Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Dva studenti vyvíjí unikátní systém pro pluhy. Lépe využije výkon traktoru a sníží spotřebu při orbě

Zveřejněno: 15. 11. 2021

Leon Wieshammer a Sandro Zallinger vyvíjí elektronické řešení, které umožňuje dokonale bočně vyrovnávat pluh, a to jak ručně, tak automaticky.

Systém automaticky nastavuje optimální tahovou linii pluhu.

Dva studenti z HTL Ried im Innkreis vyvinuli s pomocí rakouské automatizační společnosti B&R-Technik řídicí systém, který lze použít k optimálnímu nastavení tahové linie pluhu. Tento jedinečný systém je navržen tak, aby chránil půdu a snižoval opotřebení stroje.

Pokud není správně nastavena tahová linie pluhu, traktor táhne jedním směrem a dochází ke ztrátě tažné síly. Leon Wieshammer a Sandro Zallinger proto v rámci projektu Matura vyvíjí elektronické řešení, které umožňuje dokonale bočně vyrovnávat pluh, a to jak ručně, tak automaticky.

Hydraulický válec zajišťuje rovnoměrné rozložení síly na levou a pravou stranu pluhu. K tomu potřebuje údaje ze snímačů. Tyto údaje se zobrazují na řídicí jednotce B&R, odkud lze tahovou linii nastavovat. Pokud je tahová linie nastavena přesně, zvyšuje se tažná síla stroje a snižuje se spotřeba paliva. Řešení studentů HTL je navíc nezávislé na výrobci pluhu. Lze jej použít na jakémkoli typu traktoru a pluhu.