Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

ESPRO - nový koncept profesionálního secího stroje

Aktualizováno: 2. 12. 2016

Tažený secí stroj ESPRO pro bezorebnou technologii zpracování půdy, byl přímo na výstavě SIMA 2015 oceněn jako „Stroj roku 2015“ v kategorii secích strojů.

Kuhn

Technická specifikace (ESPRO 3000 / ESPRO 6000 R)

  • Pracovní šířka: 3m / 6m
  • Transportní šířka: 3m
  • Objem zásobníku: 2.500 L / 3.500 L
  • Pracovní disky: průměr disku 460mm, 2 disky na 1 držáku, bezúdržbová ložiska
  • Počet řádků: 20 / 40
  • Výsevní lišta: CROSSFLEX
  • Ovládání: ISOBUS kompatibilní stroj ovládaný terminálem CCI 200 nebo VT50, joystick na přání
  • Maximální výkon traktoru: 200 / 350 KS
  • Pracovní rychlost: 7-17 km/hod
  • Hmotnost: 3.880 kg / 8.000 kg

Co se skrývá pod označením ESPRO?

Jde o zkrácenou kombinaci dvou anglických slov, které vystihují základní charakteristiku stroje: ES – z anglického speed, tedy rychlost a PRO – z anglického professional.

Jak dlouho trval vývoj tohoto stroje?

Vývoj a testování tohoto pokrokového secího stroje trval zhruba 2 roky, přičemž osety a obdělány byly tisíce hektarů u mnoha farmářů po celé Evropě, od Dánska po Itálii a od Portugalska až po Řecko. V České republice probíhalo testování ve druhé polovině roku 2014 u tří velkých zemědělských podniků ve středních a jižních Čechách.

V čem je tento stroj tak převratný?

Určitě stojí za pozornost, že mnoho inovací, na kterých společnost KUHN pracovala v několika uplynulých letech, se snoubí právě v tomto stroji. ESPRO umožní farmářům velmi vysoký denní výkon až 70 ha/den s poměrně nízkým nárokem na výkon traktoru, např. pro verzi s 6ti-metrovým pracovním záběrem je dostačující traktor o výkonu 200 koňských sil.

Jaké novinky a inovace mohou farmáři očekávat?

Velkou inovací oproti předchozím modelům, viditelnou na první pohled, je uložení pojezdových kol s velkým průměrem (900mm) ve dvou řadách, tedy offsetové uložení, díky čemuž je valivý odpor redukován na minimum. Tím pádem je snížen i potřebný příkon stroje a naopak vylepšena manévrovatelnost stroje především na souvratích a v těch nejnáročnějších pracovních podmínkách. Díky hlubokému dezénu a čtvercovému profilu pneumatik dochází k vynikajícímu drobení půdy, což má za následek precizně připravené seťové lůžko.

Co dalšího bylo oproti předchozím secím strojům vylepšeno?

Nově jsou dva pracovní disky o průměru 460mm uloženy na jediném držáku, což vedlo k celkovému snížení hmotnosti stroje a lepší průchodnosti půdy a rostlinných zbytků strojem. Naprostou novinkou je systém CROSSFLEX – uchycení secích botek na výsevním rámu pomocí polyuretanových válečků.

V čem je systém CROSSFLEX tak výhodný?

Hvězdicový profil rámu přispívá k minimální deformaci polyuretanových válečků. Tento systém vede k perfektnímu kopírování terénu a stálosti nastavené hloubky výsevku i při vysokých rychlostech a v obtížných pracovních podmínkách.

Proč byly použity právě válečky z polyuretanu?

Protože jsou zárukou vysokého výkonu a spolehlivosti, tento materiál má 5-10krát delší životnost než běžně používané konkurenční gumové válečky.

Jakým způsobem se nastavuje hloubka a přítlak výsevku?

Nastavení agresivity práce předních pracovních disků, hloubky výsevku a přítlaku výsevku přidáním nebo odebráním podložek u hydraulických válců je velmi snadné a přístup k nim je bezproblémový. Nastavení je centrální, což znamená, že u 3m verze stroje měníte počet podložek pouze na jednom hydraulickém válci, u verze 6m na válcích dvou.

Jaké jsou možnosti ovládání stroje?

ESPRO se vyznačuje velmi jednoduchým a komfortním ovládáním, neboť je stroj plně ISOBUS kompatibilní buď s ovládacím terminálem CCI 200 (ISOBUS) nebo VT50 („ISOKUHN“) umístěným v kabině traktoru, a ovládacím joystickem. Toto řešení umožní farmářům mít všechny potřebné funkce stroje pod neustálou kontrolou přímo z kabiny traktoru.

Jaké funkce lze tedy ovládat přímo z kabiny?

Díky terminálu lze ovládat všechny hydraulické funkce, stejně jako kontrolovat např. průtok osiva. Důležitým prvkem je možnost ovládání započetí a ukončení práce pracovních jednotek (pracovní disky, výsevní disky, boční znamenáky, atp.) podle přednastavených časových a metrických údajů při otáčení na souvratích a okrajích pozemků. Výsevní ústrojí se při zdvihu předních pracovních disků zastaví, aby bylo zajištěno, že veškeré osivo v distribučních hadicích bude vyseto do půdy předtím, než se zvednou i výsevní disky.

Autor: Kuhn
Foto: Kuhn

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.