali ruskými traktory

Zveřejněno: 20. 5. 2018

Nejznámějším prototypem výrobce Deutz-Fahr se nepochybně stal čtyřnápravový kloubový traktor Agro XXL o výkonu 600 koňských sil, jež debutoval v roce 2009 na Agritechnice. Jeho historie je zajímavější, než se zdá. Kdo si myslel, že vystavením vše skončilo, z části se mýlil.

DTU T860 s postřikovou nástavbou a taženým postřikovačem

Úvodem je potřeba zmínit, že koncept Deutz-Fahr Agro XXL nepocházel jen z vlastní dílny společnosti Deutz-Fahr. Traktor byl vyroben ve spolupráci s německou společností DTU, která dodnes funguje pod jménem Deutsche Traktoren Union GmbH.

S nádechem Ruska

Německá společnost Tractors Union GmbH (DTU) byla založena v roce 2004 jako dceřiná společnost firmy Land- & Kraftfahrzeugtechnik GmbH. Od prvopočátku bylo cílem společnosti vyvíjet, konstruovat a prodávat traktory s novým konceptem pohonu. Zajistit měla i jejich následnou distribuci. Díky dlouholetým zkušenostem s ruskými traktory Kirovets a řadou provedených výzkumů, společnost vyvinula a vyrobila traktor s označením T860. Vyrobeny byly dva prototypy, které se tetovaly jak v zemědělském, tak stavební sektoru. Při testování se naplno ukázala efektivita nového pohonného konceptu. „Výsledky testů potvrdily předpokládané vlastnosti, jako je nízký tlak půdu, vysoká trakce a hospodárnost,“ uvádí na svých webových stránkách výrobce.

Od roku 2015 společnost DTU obnovila prodej traktorů Kirovets a od roku 2016 začala prodávat stroje Rostselmash. Současným cílem DTU je rozvíjet obchod s levnými dovezenými zemědělskými stroji z Ruska. Z firemních webových stránek je zřejmé, že traktor T860 společnost DTU stále nabízí. Dokonce má DTU svého obchodního partnera v Číně a Tichomoří, kde je T860 stále nabízen. Pojďme si traktor ve stručnosti představit.

„Model T860 je vaší branou k budoucnosti zemědělství,“ uvádí výrobce

Svojí konstrukcí je T860 vhodný pro použití v zemědělství, stavebnictví a vojenství. Konstrukční řešení, jako je design, podvozek a pohon, je patentováno. Traktor má hydraulické kloubové řízení se čtveřicí náprav s osmi koly. Vnější poloměr otáčení činí 8,75 m a vnitřní 5,50 m.

Novější verze T860 je osazena šestiválcovým motorem o výkonu 440 kW/600 koní (prototyp měl osmiválcový motor Deutz). Převodovka powershift ECCOM 5.0 nabízí stupně 18/6, traktor dokáže vyvinout rychlost až 40 km/h vpřed a 10 km/h vzad. Hydraulické čerpadlo má kapacitu 170 litrů/min (volitelně 230 l/min). V klimatizované kabině nalezneme loketní opěrku s 10 palcovým monitorem, využít lze GPS navigaci. Nádrž má kapacitu 900 litrů a na přání 1200 litrů. Jelikož má stroj za kabinou dostatek místa, je toto místo možné vyplnit nejrůznějšími nástavbami. Výškou a šířkou traktor splňuje evropskou legislativu, takže může jezdit po silnici. T860 má maximální provozní hmotnost 32 000 kg. Maximální zatížení náprav vpředu a vzadu je 22 000 kg.

Chaos v označování

První prototyp T860 spatřil světlo světa v roce 2007 na veletrhu Agritechnica. O dva roky později byl opět představen na veletrhu Agritechnica, ale pod značkou Deutz-Fahr a s názvem Agro XXL. Celková hmotnost Agro XXL činila 32 tun. Při pohotovostní hmotnosti 19,5 t zůstává, užitečné zatížení 12,5 t. Traktor byl obut do pneumatik 600/70R30, možný byl i rozměr 750/75R26. Stejně jako první model představený v roce 2007, využíval Agro XXL osmiválcový motor Deutz. Deutz-Fahr tímto konceptem chtěl ukázat svůj pohled na budoucí zemědělství, které mělo být o výkonných traktorech působící na půdu nízkým tlakem a nářadím o pracovní šířce až 18 m. Když se podíváme na nynější zemědělství, tak se proroctví Deutz-Fahru víceméně splnilo, avšak Deutz-Fahr doposud nepředstavil vlastní traktor o výkonu 600 koní v sériovém provedení.

Zajímavostí na závěr je, že Deutz-Fahr svůj koncept označoval pokaždé jinak. Model vystavený na veletrhu nesl označení Agron XXL 1630, ale v tištěných prospektech nesl název Agro XXL 1630 nebo dokonce Agro XXL 1660. Proto se uchytil jednodušší název, a sice Agro XXL nebo AgroXXL.

Autor: Milan Jedlička
Foto: DTU

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.