Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Holanďan vyrobil k lisu přídavné řezání. Svým zákazníkům tak chce nabídnout to, po čem touží každý

Zveřejněno: 21. 9. 2018

Holandský poskytovatel zemědělských služeb Ronald Bos BV, používá přídavný řezací systém ke svému lisu, který je rovněž vybaven vlastním řezacím systémem. Přídavné řezání si vyrobil sám a nazývá jej RoBo Twin Cut. Výrobek je reakcí na stálou poptávku po kvalitně nařezané senáže či siláže.

RoBo Twin Cut v akci.

Poskytovatel zemědělských služeb využívá RoBo Twin Cut v předním závěsu traktoru. Než je hmota slisována, projde řezacím procesem dvakrát. Sám konstruktér tvrdí, že výsledné balíky jsou hustší a lépe se rozebírají v krmném vozu. Řezání má též vliv na kvalitu senáže. Čím je vyšší sušina řezanky, tím musí být kratší a lépe zpracovaná. Poptávka po nasekané siláže nebo senáže je stále poměrně velká.

RoBo Twin Cut s řezacím rotorem má 14 nožů a je tři metry široký. Lis s řezacím ústrojím má dalších 26 nožů, takže balíky od Ronalda Bose mají vyšší podíl jemně nařezané hmoty. Tráva je nejprve zvednuta pomocí sběrače, pak dojde k řezu. Tráva, která již byla zkrácena, se vrátí na zem a lis Vicon ji znovu zpracuje. Jak je z fotografií patrné, RoBo Twin Cut byl vyroben z klasického sběrače od lisu. Podle majitele nemá traktor o výkonu 200 koní žádný problém s pohonem přídavného řezacího systému.

V případě, že zákazníci chtějí dvojité řezání, Ronald Bos nabízí příplatek ve výši 4 € za balík. Podle něj se asi polovina zemědělců rozhodne pro tuto doplňkovou službu.

Při lisování nemusí Ronald Bos vůbec zastavovat, protože využívá lis Vicon FastBale s dvojicí komor.

Autor: Milan Jedlička
Foto: repro YouTube

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.