50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Italské vinařství chce být stoprocentně ekologické, nyní pořídilo traktory na biometan

Zveřejněno: 23. 2. 2021

FPT Industrial, největší výrobce motorů, spojil své síly s italským vinařstvím FontanaFredda. Toto vinařství pěstuje vinnou révu v regionu Langhe, které má v současné době 120 hektarů certifikovaných ekologických vinic a propaguje pěstování vinné révy bez dopadu na životní prostředí.

FontanaFredda chce být stoprocentně ekologickým vinařstvím. Pomoci mají traktory New Holland. Zdroj foto - tisková zpráva FPT Industrial / CNH Industrial

Vinařství FontanaFredda (v překladu „Studený pramen“) sídlí v srdci starobylého regionu Langhe v historickém kraji Piemonte. Jeho historie sahá do roku 1858, kdy sardinský král Emanuel II. nechal připsat celé panství svým potomkům- levobočkům – hraběti Emanuelu Guerriero a jeho sestře Marii Victorii. Celkově obhospodařují okolo 120 hektarů vinic a produkují typická vína regionu – Arneis, Barbera, klasické Nebbiolo, Barbaresco, Barolo. Jako jedni z mála mají ve své nabídce velmi stará ročníková Barola, nejstarší sahají až do roku 1958.

Výsledkem partnerství je mimo jiné dodávka dvou pásových viničních traktorů New Holland TK Methane Power s motorem FPT Industrial F28 na metan. Tento motor, který nedávno získal titul „Motor roku 2020“ za svoji modularitu, je navržen tak, aby byl kompaktní, produktivní a šetrný k životnímu prostředí. Vhodný je pro viniční traktory, kde je zásadním požadavkem kompaktnost a malé celkové rozměry. F28 je schopen pracovat na naftu nebo zemní plyn (metan) a je připraven i na hybridní pohon.

 Traktor na metan navržený pro FontanaFredda byl vyvinut na základě pásového viničního traktoru New Holland. Zdroj foto - tisková zpráva FPT Industrial / CNH Industrial
Traktor na metan navržený pro FontanaFredda byl vyvinut na základě pásového viničního traktoru New Holland. Zdroj foto - tisková zpráva FPT Industrial / CNH Industrial

Traktor na metan navržený pro FontanaFredda byl vyvinut na základě pásového viničního traktoru New Holland. Může poskytovat výkon 75 koní a točivý moment 330 Nm – to jsou identické údaje s naftovým ekvivalentem, a to i při práci na nejstrmějších svazích a na kluzkém terénu. Traktor má nulovou uhlíkovou stopu, protože metan (v tomto případě biometan) pohánějící motor není fosilní palivo, pochází ze zemědělského odpadu (získá se anaerobní digescí).

FontanaFredda chce být stoprocentně ekologickým vinařstvím. Chce změnit nejen pěstování vinné révy, ale také optimalizovat spotřebu vody, vybírat ekologické obalové materiály a využívat čistou energii. Příchod traktorů na biometan umožní vinařství snížit emise na nulu.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: FPT Industrial / CNH Industrial

1) z podkladů FPT Industrial

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.