Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Finská společnost Proventia slavnostně otevřela nový výrobní závod v Kuřimi

Zveřejněno: 26. 6. 2022

Ve středu 8. června proběhlo slavnostní otevření nového výrobního závodu finské společnosti Proventia. Areál se nachází v průmyslové zóně jihomoravského města Kuřim. Rozkládá se na ploše 5000 čtverečních metrů výrobních prostor, přičemž dalších 2000 čtverečních metrů nabízí plochu pro možné rozšíření. Nejmodernější výrobní zařízení, kterými je továrna vybavena, jsou určena pro výrobu produktů regulujících emise. Mezi zákazníky společnosti patří mimo jiné také přední výrobci zemědělské a lesnické techniky.

Ve středu 8. června proběhlo slavnostní otevření nového výrobního závodu finské společnosti Proventia.

Proventia působí v České republice již od roku 2018, kdy zahájila provoz prvního výrobního závodu taktéž v Kuřimi. Nyní se společnost po třech letech přestěhovala do větších prostor, aby mohla reagovat na rostoucí poptávku a zvyšování objemu výroby v souvislosti se zpřísňováním emisních norem.

Slavnostního otevření se vedle všech zaměstnanců české pobočky Proventia zúčastnili také členové vedení finské centrály společnosti. Nechyběl zde ani starosta Kuřimi Drago Sukalovský. „Přeji Proventii, aby se jí v novém prostředí dařilo i nadále dosahovat dobrých hospodářských výsledků a aby se zbývající volná plocha areálu co nejdříve zaplnila novými technologiemi a rozšířila tak stávající provoz,“ řekl Sukalovský. Kromě jiného také kladně zhodnotil možnost vzájemné budoucí spolupráce mezi firmou, městem Kuřim a zdejší střední odbornou školou.

Generální ředitel společnosti Proventia Jari Lotvonen ve svém projevu poděkoval všem, kteří se na zahájení nového provozu podíleli, a nastínil také další možné plány do budoucna: „Je mi ctí otevřít tento moderní výrobní závod, který svou činností přispívá k čistotě ovzduší. Jsem velmi hrdý na všechny naše zkušené zaměstnance zde v Kuřimi i ve finském městě Oulu, kterým se podařilo tuto továrnu vybudovat. Díky ní budeme moci efektivněji vycházet vstříc našim zákazníkům na rostoucím evropském trhu. Dnes vyrábíme systémy pro regulaci emisí. Je možné, že v budoucnu zde budeme vyrábět i další produkty, například vysoce výkonné baterie pro hybridní a plně elektrické stroje,“ pronesl Lotvonen.

O společnosti Proventia

Skupina Proventia je mezinárodně působící finská technologická společnost. Poskytuje řešení a služby pro snižování emisí v oblasti strojírenského a automobilového průmyslu a tím napomáhá řešit globální problém znečišťování ovzduší. Proventia vyvíjí a vyrábí modulární testovací centra pro vývoj produktů určených pro elektrická a hybridní vozidla a také systémy a komponenty, které zvyšují energetickou účinnost pohonných jednotek pro nesilniční stroje. Společnost Proventia při všech svých činnostech bere ohled na člověka, životní prostředí a budoucí generace. Vizí společnosti jsou nulové emise. Společnost zaměstnává ve Finsku, Velké Británii a v České republice přibližně 170 odborníků v oboru.