Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Fendt rozkryl karty: elektrické traktory, vodíkový pohon a navyšování výroby

Zveřejněno: 3. 9. 2022

Fendt očekává, že do konce roku 2022 překoná hranici 20 000 vyrobených traktorů. V loňském roce vyrobil 19 160 traktorů. „Daří se nám opravdu dobře,“ uvedl generální ředitel Christoph Gröblinghoff na výroční tiskové konferenci ve Wadenbrunnu.

Fendt plánuje navýšit výrobu traktorů na 20 000 kusů.

Hlavní výrobní závod v Marktoberdorfu je připraven vyrábět až 25 000 traktorů ročně. V Evropě se podle Gröblinghoffa ročně prodá přibližně 190 000 traktorů. Fendt chce svůj podíl na tomto počtu dále zvyšovat: Podíl traktorů s výkonem vyšším než 80 koní je již 13,2 %. Počet zaměstnanců firmy Fendt v celém Německu stále roste. Počet zaměstnanců se od roku 2017 zvýšil ze 4 928 na 6 730. Výrobci zemědělské techniky se potýkají s výpadky dodávek komponentů nutných k výrobě strojů. Výjimkou není ani Fendt. Výroba traktorů však probíhá.

Fendt pokročil ve vývoji strojů na alternativní paliva. Na začátku příštího roku proběhne u zemědělců testování dvou traktorů s palivovými články. Testování dalších dvou traktorů proběhne přímo ve vývojovém centru firmy Fendt. Generální ředitel však uvedl, že ještě nějakou chvíli potrvá, než se rozběhne sériová výroba traktorů na vodíkový pohon. Hlavní překážku vidí v nedostatečné vodíkové infrastruktuře.

Fendt již před lety představil elektricky poháněný traktor Fendt E 100 o výkonu 50 kW. Ten se nadále testuje a prý si vede velmi dobře. Fendt proto vyvíjí elektrický traktor o výkonu do 150 koní. Pro traktory vyšší výkonové kategorie vyvíjí již zmíněný vodíkový pohon.

Fendt také investuje stovky milionů eur do modernizace svých německých výrobních závodů. Nejvíce bylo investováno například do výroby převodovek. Nemalé investice zamířily i do fabriky na výrobu sklízecích řezaček a postřikovačů. Do výzkumu a vývoje letos Fendt investuje rekordních sto dvacet milionů eur.

Na tiskové konferenci vystoupil i generální ředitel společnosti AGCO Eric Hansotia, který představil tři hlavní cíle značky Fendt.

Generální ředitel společnosti AGCO Eric Hansotia seznámil novináře na výroční tiskové konferenci ve Wadenbrunnu s výsledky firmy Fendt.
Generální ředitel společnosti AGCO Eric Hansotia seznámil novináře na výroční tiskové konferenci ve Wadenbrunnu s výsledky firmy Fendt.

Prvním cílem je nadále pokračovat v růstu v oblasti precizního zemědělství. AGCO/Fendt již vyvíjí řešení v oblasti zaznamenávání dat v reálném čase, strojového učení a automatizačních systémů. Vedení firmy Fendt si je prý vědomo toho, že zemědělci ještě nejsou připraveni přenechat ovládání všech funkcí traktoru autonomním systémům. Vidí však hodnotu a vyšší produktivitu v systémech, které zajišťují lepší řízení nákladů a řeší nedostatek pracovních sil. Cesta k autonomii podle generálního ředitele povede přes automatizaci stále většího počtu funkcí stroje.

Druhým cílem je poskytovat stále lepší proaktivní servisní služby prostřednictvím strojů, které obsluhu automaticky upozorní na blížící se servis. Probíhá také vývoj systémů, které dokážou předvídat provozní problémy dříve, než nastanou.

Třetím cílem je globální rozvoj firmy Fendt s řadou secích strojů, postřikovačů, sklízecích mlátiček, techniky pro sklizeň pícnin a traktorů. Mimo Evropu AGCO/Fendt sleduje tržní příležitosti v Jižní Americe, Austrálii a na Novém Zélandu, v Jižní a Severní Americe. V Severní Americe se síť Fendtu rozšířila na 75 prodejců ve 230 lokalitách.

Eric Hansotia se také vyjádřil k válce na Ukrajině. Uvedl, že Fendt přemístil zaměstnance a prodejce na nová místa dále od konfliktní zóny. Fendt také na Ukrajinu vyslal servisní tým pro zajištění servisu techniky přímo v konfliktních zónách. Snaží se tam také dodávat náhradní díly a stroje.