Pozvánka na Polní den společnosti HORSCH. Ždírec 26. 6. 2024 od 9:30 hod.
Dnes je 5.5. – svátek slaví Klaudie

Jed proti hrabošům aplikuje účelně a bezpečně pod povrch půdy. Stroj si získal oblíbenost ve Švýcarsku i Německu.

Zveřejněno: 16. 8. 2019

Přemnožení hraboši v současnosti trápí zemědělce na Hané, škody jdou do milionů. Plošná aplikace jedů zatím nadále zůstává na zvláštní povolení. Kromě ručního kladení návnad do děr, rychlejší plošné aplikaci, se ve světě také uplatňuje stroj Wumaki, který cíleně (s co nejmenším dopadem na životní prostředí) a rychle aplikuje návnady do půdy.

Jednořádková verze stroje. Pro velké zemědělské podniky je k dispozici i s pracovním záběrem sedm metrů.

Přípravek Stutox II pro hubení hlodavců je nadále možné aplikovat jen do nor. Plošné použití posoudí místně příslušný orgán ochrany přírody a krajiny a povolení pak vydá Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, poznamenal v jednom ze svých posledních prohlášení mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Aplikace tohoto jedu v posledních týdnech rozděluje společnost na dva tábory. Zatímco je někdo zastáncem plošné aplikace, další by jed za každých okolností aplikoval výhradně do myších děr. Jsou však i názory na jeho úplný zákaz.

Regulace hrabošů za pomocí jejich přirozených nepřátel nebo pastí obvykle nestačí. V závislosti na velikosti hrabošů a jejich početné populace je nutná chemická regulace. V některých státech je však zakázána plošná aplikace jedů z důvodu ochrany zejména volně žijících ptáků. Podle zákona je povolena pouze skrytá aplikace otrávených návnad. Podpovrchovou aplikaci návnad dokáže například stroj Wumaki, který je na trhu již řadu let a je velmi oblíbený mezi německými pěstiteli ovoce, cestu si však nachází i k zemědělcům. Video se strojem Wumaki bylo sdíleno na facebook stránce AGkaizen, jež je věnována agronomii a technologiím zpracování půdy a setí. Pojďme si tento stroj blíže představit.

Wumaki C9 je dvouřádkový aplikátor (k dostání také jako jednořádkový), který se agreguje do zadního závěsu traktoru (z důvodu ovládání pracovní hloubky). Využití nalezne zejména tehdy, kdy musí být návnady aplikovány na větší zemědělskou plochu (pole, louky). Stroj uměle vytváří rýhy, do nichž se umisťuje jed do hloubky 5 až 20 cm a u jednořádkové verze do hloubky 10 až 30 cm. Návnadami se myslí otrávená čočka nebo pšenice přípravkem Ratron®, který má v návodu na použití psáno, že nástrahy musí být kladeny tak, aby se minimalizovalo riziko požití jinými zvířaty. Musí se též zabezpečit nástrahy, aby nemohly být hlodavci přemisťovány jinam. Výrobce též uvádí, že vzhledem ke specifickému pohybu myší po poli je efektivnější používat třířádkový stroj Wumaki C9. Tím se zabrání migraci polních myší z okrajových oblastí. Podle odborníků jsou polní myši navíc pohodlné a preferují tyto uměle vytvořené rýhy.

Stroj Wumaki je možné využít jen tehdy, kdy nejsou polní rostliny příliš velké. Pracovní šířka s třířádkovým zařízením činí cca 7 m, vzdálenost řádků od sebe činí 2,25 m. Konstrukce stroje je u většího modelu hydraulicky skládaná kvůli přepravní šířce. Obě verze jsou složeny z disku pro tvorbu rýhy, kam se do hloubky umisťují návnady. Poté je rýha přitlačena válečkem, aby nešla vidět – to preferují ve Švýcarsku, zemědělci v Německu naopak chtějí rýhu vidět. Zařízení je poháněno válečkem. K válečku jsou připojena různá ozubená kola, která upravují množství osiva. S pomocí semenového kotouče lze také automaticky regulovat množství návnad. Žádné návnady se nenacházejí na zemském povrchu (bezpečnost a ochrana životního prostředí).

Autor: Milan Jedlička
Foto: Wumaki

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.