Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Francouzi vyvinuli vyspělý systém bodového postřiku. Využití nalezne u postřikovačů skupiny Exel Industries

Zveřejněno: 16. 11. 2021

Skupina Exel Industries, do které patří značky postřikovačů Agrifac, Apache, Berthoud, Evrard, Hardi a Tecnoma, bude od konce roku 2022 zavádět u svých postřikovačů nový systém bodového postřiku - 3S Spot Spray Sensor.

Čím vyšší počet senzorů, tím vyšší přesnost aplikace postřiku.

Tuto technologii vyvinula dceřiná společnost Exel Exxact RoboticsExel Exxact Robotics, která byla založena v roce 2019 s cílem pracovat na inovativních řešeních, jež zemědělcům umožní snížit závislost na herbicidech a pomohou splnit nové evropské a celosvětové normy týkající se udržitelného zemědělství.

Společnost Exxact Robotics vyvinula technologické řešení pro sběr a analýzu snímků v reálném čase prostřednictvím umělé inteligence. Řešení umožňuje odhalit biologické agresory, jako jsou plevele, choroby a škůdci, a také určit požadavky na postřik. Vysoce přesné senzory používané systémem 3S Spot Spray Sensor umožňují odesílat tyto informace do řídicího systému postřikovače, který dodává správnou dávku postřiku na správné místo na poli.

Společnosti Exel Exxact Robotics se podařilo vyvinout plně integrovanou technologii v ramenech postřikovače. Technologie je účinná v jakýchkoliv podmínkách, ve dne i v noci a při aplikaci postřiku rychlostí až 25 km/h.

První ramena s výše zmíněnou technologií se dostanou na trh příští rok. Technologie bude dále vyvíjena, aby bylo možné v roce 2024 cíleně aplikovat hnojivo a další živiny, v roce 2025 cíleně aplikovat fungicidy a v roce 2026 insekticidy.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Exel Industries

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.